Kızamık, kızamıkcık, suçiçeği, boğmaca, difteri, kızıl, çocuk felci

Çocuk hastalıkları:
Bu grupta kızamık, kızamıkçık, suçiçeği, boğmaca, difteri, kızıl, çocuk felci hatalıklarını incelenecektir.
Kızamık: Kızamık virüsünün neden olduğu öksürük, burun akıntısı ile başlayıp, ateşin yükselmesi ile yüzde ve vücutta kırmızı döküntülerin ortaya çıktığı bir hastalıktır.Aşılanmış çocuklarda nadiren görülür.Virüsü alan çocuk, döküntülerin ortaya çıkışından dördüncü güne kadar hastalığı çevresine bulaştırır.Hastalığı geçirmemiş ve aşısız kişiler bu zaman zarfında hastadan uzak durmalıdır.Hastalıktan korunmak için aşı yapılmalıdır.Hastalığa yakalanan çocuk mutlaka hekim tarafından görülmeli ve tedavi edilmelidir.Kızamık ; zatürre, kulak-boğaz iltihabı ve benzeri hastalıkları davet etmediyse ki çocuk kızamık hastalığı döneminde bu hastalıklara kolay yakalanır, tedavisi kısa süren bir hastalıktır.

Kızamıkçık: Etkeni olan virüsün kuluçka süresi 17 gündür.Kızamıkçık döküntü ve lenf bezlerinin şişmesi ile kendini gösteren ve döküntüleri 1-2 günde geçen hafif bir hastalıktır.Kızamıkçık geçirmemiş kadın, gebe iken kızamıkçık geçirirse doğacak bebekte mikrosefali, körlük, sağırlık,  ve kalp kapakçıklarında bozulmalar gibi sorunlar görülür.Bu nedenle kadınların gebe kalmadan önce mutlaka kızamıkçık geçirip geçirmedikleri test edilmelidir.Kızamıkçık için herhangi bir tedavi olmadığından korunmada aşı çok önemlidir. Bu yüzden hastalığı geçirmemiş ya da  aşılanmamış genç kızların aşılanması ayrı bir önem taşır.Günümüzde tüm çocuklara bu aşı yapılmaktadır.

Suçiçeği; Hafif ateş ve döküntü ile seyreden kuluçka süresi 2-3 hafta olan bulaşıcı bir hastalıktır.Solunum yoluyla, damlacık enfeksiyonuyla ve hastaya direkt temasla bulaşır.Ateş, baş ağrısı, halsizlik,nezle ve öksürük belirtileri ile başlar. Daha sonra vücudun çeşitli yerlerinde içi su dolu pembe kabarcıklar oluşur.Aşısı tüm çocuklara uygulanmaz.Bu aşı annesi suçiçeği geçirmemiş ve direnci düşük bebeklere yapılır. Hastalık iyileşinceye kadar çocuğa banyo yaptırılmamalıdır.Döküntüler iltihaplara ve ciltte kalıcı izler bırakacağından kaşınmamalıdır.Özel bir tedavisi yoktur ancak hastanın yatarak dinlenmesi ve doktor kontrolünde olması gerekir.Korunmada, hasta kişilerle temastan kaçınılmalı, kapalı ve  havasız ortamlardan uzak durulmalıdır.

Boğmaca; Daha çok 5 yaşın altındaki çocuklarda görülür.hızlı gelişen, ağır seyreden şiddetli öksürten çocukluk çağı hastalığıdır.Hastalık etkeni bir bakteridir.Solunum yoluyla bulaşır.Nezle ile başlar, gözlerde yaşarma, halsizlik ve aksırıkla sürer.Bulaşıcılık hastalık devam ettiği sürece görülür. Korunmanın esas yolu çocukları zamanında aşılatmaktır.Aşı hastalıktan korunmada çok etkilidir.Çocuk doktor kontrolünde olmalıdır.

Difteri ; Halk arasında kuş palazı denilen hastalıktır. Keyifsizlik, ateş ve boğaz ağrısı ile başlar. 1-2 gün içinde boğazda zar oluşur, ateş iyice yükselir.Hastalık ilerledikçe bu zar kalınlaşır.Solunum yolunu tıkar.Bunun yanı sıra hastalık kalbi de etkiler. Difteriye neden olan basil, hasta ya da taşıyıcı kişilerden solunum yolu, basillerin bulaştığı besin ve içeceklerin tüketilmesi, hastayla direkt temas, hasta eşyalarının kullanılması ile alınır.2-4 gün içinde kendini gösterir.Hastalık daima aşısız çocuklarda görülür.Hastalar,  sağlam kişilerden ayrılmalıdır.Hekim kontrolünde tedavi edilmezse dolaşım, sindirim ve solunum sistemlerinde ölümcül sorunlar ortaya çıkabilir.Beyin ve sinir sisteminde kalıcı harslara yo açabilir.Korunma aşıyla sağlanabilir.
Kızıl:  Hastalık dilde çilek görünümünde döküntüye yol açmasıyla ortaya çıkar.Hastalık bakterisi solunum yoluyla bulaşır.Halsizlik,kusma, mide bulantısı, yüksek ateş,boğaz ve karın ağrısı belirtileri gösteren hastalık hekim tarafından tedavi edilmelidir.Zamanında tedavi edilirse böbrek hastalığı ve eklem romatizması gibi olumsuz sonuçlar engellenmiş olur.

Çocuk Felci: Etkeni virüstür.Kötü çevre koşullarının olduğu yerlerde virüslerin bulaştığı su ve besin maddelerin tüketilmesiyle, havaya saçılan virüslerin solunması ile bulaşır. Bazen hiç belirti vermeden geçirilebilir. Bunun yanında felç oluşumuna neden olduğundan ani ölümlerinde görüldüğü bir hastalıktır.Hastalık belirtileri hafif ateş, bulantı, kusma ve kas ağrılarıdır.Bunlar ortaya çıktıktan 7 gün sonra bulaşıcılık en yüksek düzeye ulaşır.Korunmanın en etkili yolu aşıdır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski