Nefroz Nedir.? Nefroz Hastalığının Nedenleri Sebepleri Belirtileri Tedavi Yöntemleri

Nefroz: Çocuklarda sık görülen bir böbrek hastalığıdır. Bütün vücutta ani su toplanmasına bağlı şişlikler (ödem), hastalığın en önemli belirtilerinden biridir.
Hastalığın Tanımı: Bu ödemler tamamen beklenilmeyen bir şekilde, aniden belirirler, daha sonra hafif bir boğaz ağrısı yaparlar. İdrar tahlili sidikte albümin oranının yeteri kadar yüksek olduğunu gösterir. 1 lítrede 3-6 gr. yada 6-8 gr. albümin teşhis edilir.
Yapılan Kan İncelemelerinde İse: Kan yağlarında artış,  Kan proteinlerinde düşme gözlenir.
Alınacak Önlemler: Nefroz teşhisi konduğu durumlarda çocuk hastaneye kaldırılmalıdır. Erken dönemlerde hastalığın teşhisi kolaydır. Gerçekten bu hastalığı özellikle başlangıçta evde iyileştirmek zordur, çünkü çocuk ödem nöbeti içindedir. Su toplanması, karında ve akciğerlerde oluşabilir bunun için dikkatle izlenmesi gerekir. Vücutta tuz tutulması olduğundan özel bir rejim uygulamak gerekir.

İyileşme Nasıl Başlar.?: Hastalığın ileri dönemleri 4 - 6 hafta sürecektir. Sonra, gerek tedavinin etkisiyle veya gerek gözle görülür bir neden olmaksızın, ödemlerin erimesi gerçekleşecektir. Ödemler, gitgide, idrar oranlarının artışına paralel olarak kaybolacaklardır. Gerçekten kuvvetli bir idrar krizi oluşacaktır. Çocuk büyük bir oranda tuzu vücuttan atacaktır; bu da kanındaki bozuklukları düzeltecek ve albümini normale yaklaştıracaktır. Sonunda çocuğun iştahı, gücü, kuvveti ve canlılığı yerine gelecektir. Nefroz hastalığının iyileşmesi ya tamamen ya da eksik bir şekilde olabilir; bu durumda hafif bir albümin yüksekliği görülebilir. Her ne olursa olsun, bu hastalığı geçiren bütün çocukları, böbreklerinin tamamen iyi çalıştığına emin olmak için, birkaç ay, hatta birkaç yıl boyunca gözlemek gerekecektir. Genellikle, bu hastalık; böbrek açık ve belli doku bozukluklarına yakalanmadığı zaman iyileşir. Eğer böbrekte eski bir yara varsa, iyileşme çok problemli olur.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski