Çocuklarda Tüberkülin Cilt Deri Testi Uygulanması Nasıl Neden Yapılır.?

Tüberkülin Testi,  Tüberkülin Testi Çocuğun Vereme Karşı ağışlıklığının Olup Olmadığını Gösteriren Verem Tüberküloz Testi: Tüberküline karşı alerji varsa, tüberküloza bağışıklığı anlatır.
Tüberküline karşı alerji, Deride kızartı şeklinde görülür.
• Deride kızarıklık varsa çocuğa BCG aşısı yapıldığı veya çocuğun veremli bir kimseden mikrop aldığını belirtir. Bu teste "müsbet'' denir. BCG yapılmamış, veremle temas etmemiş çocukta deride kızarıklık olmaz. Bu teste "menfi" denir.
Dikkat! Tüberkülin testi ancak çocuğa BCG aşısı yapılıp yapılmadığı bilinirse yorumlanır.
Tüberkülin testleri 3 şekilde uygulanır.
- Çizme metodu
- Merhem metodu
- Deri içine şırınga ile ilaç verilmesi metodu

Çizme Metodu: Çocuğun koluna birkaç çizik yapılır, üzerine tüberkülin mayası konur. 72 saat sonra çizik yerlerde kızarıklık meydana gelirse test "müsbet"tir.

Merhem Metodu: Deri eterle temizlenir, içinde tüberkülin bulunan merhem sürülür ve üstü yara bantı ile kapatılır. Diğer kola da tanık olarak yalnız yara bantı yapıştırı-mlır. 72 saat sonra merhem sürülen kolda kızarıklık varsa test "müsbet"tir. Her 2 kolda kızarıklık olursa bu bir yara bantı alerjisidir.

Deri İçine Şırınga İle İlaç Verilmesi Metodu: Deri içine tüberkülin ilacı şırınga edilir. 72 saat sonra kızarıklık olursa test "müsbet'tir. tüberkülin testinin "menfi"den "müsbet'e dönüşmesi Eğer, tüberküloz testinin sonucu olumlu çıkarsa, çocuğun verem mikrobunu aldığı kabul edilir. Bu durumda genellikle çocuk tüberkülozun nedeni olan Koch basiline yakalanmış ve tüberküloz gelişmesinin ilk aşamasını meydana getiren bir ön enfeksiyon geçirmiştir. Yalnız tüberkülin testi önce negatif bir reaksiyon göstermişse bu durum söz konusudur. Ancak, çocuğun hastalığı yapan basille ilk kez temasta bulunduğundan emin olunabilir.

Çocuk sıkı bir kontrol altında tutulmalıdır: Radyolojik kontrol ile kilo ve vücut sıcaklığı eğrisi devamlı izlenmelidir.
Dinlendirilmeli ve açık havaya çıkarılmalıdır. Koch basiliyle bu ilk temas çoğunlukla zararsız geçmekle birlikte, deri veya ciğerlerde arızalar meydana gelebilir. Unutulmamalıdır ki çocuğun yaşı ne kadar küçükse ön enfeksiyonda o kadar tehlikelidir, bu da doğumun ilk günlerinde aşılanmanın (BCG) önemini ortaya koymaktadır.

Tüberküloz Muayenesi Şu Durumlarda Sistemli Olarak Yapılmalıdır.
• Her aşıdan önce ;
• Yılda bir genel muayene sırasında;
• Çocukta anormal bir yorgunluk, zayıflama veya ateş yükselmesi görüldüğü zaman.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski