Kulak İltihabı (Otit) Genel bilgiler: Kulak iltihabı işitme yolunun iltihaplanmasıdır, çoğunlukla ağrılı geçer.
Eğer bebeğinizde kulak iltihabı varsa ona karşı son derece yumuşak ve sabırlı
olun, çünkü çocuk gerçekten rahatsızdır. Neresinin ağrıdığını söyleyemeyen süt
bebeklerinde, doktor, açıklanamayan bir ateş, akan bir burun veya bir ishal
karşısında yapacağı muayene sonucu hastalığı bulacaktır. Genellikle, iyi yapılmış bir tedaviyle kolayca
iyileştirilebilecek zararsız bir hastalıktır. İltihabın işitme yollarına
uzantısı En yaygın iltihaplar, orta kulakta oluşan yani kulak zarının arkasında yerleşmiş kulak parçasını ilgilendiren
iltihaplardır. Orta kulak, kulak zarının titreşimlerini ulaştıran küçük kemiklerden oluşur ve
östaki borusu adı verilen bir boru ile boğazla birleşir. Süt bebeklerinde bu boru kısa ve geniştir. bebeğin
boğazındaki enfeksiyon mikropları östaki borusundan ilerleyip kulağa geçerek,
kulak iltihabına neden olabilirler. Süt bebeğinin yatış pozisyonunun orta kulağa yönelen bu mikrop göçünü özellikle kolaylaştırdığını da belirtelim.
Kulak İltihabı Hastalığının Tanımı: Kulak iltihabı geçirmekte olan bebek, genellikle burnu tıkalı ve nezledir. Ateşi yüksek huysuz ve huzursuzdur. Yemek yemek istemez, hatta kusar. Özellikle haykırarak ağlamaya başlar, çünkü kulak iltihabı ağrıları krizler halinde gelir. Kulak iltihabı ya burun boğaz iltihabıyla aynı anda, ya da genellikle olduğu gibi, hemen arkasından gelir. İnceleme sırasında, doktor kulak zarlarından birini ya da her ikisini şişmiş ve kızarmış görür. Işitme yollarının temizlik ve yıkanmasını gerektiren bu inceleme ince ve nazik bir iştir ve çocuğa acı verir.
Tedavisi, Tedavi Yöntemleri: 10 gün boyunca antibiyotik vermek gerekir Ağrıyı dindirmek için de aspirin Fizyolojik bir serum temelinde hazırlanmış bir maddeyle bebeğin burnu temizlenir. Küçük armut biçiminde olan bir aletle de burundaki sümük ve sümüğümsü maddeler dışarı çekilebilir. Daha ciddi kulak iltihabı olaylarında, yani iltihaplanmanın tekrarlanması veya irinli iltihap durumlarında bir kulak-burun-boğaz doktorunun fikrini almak gerekli olacaktır. Doktor bir parasentezin yapılıp yapılmamasına karar verecek tek kişi olacaktır. (Doktor muayenehanesinde gerçekleştirilen bir ameliyattır, içinde su ve irin toplanmış kulak zarı ve arkasındaki boşluğun suyunu boşaltmak için kulak zarına bir bistüri yardımıyla yapılan müdahaledir.) Doktor aynı zamanda cerrahi ameliyat olmaksızın antibiyotik tedavisine devam edilmesini de kararlaştırabilir. Gerçekten tekrarlanmış kulak iltihaplarının haftalarca hatta aylarca bir antibiyotik tedavisini gerektirmesi az rastlanır bir durumdur. Yine doktor, bu düzensiz oluşumun ortadan kaldırılmasını veya çocuğun, enfeksiyonlar boyunca direncinin yükselmesi için genel bir tedavi (gamma globin veya özel aşılar) şekli önerebilir.
Dikkat: Kulak iltihabı sırasında çocuk iyi işitemeyebilir, endişe etmeyin, iltihap tedavi edildiği ve iyileştiği zaman yeniden işitecektir. Bununla beraber, ihmal edilmiş ve tekrarlanmış
kulak iltihapları çocuğu sağır bırakabilir.