İdrar Zorluğunun Sebepleri Tedavisi

İdrar Zorluğu: Böbrekler, vücudun en önemli organlarıdır. İnsan vücudunda biri sag, diğeri ise sol tarafta olmak üzere iki böbrek vardır. Böbrekler, idrar salgılayan organlardır. Günümüzde sık sık böbrek hastalarına rastlanılmaktadır ve bir başkasının böbreği ile yaşamını sürdüren hastaların sayısı gün geçtikçe çoğalmaktadır. Böbreklere bağlı olarak çalışan, idrar yolları ve idrar kesesi rahatsızlıklarına aynı yetişkinlerde olduğu gibi kız ve erkek çocuklarında da rastlanır. Bu organların iltihaplanmaları, özellikle kız çocuklarında, daha sık görülür. Bu iltihaplanmanın en belirgin özellikleri, çocuğun idrar zorluğu çekmesi, idrar yaparken acıma ve yanma duyması, ateşinin yükselmesi ve benzinin sararıp solmasıdır. Bu arada, çocuğun iştahında önemli bir ölçüde azalma olur. Çocuğun canı hiçbir şey yemek istemez, devamlı karnı ağrır. Bu belirtileri fark eden anne ve baba çocuğu derhal bir mütehassis doktora ettirmelidirler. Zamanında muayene teşhis, hastalığın yayılıp, kronikleşmesini önler. Zamanında teşhis edilmeyen iltihaplanmalar, böbreklere yayılarak, çok daha tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Tedavide, birkaç hafta süreyle antibiyotik kürü uygulanır. Bu arada çocuğun üşütmemesine dikkat edilmelidir.

Çünkü, en ufak bir üşütmede, hastalık yeniden tekrarlayarak, arzu edilmeyen sonuçlar doğurabilir. İdrar zorluğu çekeceği gibi, sık sık idrara çıkıyorsa da şüphelenmek gerekir. Bu gibi durumlarda, çocuk zaman kaybedilmeden derhal bir doktora götürülüp, kontrol ettirilmelidir. Anüri, böbreklerin vazifelerini yapamayarak, idrar salgılamamaları halidir. Mesane üstü idrar yolları ile ilgili olduğundan mesanede idrar yoktur. Mesane altı tıkanmalarında ise hasta, yine idrar yapamamaktan yakınır, fakat mesane yolu da ileri derecede dolmuştur, karında şişlik yapar, sonda tatbik edilirse boşalır.  

Nedenleri: Nedenleri çok fazladır, fakat genel olarak iki gruba ayırabiliriz ●İdrarın, böbrekler tarafından yapılmaması halinde (Örneğin akut nefrit, böbrek tüberkülozu vs.) Dolaşım yetersizliğine bağlı anüriler (örneğin kalp yetmezliği, böbrek toplardamar trombozu gibi) Ayrıca, vücutta su kaybına neden olan durumlarda da görülebilir. (Ağır ishal, pilor stenozu v.S.) İdrar yollarındaki tıkanıklıklar nedeniyle oluşan idrar zorluğunun da çeşitli nedenleri vardır. Karın içindeki tümörler (Rahim fibromları, yumurtalık kistleri, prostat, sidik torbası kanseri gibi)

● Böbrek taşları: Bunlar çok sancı yaparlar. Hasta ellerini sancıyan yerin üzerine koyarak, ağrısını dindirecek pozisyonlar arar. Bu gibi durumlarda, idrar zorluğu sancılı krizlerle kendini gösterir. Teşhis: İdrar zorluğu olan bir kimse vakit geçirmeden bir üroloğa başvurmalıdır. Çünkü ortaya çıkabilecek üremi ağır bir zehirlenme durumudur.  

Tedavisi:Tedavi sebebe yöneliktir. Örneğin, prostatı olan bir hastada, idrar yapamama tıkanıklıktan ileri geldiği için, sonda ile idrar boşaltılır. Bu şahıs ileride ameliyat edilmelidir. Akut nefritlerde antibiyotik tedavisi, tuz ayarlanması, ve güçlü bir diyet tanzimi gerekir. Dolaşım yetersizliğine bağlı anürilerde, yetersizlik tedavisinin yanısıra, kontrollü olarak diüretikler kullanılabilir. Kronik böbrek hastalarında, dializ ve böbrek nakli ameliyatı gerekir. İdrar zorluğu (anüri) derhal müdahale gerektiren, tehlikeli bir hastalıktır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski