Zehirli mantarlar

Zehirli mantarlar: Yeryüzünde 3000 çeşit mantar bulunmaktadır ve bunlar beş gruba ayrılır: yenebilir ve tadı güzel olanlar, yemeğe lezzet katmak için kullanılanlar, tadı tuzu olmayanlar fakat zararsız olanlar, sert veya kötü kokanlar, zehirli olanlar. Gerçekten, venebilen mantar çeşitlerinin sayısı daha da azdır. Bunlar çeşitli gruplara ayrılırlar. Öldürücü mantarlarla zehirli mantarları birbirinden ayırmak gerekir. Mantarın organizmadaki zararlı etkisi ya hücrelere saldırarak çalışmalarını bozan bir maddeden, ya onları zehirleyerek yok eden (en tehlikeli olanları), ya da sinir sisteminin bazı mediatörlerinin etkisini gösteren bir maddeden kaynaklanmaktadır.
Öldürücü Mantarlar: • Amanite phalloide: Şapkaları koyu yeşildir. Kenarları daha açık yeşildir. Şapkanın altında, ince çizgi tabakaları vardır. Mantarın gövdesi daha açık yeşildir ve halkalıdır. Aşağı kısmında mantarın kökü bulunur.
Amanite vireuse: Şapkası ve şapkasının altındaki çizgileri beyazdır. Gövdesi uzun ve halkalıdır. Kök kısmı da beyazdır. Hafif bir kokusu vardır.
İlkbahar mantarları: Amanite phalloide'le aynı şekildedir. Yalnız rengi beyazdır.
Amenite Lepiota: Şapkaları koyu kırmızı, pullu beyaz çizgili, sağlam koyu kırmızı ayaklıdırlar. Bazıları yalnız çiğ yenirse öldürücüdürler.

Amanitlerde iki cins zehir vardır: Zehirlenme belirtileri mantar yendikten sonraki 12-24 saat içinde ortaya çıkar, bu durumda mide yıkanması artık işe yaramayacağı için işi zorlaştırır. Ancak yine de mide yıkanmalıdır. Artıklar temizlenebilir, yumurtalı, süt, varsa karbon medicinal içirilerek zehir şiddeti azaltılabilir. Zehirlenme belirtileri, ishal, kusma ve şiddetli karın ağrılarının getirdiği su kaybıdır. Hasta devamlı susar, rengi sararır, nabzı sıklaşır ve tansiyonu düşer. Buna rağmen, kendinden geçerse de, bilincini kaybetmez. Hastayı en kısa zamanda hastaneye kaldırmak gerekir. 4 saati geçtikten sonra midenin yıkanması, belirttiğimiz gibi yararsızdır. Serumla su verilmesi şarttır. Etkin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Ağır zehirlenme halinde, hasta bir kanamalı sarılık başlangıcı ve bilinçsizlik devresinden sonra üçüncü günü çıkaramaz. Bu haller karaciğer hücrelerinin zehirle tahrip edilmesinden ileri gelir. Bu aşamada ölüm sık görülür, ancak tedavi komplikasyonları önleyerek karaciğeri kurtarabilirse, hasta iyileşir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski