Akciğer Zarı Boşluğunda Hava Toplanması- Pnömotoraks Belirtileri Sebepleri Tedavisi: Hava toplanması acil olarak doktor çağırmayı gerektirir. Pnömotoraks plevra (akciğer zarı) boşluğunda hava toplanması demektir.
Bu boşluk her iki akciğeri saran plevranın yapraksız zarları arasında bulunmaktadır.
Hava Toplanmasının Bazı Çeşitleri Vardır Kendiliğinden Olan Hava Toplanmaları: Nedensiz meydana geldiği zaman, kaynağını saptamak mümkün olmaz. Olayların % 90'ının 20 ile 30 yaşları arasındaki uzun boylu ve zayıf genç erkeklerde meydana geldiği tesbit edilmiştir. Kişi ansızın bir yanında şiddetli bir ağrı ile nefes zorluğu duyar. Mutlak bir dinlenme sonucu bu belirtiler kaybolur. Kendiliğinden olan hava toplanmaları bronş veya akciğer hastalıklarından ileri gelebilir. Bütün akciğer mikropları günün birinde hava toplanmasına uğrama tehlikesi gösterirler. Bunların arasında özellikle sayacaklarımız tüberküloz, devamlı çekiliyorsa astım, viral veya bakteriye bağlı bronkopnömoni, akciğer apsesi ve amfisem...
Travmatik Hava Toplanmaları: İsminden de görüldüğü gibi bir göğüs travmasından sonra gelirler. (göğüste çeşitli ameliyat işlemleri veya göğüsün zarara uğradığı araba kazaları). Her durumda, hava toplanmasının nedeni ne olursa olsun, yol açtığı rahatsızlıkların şiddetleri değişse bile, bunlar aynıdır: bir yanda şiddetli ağrı ve nefes zorluğu. Tedavi ise hastanın göstereceği rahatsızlıklara göre ayarlanır. Eğer belirtiler ağır olmayıp, gençlerde görülen nedensiz kendiliğinden hava toplanması sözkonusu ise, çoğu zaman yatak istirahati yeterlidir.
Ancak, çift taraflı, ağır tek taraflı, kanlı veya önceden var olan bir akciğer hastalığından sonra ortaya çıkan hava toplanmalarında plevranın temizlenmesi gerekir. Boruya eksen bölgesine, ya da ön kaburgalar arası boşluğuna
yerleştirilir. İyileşme genellikle çabuk olur. Esasen, hava toplanması sıkça görülen bir kazadır. En ufak şüphede, bazen hastanın önceden görerek kendine koyabileceği teşhisin onaylanması için bir göğüs röntgeni çektirmek gerekir.
Yapay Hava Toplanmaları: Tüberküloza karış antibiyotiklerin bulunmasından bu yana pek az kullanılmış olan bu metot uzun zaman akciğer boşluğu tüberkülozuna karşı en yararlı tedavilerden birini oluşturmuştur. Bu metodun prensibi ile cerrahi uygulaması çok basittir. Içi boş bir iğne (tokrar) ile akciğer zarındaki boşluklara, iki kaburga arasından girilerek bir gaz sıkılır, plevranın iki kanadının birbirinden ayrılması ve akciğerin doldurulması sağlanır. Aynı şekilde tüberkülozlu akciğer boşluğu sıkışmış olur, arkasından da kollapsoterapi (halsizliğe ve vücudun çökmesine karşı tedavi) uygulanır. Ondan sonra yara kolaylıkla kapanır. Bu tip yapay hava toplanmalarına
intraplevral de denebilir. Çünkü plevranın iki kanadı arasında uygulanır. Ancak bunun yanında, plevranın iki kanadı yapışmış olduğu için ayrılamıyorsa plevra dışı bir hava toplanması da uygulanabilir. O zaman dış kanatla göğüs duvarı plevrası ameliyatla birbirinden ayrılır. Elde edilen yapay boşluga hava basılır. Akciğer boşluğunun doldurulması böylece gerçekleşmiş olur.
Dikkat: Özellikle bilinmesi gereken, her zaman doktor kontrolünde yapılan yapay hava toplanmaları değil, göğüsün bir tarafında olabilecek ani ağrılarla nefes zorluğu hissedildiğinde akla gelmesi gereken kendiliğinden hava toplanmalarıdır. Burada gözle görülen ve tanınması yararlı olan bir arıza sözkonusu olup hastayı kesin dinlenmeye almak ve doktor çağırmak zorunludur.