Dişlerdeki Çürümeler: Kötü bir diş sağlığı 2 tip diş hastalığına neden olur.
Diş çürümesi; kanser, beslenme yetersizliği ve kalp krizinden daha önemlidir, hatta dünyanın 1. felaketi
sayılabilir.
- "Parodontose" dişi tutan dokuların hastalığıdır. Bu iki diş
rahatsızlığı da, dişin kaybına yol açacak türde hastalıklardır.
Diş çürümesi: Dişin sert kısmında oluşan bir hastalıktır. Organik maddenin demineralizasyonu,
dişin içinden dışına doğru büyüyen bir oyuk geliştirir. İnsanlığın gelişiminde
geç ortaya çıkan bu hastalıkta uygarlık başlıca rolü oynamaktadır. Modern
hayatta sanki her şey onu hızlandırır: karışık ve kimyasal beslenme, acele
çiğneme, fazla şeker yeme...
Parodontozlar: Diş plakalarının ve diş taşlarının dişler üzerinde yaptığı tahrişlerin
sonucudur. Diş plakası, ağız boşluğunda oluşan bakteri birikiminin ve metabolik
değişimlerin ürünüdür. Fazla şekerli bir ortamda bir canlı ve ölü
mikroorganizma birikimidir. Bu plakalar değişik aşamalarda oluşur. Bu olay
oldukça yavaş gelişir ve koruyucu önlemlerle giderilebilir.
Yapılması ve yapılmaması gereken hareketler:
● Hemen hemen herkes, hayvan kıllarından yapılan diş fırçalarının daha pahalı olduğu için, daha iyi olduğunu zanneder. Fakat hayvan kıllarından yapılan fırçalar çabuk bozulup kokuşacağı için, sentetik fırçalar sağlık
bakımından daha iyidirler. Hayvan kıllarından yapılmış diş fırçaları diş etleri için de çok zararlıdır. Diş fırçalarının sertliği veya yumuşaklığı diş etlerinin cinsine göre seçilmelidir.
. Genellikle dişler sağlık bakımından çok beyaz görünmesi ve güzel kokması için fırçalanırlar. Bu amaçla bol dozda diş macunu kullanılır. Oysa diş macununun diş sağlığına etkisi % 30'u geçmez.
Dişleri macunsuz fakat etkili biçimde fırçalamak, macunla kötü fırçalamaktan iyidir. En iyi diş macunları fluorlu olanlardır. Çünkü minenin temel maddesi olan hidroksiapatiti, şekeri daha az geçiren fluoro-apatite çevirir. Aslında önemli olan, fırçalamanın sayısı ve kalitesidir.
Dişler günde üç kez, yani her yemekten sonra fırçalanmalıdır. Yapılabilirse,
kahvaltıdan sonra su ile hafif bir çalkalama diş sagligina % 50 katkıda
bulunur. İyi bir fırçalama üç dakika sürer, yani vakit alır. Bu işlem sıkı bir şekilde
yapılmazsa yararı daha azalır. Dişler dik bir şekilde fırçalanır: Üst çene dişleri yukarıdan aşağıya doğru, alt çene dişleri aşağıdan yukarıya
doğru. Dişlerin iç yüzeyleri de unutulmamalıdır. Akşamki fırçalama özellikle
önemlidir, çünkü ağızdaki yemek artıkları yatmadan temizlenilmelidir. Düzenli ve etkili bir fırçalama bir diş fırçasını üç haftada eskitir. Her
fırçalama sonunda diş araları ipek bir iplikle artiklardan temizlenmelidir.
Basınçlı su kullanılarak ağız temizliği tamamlanabilir.
Buna karşılık elektrikli diş fırçası kullanımı elle fırçalamaya oranla daha az etkilidir. Firçalamanın ne ölçüde işe
yaradığı, diş plakalarını kırmızıya boyayan maddelerle kontrol edilebilir.
Ayrıca, dişlerin yılda en az iki kez doktor kontrolünden geçmeleri, diş
sağlığının uzun süre korunmasında yardımcı olacaktır.