Romatizma Nedir.?Romatizmanın Belirtileri Nedenleri Sebepleri Tedavi Yöntemleri, Eklem Ağrıları, Eklem Romatizmaları

Romatizmalar, Basit Eklem Ağrıları: Çocukların sık sık eklem ağrılarından yakındıkları görülmüştür. Olayların büyük çoğunluğunda, bu ağrılar önemsizdirler ve çocuk romatizması hastalığı adı altında klinik bir tabloda yer almazlar. Basit eklem ağrılarında, hemen her zaman eklemler normal kalarak, şişme ve kızarıklık olmadan ve elle yoklamada bir acı vermeden, sadece alt uzuvlarda meydana gelirler. Doktor, çocuğa bu ağrıların niteliklerini belirlemek için sorular soracak, dikkatle inceleyecek ve bütün ciddi hastalıklara yakalanma olasılıklarını kaldırmak için laboratuvar incelemeleri isteyecektir.

Basit Eklem Ağrıları Şu Nedenlerden Olabilir: Bulaşıcı bir hastalık yüzünden Çeşitli iltihaplı veya bulaşıcı hastalıklar, anjin, grip, mide - bağırsak iltihabı, karaciğer iltihabı, eklem ağrılarını başlatabilirler veya fazlalaştırabilirler. Aşırı hareket yüzünden Çocukların genellikle çok büyük fiziksel faaliyetleri vardır, koşarlar, atlarlar, sağlıklarına göz kulak olmadan ve güçlerinden emin olarak, tasalanmadan spor yaparlar. Oyunlarının güzelliği ve heyecanı karşısında, kaslarının üstüne fazla yüklendiklerini veya eklemlerinden birinde bir bağın koptuğunun farkına bile varmazlar. Ancak kazadan 2-3 gün sonra topallamaya, kalçalarında veya dizlerinde ya da ayak bileklerindeki ağrılardan yakınmaya başlarlar. Aynı şekilde, zayıf olduğu ve içeri doğru dönük düz taban ayaklara sahip 6-7 yaş çocukların bazılarında, biraz uzun bir yürüyüş veya bir seanslık top oynama süresi gibi en ufak bir güç harcanması isteyen, eklemsel ağrıları oluştururlar. Gerçekten zayıf kaslara sahip bir çocukta, yürüyüş kalça, diz ve ayak bileğinde az veya çok bağ kopukluğu meydana gelebilir.


Bu durumda uygulanacak tedavi, çocuğa kaslarını güçlendirmesi için jimnastik ve spor yaptırmaktır. Zihni ve vücudu aynı zamanda ilgilendiren nedenler yüzünden Bir baskı durumunda hisli, hassas çocuklarda meydana gelen zihni ve vücudu aynı zamanda ilgilendiren yani psikosomatik kaynaklı uzuv ağrıları da vardır - (çocuk, hiçbir şeyi olmadığı halde, acı çektiğini sanır, ağrıları olduğuna inanır).

Had Eklem Romatizmaları  Hastalığın Tanımı: Hastalık asıl belirtileri artritlerden yani büyük eklemlerin, bazen de parmakların ve hatta omuriliğin iltihaplanmasıyla belli olur. Az çok yüksek bir ateş, ağrı ve büyük bir yorgunluk vardır. Çocuk renksiz, solgundur. Hastalıklı eklemler kırmızı, sıcak, şiş ve çocuğun hareket ettiremeyeceği kadar ağrılıdır. Bu yüzden çocuğu bir yere oturturken, yerleştirirken önlem almak gerekir.

Nedenleri, Sebepleri: Had eklem romatizması özel bir tip streptokok tarafından oluşur. Eğer bu mikrop anjin hastalığına neden olduktan sonra yok edilmemişse vücut kendisi onu ortadan kaldırmak için antikorlar üreterek harekete geçecektir. Oysa bu antikorlar insan vücudunun bazı dokuları için zararlı olan kimyasal bir yapıya sahiptirler. Bazen, göğüs boşluğunun üzerinde ve dirseklerin çevresinde bir döküntü belirişi olur.

Dikkat: Bütün diğer hastalıklar gibi had eklem romatizmasının seyri değişiklik gösterir. Günümüzde çok az tipik şekiller ve had eklem romatizmasının teşhisinin belirlenmesi her zaman kolay olmayan çok sayıda belirtisiz, silik şekiller görülür.
İki laboratuvar incelemesi bu sorunun doğrulanmasını sağlar:
- Çok yüksek bir sedimantasyon hızı
- Alyuvar erimesine neden olan streptokok tarafından iltihaplanma gösteren antistreptolisin'lerin kandaki oranının yükselmesi (A.S.O. incelenmesi)
Eğer doktor teşhisinden eminse, ivedilikle bir tedavi uygulaması gerekir, çünkü hastalık ne kadar çabuk tedavi edilmeye başlanırsa, kalp komplikasyonları tehlikesi o kadar azalır.

Tedavi Yöntemleri: İleri bir safhada bu hastalığa yakalanmış olan çocuğa, en uygun tedavi hastanede yapılandır. Gerçekten, bu dönemde sık sık laboratuvar incelemelerine gerek vardır. Bundan başka, elektrokardiogram çekiminin ve kalp incelemelerin düzenli olarak tekrarlanması da söz konusudur. Sonuçta, 6 ila 7 hafta düzenli bir şekilde yüksek dozda penisilin ve aspirin vermeye dayanan tedavi, hastalığın bütün süresi boyunca çocuğun gözetim altında kalmasını gerektirir. Bu gözetmeyi evinizde uygulamanız da olasıdır, fakat hiç olmazsa hastalığın ilk günlerinde çocuğun hastaneye yatırılması daha uygundur.

Önleyici ve İyileştirici Tedavi Yöntemleri: Had eklem romatizması ağır bir hastalık değildir; bununla beraber komplikasyonlara neden olabilecek ve tekrarlanabilen bir hastalık durumudur. Her tekrar küçük hastada, bu hastalığın tek ciddi öğesi olan, kalp kapakçıklarının harap olma riskini artırır.
lyi edici tedavi hastalığın ileri safhası boyunca düzenli olarak yüksek dozda penisilin ve aspirin verilir.
• Önleyici tedavi, 15 ila 21 gün boyunca, her gün gerek adale içine yapılan enjeksiyonla, gerek ağız yoluyla, penisilin almayı öngörür. Had eklem romatizması geçiren her çocuk bu koruyucu tedaviye ergenlikten sonra da hatta 20 yaşına kadar katlanmak zorundadır. Bu önleyici doğal olarak can sıkıcı ve zorlayıcıdır. Fakat çocuk için etkilidir ve hiçbir tehlikesi yoktur. Bazı önemsiz eklem ağrıları, çoğunlukla biraz sert ve şiddetli geçen oyunlardan iki üç gün sonra ortaya çıkar.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski