Anjin Hastalığı Nedir, Anjin Hastalığının Sebepleri Tedavisi

Anjin, Genel Bilgiler: Anjin kimi zaman bademciklerin üzerinde, kimi zaman da bademcikleri çevreleyen dokulara yayılmış bir boğaz iltihabıdır. Genellikle zararsızdır ama uzun süreli anjinlerin sonuçta nefrit veya had mafsal romatizması gibi ciddi hastalıklar doğurabileceği gözönüne alınırsa önemlidir. Hastalığın ileri aşamadaki tanımı Anjin çoğu zaman ateşin yükselmesiyle başlar, Çocuk huzursuz ve sıkıntılıdır. Bazen titreme nöbetleri geçirir. Özellikle boğazındaki ağrıdan ve yutma zorluğundan şikayet eder. Sık sık kusmak ister.
Çocukta Anjinin Muayenesi: Bademcikler irileşmiş renkleri kırmızılaşmıştır. Bu duruma kırmızı anjin adı verilir, Bademciklerin üzerinde nokta şeklinde hatta daha yaygın kırmızı olmayan beyaz lekeler vardır. Buna irinli anjin denir. Bademciklerin üstü delikli, yaralı (ülsere) olmuştur. Bademciğin kızarıp şişmesiyle birlikte boyun bezleri de şişer ve dokunulduğunda ağrı verir. Ancak bütün anjinler bu derece ağır değillerdir. Çoğu zaman bademcikler bir parça şişer, hafif bir yutkunma zorluğu ve ateş yapar.

Anjinin Nedenleri ve Komplikasyonları: Genel olarak anjinler bakteri veya virüslere ait iltihaplanmalardan oluşur. Boğazdaki iltihaplar bezelerin şişmesine, vücudun diğer organlarında bazı hastalıkların gelişmesine neden olur. Özellikle hemolitik streptokok dediğimiz mikrop türüyle oluşan anjinler daha önemlidir. Çünkü bu mikrop iki önemli hastalığın da sorumlusudur.
- Böbrek iltihaplanması yani nefrit Büyük eklemlerde (diz, dirsek, ayak bileği, omurga vb.) haf mafsal romatizmaları. Anjinler kendileri önemli olmasa bile, bu yan etkileri nedeniyle tibbi danışmayı ve özel bir bakımı gerektirirler.
Tedavisi: Ağır geçen bütün anjinler sırasında doktor bu iltihabın etkenini arayacak ve teşhis için boğazdan bir mikrop numunesi alınmasını isteyecektir. Bununla birlikte laboratuvar incelemelerinin sonuçlarını beklemeden tedaviye başlayacaktır. Eğer iltihabın nedeni hemolitik streptokoksa vakit geçirmemek gerekir. Bu tedavi hastaya 8 gün süreyle antibiyotik (asıl itibariyle penisilin) vermektir. Aspirin vererek ateş düşürülecek ve antibiyotik tedavisinin mikrobu yok etmesiyle de ağrı dindirilmiş olacaktır.

Dikkat: Hastalığın başlamasından 10-15 gün sonra bir böbrek iltihabı varsayımını ortadan kaldırmak için idrarda albümin olup olmadığını araştırmak yararlı olacaktır.

Bademciklerin Alınması: Eskiden çok uygulanan bir yöntemdi. Ancak günümüzde bademciklerin boğazdan girmek isteyen streptokoklara karşı bir engel görevi yaptığının anlaşılması bu ameliyatı, fayda ve zararları konusunda gerek ailenin gerekse tıp camiasının iyi düşünüp karar vermesi gereken bir durum haline getirmiştir.
Bademcik ameliyatı aşağıdaki durumların varlığı halinde ve ancak 4 yaşından sonra yapılmalıdır.
- Bir mevsimde üç defadan fazla anjin görülmesi Bademcik iltihaplarının kronikleştiği durumlarda (Bu anjinde bademciklerin sürekli olarak iltihabı söz konusudur).
- Yutma ve solunum güçlüğüne neden olabilecek kadar iri bademcikler (Bu durumlarda bademciklerin iltihabı söz
konusu değildir). Bademcik ameliyatı bölgesel uyuşturma ile yapılan basit bir ameliyattır. Ancak çok gerekli görüldüğü durumlarda genel uyuşturma ile de yapılabilir. Kan kaybı riskini gözönüne alarak ameliyatı izleyen iki gün boyunca doktor kontrolü ve iyi bir bakım gerektirir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski