Kulak uğultuları, hastanın dıştan gelen uyarı olmadan duyduğu bir sesli seslerdir. Bu sesler daha çok tiz tonda olup, uğultuların çeşitleri çok yaygındır. Çoğu zaman uçmakta olan bir sineğin vızıltısını, deniz kabuklarının titreşmesini, islık, kuş ötüşü veya çıngırak seslerini andırır. Dış ya da orta kulak zedelenmesinden, çoğu kez de kulak damarlarının dolaşım bozukluğundan ileri gelebilir. Başlangıçta belirsiz ise, pek önemsenmez, şiddetli ve tiz olursa hastayı acil olarak bir doktora başvurmaya zorlar. Kulak uğultuları objektif olabilir, yani olası bir organ bozukluğuna bağlı olabilir.
Nedenleri daha çok kulağa dayanır ve şu olaylarla başlayabilir: - Kulak zarında kirli sıvı veya kan dolaşması, - Kulak zarı dokusunun zedelenmesi, Östaki borusunda arıza, Çene eklemlerinin çıkardığı sesler Bazen şah damarı vuruşları ve damar sinirleri de etkendir. Bunlar subjektif ve kulağa bağlı olabilirler. Bazen sinirin beyindeki çıkışına kadar kulak sinirleri yolunun herhangi bir noktasında en çok görülen arızalardandır.
Uğultuların nedenleri: Kulak uğultusu şikâyetlerinde akla şunlar gelmelidir: Önce dış kulak yolunun kulak kiri veya yabancı cisimlerle tıkanması. Çok sık rastlanan bir durum olup, hastanın başvuracağı doktor onu bu dertten basit bir dış kulak yıkaması ile beş dakikada kurtaracaktır. Kulakta tıkanma yoksa o zaman daha ciddi şeyler düşünülmelidir. Hasta yakın bir tarihte grip veya nezle geçirmişse kulak yolu veya östaki borusunun ateşlenmesi sözkonusu olabilir. Ancak şunu da bilmelidir ki,kulak uğultusu otospongiouz'un başlıca belirtilerinden biri olabilir. Bu durum cerrahi müdahaleyi gerektirir. Tabii bu teşhisleri hastanın kendisi koyamaz ve bir uzman doktora görünmesi gerekir. Daha ciddi nedenler Kafa darbelerine bağlı travmatik zedelenmeler (boksörlerde), basınç degişiklikleri (deniz altı, uçuş), aşırı ses travmaları (müzisyenler, fabrika işçileri).
• Bazende çok özel inceleme ve tedavi isteyen tümörler, zehirlenmeye bağlı ise hastanın açıklamaları doktora büyük ölçüde yararlı olabilir. İlaç zehirlenmeleri (kinin, streptomisin, salisilat) meslek zehirlenmeleri (civa, kurşun, karbon oksidi) arasında en sık görülenleri tütün, alkol ve aşırı kahveden ileri gelenlerdir. Bundan dolayı uğultuların başlangıcında hastanın ilk yapması gereken bu maddelerin kullanımını bırakmaktır. Bu zehirlenmeler dışında belkemiği artroz zedelenmelerinden kaynaklanan uğultularda gözlenebilir. .Bilinmesi gerekir ki, kulak uğultularına neden olan bazı hastalıklarda vardır. İç salgı bezleri ve şeker hastalıkları gibi. Bir tanesini özellikle anmak gerekir ki, o da arteriyorklerozdur. Uğultuların çoğunluğunu bu hastalık getirir. Tedavisi kulaktan çok kalp veya genel tıp uzmanlarını ilgilendirir.