Taşikardi (Kalp Çarpıntısı) nedir? Kalpte Ritim Bozukluklarının Sebepleri Belirtileri Tedavisi

Taşikardiler: Çok genel bir değişle taşikardi, kalp atışlarının bilinen ritminde az veya çok hızlanma olmasıdır, fakat bu kalp rahatsızlığı duruma göre çok değişik özellikler gösterebildiğinden "taşikardiler'den söz etmek daha doğru olur. Örneğin, taşikardi proksistik, yani ani bir şekilde başlayıp birkaç dakika ile birkaç saat arasında sürdükten sonra yine birdenbire durabilen cinsten olabilir. Sürekli olduğu zaman ise çok zararlı olmayan bir ritm bozukluğuna neden olur.
Süpravantriküler Taşikardiler: İsimlerinden de anlaşıldığı gibi kalp atışlarının kalbin iki büyük bölmesi olan karıncıklarla ilgili olarak hızlanmasıdır ki bu, düzenli veya düzensiz olabilir. Kişinin tepkileri çok değişken olur duyarsızlıktan, çarpıntı, sıkıntı ve baygınlığa kadar gidebilir. Ritm bozukluğunu kaydeden elektrokardiogram yardımıyla teşhis kesinlik kazanır. Problem bu ritm bozukluğunun nedeninin bulunmasıdır. Nedenleri hipertiroid, kornel yetmezliği, nitral dağılma, perikardid, aort daralması, digitalin zehirlenmesi, vs. olabilir. Taşikardinin nedeni teşhis edildiği anda tedaviye başlanır, bu tedavi ilaçlara veya anestezi ile yapılacak elektrik şokuna dayanır.

Vantiküler Taşikardiler: Bilinen vantiküler taşikardide olsun (150 ila 250 arasında düzenli nabız) karın etlerinin içerden sıkışmasında olsun (dakikada 300 ila 350 arasında kalp atışları), bu durumlarda hastanın görünümü daima endişe vericidir (halsizlik - -tansiyon düşmesi, bilinç kaybı, hatta devamında solunumun durması) ve acil bir tedavi gerektirir.
Bovveret Hastalığı: Ani gelip giden bu tür taşikardiler, "karşılıklı ritm" denilen özel bir elektrofizyolojik mekanizmaya bağlıdırlar. Bu taşikardi az çok zararsız geçer. Krizin başlayacağı hissedildiği an, bazı "küçük çareler" uygulanabilir: büyük bir parça ekmeğin yutulması veya bir bardak buzlu suyun hızla içilmesi gibi.

Ortostatik Taşikardi: Bu kalp hızlanması ancak hastanın oturur veya yatar durumdan ayağa kalkmasıyla kendini gösterir. Çarpıntı ve başdönmesi yapar. Ayakta dururken tansiyonun düşmesine bağlıdır. Tedavisi doğrudur. O halde taşikardi terimi, karakter özellikleriyle birbirinden oldukça ayrılan çok çeşitli sayıda ritm bozukluklarını kapsar. Bazen taşikardiler hiçbir belirti göstermezler basit bir halsizlik, sıkıntı duygusu, karşısında akla getirilmelidir.

Basit Tedavi Yolları: Kalp hızlanması karşısında, daha basit de olsa çok yararlı olan bir takım önlemleri dikkate almalısınız:
. Kahve ile sigarayı tamamen bırakınız (tek başına sigara her tedaviye dayanabilecek taşikardilere yol açabilir).
• Az alkol alınız.
• Ağır yemeklerden,
• Yorucu fiziksel çalışmalarla mümkünse heyecan ve sürmenajdan kaçınınız.
• Uykunuza dikkat ediniz ve uykusuzluk halinde uyku ilacı almaktan kaçınmayınız.
Taşikardisi olanlar, elektrokardiogram çektirilmelidir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski