Kabakulak Nedir.? Kabakulak Hastalığının Sebepleri Belirtileri Tedavisi

Kabakulak Genel bilgiler: Kızamıktan ve su çiçeği hastalığından daha az bulaşıcı, etkeni virüs olan bir hastalıktır. Bir yaşından küçük çocuklarda seyrek olarak görülür ve daha çok ilkbaharda ve kışın salgın yapar. Genellikle zararsızdır, fakat beraberinde getirebileceği diğer hastalıklar nedeniyle aşı önerilir. Kabakulak aşısı vardır ve birçok ülkede kolayca kullanılmaktadır.

Hastılığın Bulaşması: Hastalığın kuluçka dönemi uzundur, ortalama üç hafta, hatta bazen biraz daha uzun sürer. Küçük hasta, belirtilerin görülmeye başlamasından birkaç gün önce mikrop saçmaya başlar ve bu durum bütün hastalık süresince yani onbeş gün boyunca devam eder. Çok iyileştiği andan başlayarak okula dönebilir.

Hastalığın Tanımı: Hastalığa neden olan Kabakulak virüsü, sanıldığı gibi kulaklara değil, kulakların alt kısımlarında yerleşmiş üç tükürük bezine yönelir. İltihaplanan tükürük bezleri şişer ve böylece bu hastalığa yakalanmışların yüz görünümü değişir ve armut şeklini alır, hastalığın başlıca belirtilerini oluştururlar. Şişlikler, boynun her iki yanında veya sadece bir tarafından, genellikle önce. bir yanında, sonra öteki tarafında, kendini gösterebilir. Şişkin bölge ağrılıdır ve çocuk yutkunmada hatta ağzını açmakta bile güçlük çeker.
• Ateş, olaylara göre çok veya az yüksektir ve çocukta yorgunluk ve bitkinlik yaratarak hastalığın gerek hafif, gerek daha ağır seyrini sağlar. Ortalama beş-altı gün sürer ve seyrek olarak şişliğin görülmesinden önce ortaya çıkar. Çocuk çoğunlukla baş ağrıları ve bazen de kusma ve karın ağrılarından şikayet eder.

Komplikasyonlar: Hastalığın meydana getirdiği diğer hastalıkların sayısı dörttür. Bu nedenden dolayıdır ki kabakulağa yakalanmış bir çocuk iyi bir gözetmeyi ve dikkatli bir bakımı gerektirir.
Menenjitler: Sık fakat zararsızdırlar ve genellikle özel bir tedavi görmeden iyileşirler. Bununla beraber bir hastane bakımına ihtiyaç duyulduğu da olur.
Pankreas İltihapları: Baş ağrıları ve kusmalarla kendilerini belli eder ve problem yaratmadan da iyileşirler.

Üremeye Ait Salgı Bezlerinin İltihaplanması: Ergenlikten sonra görülürler, onları iltihaplara karşı etkili ilaçlarla tedavi etmek gerekir, çünkü (eğer iki erkeklik bezini de tutarsa) kısırlığa neden olabilir.
En ağır Komplikasyon: Seyrek görülen, virüs tarafından işitme sinirlerinin felcinden ileri gelen sağırlıktır. Başlangıçta hemen teşhis edilir ve tam, eksiksiz bir şekilde tedavi edilen bu komplikasyonun gerileme olasılığı az da olsa vardır.
Tedavi Yöntemleri: Sağlık ve yaşayış düzeni bakımından alınacak hiçbir önlem yoktur. Normal dozda verilen aspirin ateşi düşürür, ağrıları dindirir. Çocuğunuzun acısını dindirmek için, zaman zaman, şişmiş bölgelere sıcak bir kompres uygulayın.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski