Menenjit: Beyin zarlarının iltihabına menenjit adı verilir. Etken, virüs veya mikrop
olabilir. Erken teşhisi gerektiren ciddi bir hastalıktır. Günümüzde bazı özel durumlar dışında, modern antibiyotiklerle menenjit hiçbir iz bırakmadan tedavi
edilebilir. Değişik etkenlerden kaynaklanan 2 tip menenjit vardır.
İrinli Menenjit: Etkeni mikroptur (çoğunlukla menengokok dediğimiz tip) antibiyotikler tedavide çok iyi sonuçlar verir.
Lenfositer Menenjit: Etkeni virüstür. Kesin bir tedavisi yoktur. Organizma
kendi bağımlılık savunmasını kullanarak hastalığı iyileştirir. Çocuk
hastalıklarından (kızamık, kabakulak, vb.) sonra iltihabi olarak görülebilirler. Bu tip menenjitlerde arazlar irinli
menenjite oranla daha belirsizdir.
• Ense sertliğinin tesbiti hastalığın tehisini kolaylaştırır, Olayların çoğunda yüksek ateş vardır. Bununla birlikte çoğunlukla ve özellikle süt çocuklarında, menenjit kolayca tanınacak ve yeteri kadar kendini tanıtacak özelliklerini göstermez.
Tamamlayıcı İncelemeler: Menenjitle ilgili bütün şüpheler, çok dikkatli olmayı ve durumu açık-seçik görmek için tamamlayıcı araştırma ve incelemelerden geçirmeyi gerektirir. Doktor sizden inceleme yapabilmek amacıyla omurilik sıvısının tetkiki için izin isteyecektir. Bu tetkik ancak hastanede yapılır. Bel bölgesinde omurlar arasında iğne ile girilerek bir miktar sıvı alınır ve laboratuvarda incelenir. Bu müdahale tehlikesizdir. Teşhisin belirlenmesi için gerekli ve kaçınılmaz olan bu, incelemelerden fazla endişe duymayınız, çocuk ne kadar küçükse, üzerinde inceleme yapılmasının o denli kolay olduğunu bilmeniz gerekir.
Tedavisi: Önleyici, koruyucu tedavi: Beyin zarının iltihabı olan bir menenjit salgını (kok basilinin meydana getirdiği irinli menenjit) bir grup çocuğun içinde kendini gösterdiği zaman (hastalığın bulaşması buruna ait salgılar aracılığıyla olur) bütün çocukların 12 gün sülfamidden boyunca, penisilin ve oluşan koruyucu bir tedaviden geçmeleri gereklidir. Menenjite neden olan kok basili, tam garanti veren bu tedavi ve tedavi yollarına karşı son derece hassastır.
İyileştiriici Tedavi Yöntemleri: Bu tedavinin asli, belde yapılan bir delme ile belirlenen hastalıktan sorumlu mikroba uygulanacak olan antibiyotik tedavisine dayanır. İki durumda olabilir:
Çok yüksek dozlarda; Ve menenjitli bölgenin ortasından geçebilecek özellikteki antibiyotiklerle verilir.
Dikkat!: Çocuklara herhangi bir ateşli hastalıkta doktora danışmadan antibiyotik verilmemelidir, çünkü bu menenjitin belirtilerini etkileyerek teşhisi zorlaştırır.