Parazit Hastalıkları, Uyuz, Kafa Saç Bitleri, Saçkıran, Kıl Kurtları Hastalıklarının Sebepleri Belirtileri Tedavisi

Uyuz: Derideki uyuz böceği adı verilen küçük bir parazitin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Günümüzde yeniden şiddetlenmiştir ve öğrenci sayısının yüklü olduğu okullar ile sağlık şartlarından yoksun yaşayan, çocuklarda görülür. Uyuz böceği kişinin derisinin altında yaşar ve gelişir. Dişisi ufak bir delik oyup yumurtalarını orada depolar. Bu parazit 10-12 gün arasında büyür tekrar yumurtlar vb. Bu da, bu hastalığın, eğer özenli bir tedavi yapılmazsa, neden sürekli, hatta kronik bir karakter taşıdığını açıklar.
Hastalığın Tanımı: Dikkati çeken ilk belirti kaşıntılardır.
Alışılagelmiş tedavilere dirençli ve çok şiddetli olur. Bu kaşıntılar ve meydana getirdiği yaralar özellikle şu bölgelerde bulunurlar:
- Parmak aralarında
Kaba et aralarında
Belde
- Koltuk altlarında
- Apış aralarında ve üstünde
Uyuzun teşhisi, parazit tarafından deriye oyulmuş çukurların görülmesiyle kesinlik kazanır. Bu delikler 5 ila 10 mm. uzunluğunda, dolambaçlı, yılankavi ve grimsi bir renktedir.
Hastalığın Bulaşması Nasıl Olur.?: Hasta kişiyle doğrudan doğruya temas yoluyla veya çamaşırlar aracılığıyla bulaşır.

Tedavisi: Bu hastalığı geçiren hasta ile birlikte bütün ailesinin de aynı zamanda tedavisi gerekir. 48 saat aralıklarla, iki bölümde uygulanacak olan tedavi, sabunlama ve parazite karşı özel bir ilaç sürmekten oluşur.
Aynı zamanda bütün giyecekleri de kaynatmak ve 48 saat ilaçlı suda bırakmak gerekir.
Not: Uyuz herkese bulaşabilir (yaşın, cinsiyetin önemi yoktur) fakat bulaşma, uyuza yakalanmış bir kişi ile veya
kirli elbiselerle temastan sonra olur.

Kafa Bitleri: Okula giden veya gitmeyen çocukların sık sık bitlere yakalandığı görülmüştür. Genelde, belirtiler hep aynı şekilde kendini gösterir: çocuğun günlerden veya haftalardan beri kaşıntısı vardır. İnceleme sırasında, doktor bazen ense üzerinde kaşıma yaraları bulur, çünkü kendisine her 'ne söylenirse söylensin çocuk kaşınmaktan vazgeçmeyecektir. Aynı zamanda, saçlara yapışmış bit sirkeleri bulunduğu ve bazen de saklanmakta usta olan bir - iki bit yakalandığı olur.

Saçkıran: Bu hastalığa tutulmuş kişiler tarafından kullanılmış tarak, kasket, fular ve benzer eşyaların temasından geçen, bir mantarın neden olduğu, bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalık, salgınlar halinde gelir. Saçların dökülmesiyle (alopesi) kendini gösterir. Bu belirtiler karşısında çocuğunuzu doktora götürmeniz gereklidir.

Tedavisi: Bu hastalık çabuk tedavi edilebilir. 6 ay içinde çocuk yeniden sağlıklı saçlara
kavuşabilir. Tedavi edilmezse bu durum ergenlik çağına kadar sürebilir. Tedavi, hastalığa tutulmuş kısımdaki saçları kesmeye, günde iki kez özel pomad uygulamaya ve doktor önerisini izleyerek çocuğa gerekli ilaçları vermeye dayanır. 4 hafta sonra sağlıklı saçlar çıkmaya başlar, onları yeni baştan tıraş etmeniz ve ilaç tedavisine yeniden başlamanız gerekir. Ondan sonra saçlar normal haline dönüşecektir.

Kıl Kurtları: Çocukların bağırsak parazitlerine yakalandığı sık duyulmuş görülmüş bir olaydır. Çocuklar toprakla, kumla oynamayı severler ve böylece çok çabuk bu çeşit parazitleri alırlar. Bağırsak parazitleri çok çeşitlidir. Bunlar arasında en çok görülenler kıl kurtlarıdır. Bunlar 1 cm. uzunluğunda 1/2 mm. genişliğinde, yuvarlak kurtlardır. Dışkı ve makat etrafında görülebilirler. Erkeği daha küçüktür ve beyaz bir saç kılının biraz kalın haline benzer. Dışkı ve makat etrafında görülebilirler. Asıl yaşama ortamları ince ve kalın bağırsaktır. Gece dişi kurtlar yumurtlamak için makattan dışarı çıkarlar, bunlar da iç çamaşırlarına, elbiselere bulaşır.

Nasıl Bulaşır.?: Çocuk kirli ellerini ağzına götürerek veya dolaylı olarak, elbiselerinden ve bulaşıcı yiyecek maddelerinden hastalığı kapabilir Şunu da bilmek gerekir ki bağırsak kurtlarının yumurtaları çok yaygındır ve toprakta yerde, evin içinde tozlarda bulunurlar.
Belirtileri: Az oldukları durumlarda makat etrafinda kaşıntıya neden olurlar. Dolayısıyla kıl kurdu düşündüren belirtileri şöyle sıralayabiliriz.
- Gece makat kaşınmaları
- Kız çocuklarında akıntılar
- Sayıları çok fazla olursa karın ağrısına neden olurlar.
Doktor, bu kurtların  varlığını dışkıdan veya anüs kenarından anlayarak teşhisini kesin bir biçimde koyacaktır.
Bununla birlikte anüs etrafına mikroskopla bakarak, parazit olup olmadığını araştıracaktır.

Tedavisi: Günümüzde kıl kurtlarına karşı çok etkili ilaçlar vardır. Bu ilaçları her ay tekrarlamak ve tüm, aileyi de bu tedaviden geçirmek gerekir. Aynı zamanda gerekli sağlık önlemleri de alınmalı, çocukların tırnakları dibinden kesilmeli ve onlara kapalı pijamalar giydirilmelidir.
Parazit Hastalıklarında Kan Tahlilleri: Kan hücreleri arasında beyaz hücrelerin bir çeşidine "eosinofil" adı verilir. Parazit hastalıklarında bu hücrelerde artış tesbit edilir. Bu arada "eosinofil" artışının yorumlamasının kolay olmadığını, bir uzmanlık işi olduğunu da hatırlatalım.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski