Baş Ağrıları: Baş ağrısı, çocuklukta görülen sık ve basit, alışıla gelmiş bir olay olmasına
karşın çocuk doktorlarına sorun yaratırlar, çünkü birçok çocuk dikkati çekmek
için başının ağrıdığını ileri sürer. Bu yüzden doktorlar baş ağrılarının
geldiği anı kesin olarak belirtilmesini isterler, örneğin okul dönüşü olan baş ağrılarının yorgunluktan kaynaklanma olasılığı
yüksektir.
Migrenler: Migren toplumdaki genel kanıya karşıt olarak yalnız yetişkinlerde görülmez.
Çocuklarda da rastlanabilir. Migrenli anne veya babanın çocuklarında bu hastalığın daha sık görülmesi kalıtımsal faktörlerin rol oynadığını gösterir.
• Büyük çocuklarda erişkinlere benzer bir tablo görülür. Teşhis zor değildir.
• 6 - 10 yaşındaki çocukta migren karakteristik değildir. Alın bölgesindeki ağrılardan şikayet eder, bulantı bazen vardır. Göz bozuklukları seyrek görülür. Teşhis daha zordur. Bu yaştaki çocukta görülen migren buluğ çağında geçebilir.
Nedenleri: Tam nedeni belli değildir. Beyin zarları damarlarının ani genişlemesine bağlı olduğu zannedilmektedir. Ruhi gerginlik, ağır bir yemek, krizin başlamasına neden olabilir. Doktor baş ağrılarına neden olabilecek bütün durumları düşünecek ve inceleyecektir.
Tedavisi: Migren için hazırlanmış özel ilaçlar vardır. Ancak bunlar doktor tavsiyesiyle kullanılabilir, Aspirin etkili bir ilaçtır.
Diğer Baş Ağrıları: Migrenlerin dışında, diğer baş ağrıları 4 nedene dayanır.
Görme kusurları: Okul çağındaki çocuklarda sık rastlanır ve 6 veya 7 yaşlarında dikkati çeker. Miyopluk, az bile olsa hatta okul içi çalışmalarına engel olmasa da baş ağrılarının nedenini oluşturabilir.
. Bundan başka, çocuğu, güncel faaliyetlerinden alıkoymayan fakat, bilinçsiz bir şekilde durmadan görünüşünü düzeltmek, gözlerini kırpıştırmak zorunda bırakan, bu yüzden de göz kasları ve gözün kendisi için bir yorgunluk kaynağı olan hipermetropluk da (uzağı iyi, yakını kötü görme) baş ağrılarına neden olabilir.
Nihayet, gerçekten net bir görüntü görmeye engel olan astigmat da beraberinde sık sık baş ağrılarına neden olabilir. Böylece baş ağrılarından şikayet eden bütün çocukları dikkatli bir göz muayenesinden geçirmek gerekir.
Sinüzitler: Diş iltihaplanmaları:Doktor, çoğunlukla baş ağrılarından yakınan bir çocuğun dişlerini-dikkatli bir incelemeden geçirmek zorundadır (ağrı kaynağının nedeni olabilecek kötü bir diş çıkması veya
apse sözkonusu olabilir.)
Psikolojik bozukluklar: Baş ağrılarının hiçbir fizyolojik nedene dayanmadığını ortaya çıkardıktan, sonra ne gibi bir durumun çocuğun düzenini bozduğu araştırılmalıdır. Baş ağrılarının nedenleri çoğunlukla fazla heyecan, kaygı, ve tasa gibi durumlara dayanır ve bunlar aynı zamanda çocuğun uyku düzeninde bozukluklar da yaratabilir.
Kategori:
Sağlık