Tikler, Çocuklarda Tik Bozuklukları Nelerdir Sebepleri Teşhisi Tedavisi

Tikler: Tikler, bir adalenin veya adale grubunun kasılması halinde meydana gelen istek dışı ani hareketlerdir. Bu kısa ve tekrarlı kasılmalar, sayısız ve zamansızdır, bunlar o derece fazladır ki çocuk tekrarlı kasılmanın bilincindedir, fakat tek başına, en azından uzun bir süre için, bunları durduracak güce sahip değildir.
Çeşitli Türdeki Tikler: Genelde, göz kırpma ve baş sallamayla ilgili basit adale tikleri görülür. Daha sonra omuz oynatmaları, kol sallamalari, yüz buruşturmaları, karışık adale tikleri, tekrarlı hareketler, atlayışlar, yumruklar veya gürültüye sıçrama tepkisi. Bu arada sesli tikler de olabilir; örneğin homurdanışlar, ulumalar, ince, tırmalayıcı sesler, öksürük sesleri, hırıltılar, burun çekmeler, iç çekişler.. Bu alışılmış tikler yanında, tik hastalığını veya bir tipi olan Gilles de la Tourette hastalığını bir kenara ayırmamız gerekir. 7 veya 8 yaşına doğru başlayan bu karışık adale tikleri beyin rahatsızlığı nedeniyle meydana çıkan edepsizce konuşma ve duyduğu sözleri aynen tekrarlama durumları yaratabilir.

Tikler Değişik Faktörlerle Değişir: dinlenmede azalır, uyku sırasında kaybolur. İstek, bu tiklerin görülmesine engel olabilir fakat bu geçici bir süre içindir. Son olarak, sıkıntı veya heyecan gibi ruhi baskı altında şiddetlenebilir.

Tik Bozukluklarının Nedenleri Sebepleri Nelerdir.?: Ruh doktorlarına göre tikler aile içindeki uyumsuzlukların ruhsal dengesi tam olmayan kimselerde yaptığı tepkilerin sonucunda açığa çıkabilir. Bazı isterik davranışlar da bu duruma neden olabilirler. Özellikle tikler çocuğun hayatında önemli yer tutan bir olaydan sonra meydana gelmişse, örneğin cerrahi bir ameliyat gibi. Tikler bazen bir saldırganlık problemini oluştururlar ve çocuk için saldırganlığı önleyici veya bu ortama karşı savaşcı bir araç olurlar.
• Çevrenin de bir rol oynadığı kesin olmakla birlikte önem derecesini bulmak kolay bir iş değildir. Çocukları, aynı kekemelik gibi, bu hastalığa yakalanmış birçok aile vardır ve uzmanların çoğu bu çocukların yanında kesinlikle ailevi yetenek ve kabiliyetten olmadığı görüşünde birleşirler.
Tedavi Yöntemleri, İlaç Tedavisi: Tik tedavisinde ve özellikle Gilles de la Tourette hastalığının tedavisinde denenmiş az veya çok başarılı birçok ilaç çeşitleri vardır.

Psikoterapi  Tedavisi: Tibbi kaynaklar yanında, doğal olarak psikoterapi tedavisine ait olanaklar da vardır Pratik psikoterapi, aileye birkaç öğüt vermek gibi basit bir görünüm olabilir gerçekten, çocuğu cezaya çarptırmamalı ve tiklerin tamamen istek dışı durumlardan meydana geldiği iyice anlatılmalıdır. Gevşeme teknikleri de, "havayı yumuşatmak" yöntemini kullanarak yararlı olabilirler. Bilinçli hareketlerin öğretilmesi Birçok çocuğun sakar oluşunun nedeni verilen gevşetici ilaçların sonucu olduğundan bilinçli hareket eğitiminin önemi ortaya çıkar.

Çocuğunuz Tik Hareketleri Yaptığı Zaman Ne Yapmalısınız?: Olayları çocuğun ilerde kendi kendine geçireceğini bilmeniz gerekir. Bunun tik hareketlerinin şekliyle bir ilgisi yoktur. Doğaldır ki tik hareketlerine neden olan şahsiyet bozukluğu süreklidir, fakat yapılacak bir psikoterapi, ailenin anlayış göstermesi bu istek dışı hareketlerin azalmasına neden olacaktır. Çabuk gerileme görülmeyen tiklerde ancak uzmanların yardımıyla yapılacak tedaviden fayda sağlanabilir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski