Sindirim Sistemindeki Alerjiler
·Bu tür alerjileri, yaş gruplarına göre ayırabiliriz.
Süt bebeklerinde kusmalar, diareler, mide ve bağırsak bozuklukları görülebilir. Daha büyük çocuklarda alerjinin yaptığı karın ağrıları görülür..
• Yetişkinlerde bu tür aleriiler, kusma, karın ağrısı, bulantı, yorgunluk,
zayıflama ishal ve dudaklarda ödemlerle kendini gösterir. Tüm bu belirtilere genellikle ürtiker tarzında deri döküntüleri eşlik eder. Bu döküntüler büyük
parçalar halinde zaman zaman görünür ve kaybolurlar. Kaşıntılı olabilirler, genellikle bir yanma hissi ile beraberdirler.
Alerjinin nedenleri: Organizma, kendisine yabancı gelen ve antijen (alerji etkeni) bir maddeyle
karşılaştığında, bu maddeye karşı, kendi içinde, bir savaş başlatır. Nedeni, bu
yabancı maddenin zararlı etkilerinden kurtulmaktır. Ancak bazı durumlarda
başıalığı bu savaş, yalnız yabancı maddeye zarar vermekle kalmaz, organizmanın
kendisine del zararlı olur. Antijen maddeler, besin maddeleri olabileceği gibi, çiçek tozları, ilaçlar,
kan, organ ve dokular, iklim değişiklikleri ve kişiden kişiye değişiklik
gösteren etkenler olabilir. Örneğin çiçek tozları, her insanda alerjik etki göstermez,
fakat bazılarında saman nezlesine neden olabilir. Alerjiye yol açan maddeler, duyarlı organizma için, antijenik düşman
niteliğindedir, En sık görülen alerji türü, besin maddelerinin yol açtığı
alerjilerdir. Bazı kişiler, bir ya da, birkaç besin maddesine karşı duyarlı olabilirler.
Antijenik besinler arasında süt, yumurta, balık, kabuklu deniz hayvanları, bezelye, havuç, kereviz ve soya fasulyesi gibi besinleri sayabiliriz. Alerjide rol oynayan faktörler arasında, bu besinlerin nasıl yendiği de önemlidir (pişirilme şekli, saklama v.s.).Örneğin kuzey ülkelerinde görülen balik alerjileri, güneye, Akdeniz ülkelerine doğru inildikçe yerini domatese bırakır. Antijenik besin maddelerinin yol açtığı alerjik olaylara karşı alınacak en etkin önlem, kişinin bu maddelerden kaçınmasıdır. Ancak, organizmanın, gereksinimleri gözönüne alınarak, antijenik besinler değişik şekillerde kullanılabilir. Örneğin süte karşı duyarlılığı olan bir kişi, bu besini muhallebi şeklinde veya içinde süt bulunan değişik yiyecekler olarak kullanabilir (dondurma, pasta, yoğurt v.b.)
Alerjinin tedavisi: Alerji nedenleri doktor tarafından araştırılmalıdır. (Kalıtımsal, kişisel olabilir)
• Hastanın yedikleri, bir-iki hafta içinde doktor tarafından kontrol edilerek, düşkün olduğu yiyecekler saptanmalıdır.
• Hastaya dil altı testleri uygulanarak alerji nedenleri araştırılmalıdır.
• Sindirim sisteminin röntgeni çekilmelidir.
Bağırsakların durumu, dışkılar incelenerek kontrol edilir. Bütün bu araştırmalar ve kontroller yapıldıktan sonra alerjiye neden olan maddeler saptanarak, alerjik durumların önüne geçilebilir. Yumurta, genellikle sindirim organlarında alerji yapan bir besin maddesidir.