Ev Yapımı Mayalı Susamlı Poğaça Tarifi

İşte yumuşacık, mis gibi kokan ev yapımı mayalı poğaça tarifi 👩‍🍳✨

🧺 Malzemeler:

Hamuru için:

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya (ya da yarım paket yaş maya)
  • 1 adet yumurta (sarısı üzeri için ayrılacak)
  • 5–6 su bardağı un (kontrollü ekleyin)

İçi için (isteğe bağlı):

  • Beyaz peynir, kaşar peyniri, patatesli ya da zeytinli harç

Üzeri için:

  • Ayırdığınız yumurta sarısı
  • Birkaç damla sıvı yağ
  • Susam veya çörek otu (isteğe göre)

🥣 Yapılışı ve Hazırlanışı:

  1. Maya hazırlığı:
    Ilık süt, ılık su, şeker ve mayayı yoğurma kabında karıştırın. 5 dakika kadar bekleyin ki maya aktifleşsin.

  2. Hamuru yoğurma:
    Üzerine sıvı yağ, yumurta beyazı ve tuzu ekleyin. Unu yavaş yavaş ilave ederek yumuşak, ele hafif yapışan bir hamur yoğurun.

  3. Mayalandırma:
    Hamurun üzerini kapatıp ılık bir ortamda yaklaşık 40-50 dakika mayalanmaya bırakın (hamur iki katına çıkmalı).

  4. Şekil verme:
    Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın, iç harcını koyup kapatın. Yağlı kâğıt serili tepsiye dizin.

  5. İkinci mayalanma:
    Şekil verdiğiniz poğaçaları tepside 15-20 dakika daha dinlendirin.

  6. Üzeri:
    Üzerlerine yumurta sarısı ve birkaç damla sıvı yağ karışımını sürün. Susam veya çörek otu serpin.

  7. Pişirme:
    Önceden ısıtılmış 180°C fırında altı üstü kızarana kadar, yaklaşık 20-25 dakika pişirin.

🍞 Püf Noktaları:

  • Sütün ve suyun ılık olması çok önemli (sıcak olursa maya ölür).
  • Hamur ne kadar yumuşak olursa poğaçalar o kadar yumuşak olur.
  • Fırından çıktıktan sonra üzerini temiz bir bezle örtüp 10 dakika dinlendirirseniz pamuk gibi olur.

NOT:  peynirli, patatesli veya kaşarlı poğaçanın iç harç tariflerini de ayrı ayrı deneyebilirsiniz. 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski