Kekemelik Nedir, Kekemelik Çeşitleri Sebepleri Nedenleri Belirtileri Tedavi Yöntemleri

Kekemelik İki tip kekemelik vardır, daha yaygın olan klonik kekemelik ve vurgulu (tonik) kekemelik.
Klonik Kekemelik: "Klonik" sözcüğü Yunanca'da "birbirinin peşi sıra gelen" anlamındaki klonos
sözcüğünden türetilmiştir. Bir hecenin tekrarıyla oluşur. Örnek: şa-şapka. Bu tip kekemelik sanki dille ilgili bir parça gibidir. 3 ve 4 yaşlarında meydana gelir, çünkü çocuk bu yaşlarda konuşma için büyük çaba harcar. Daha önceden, daha sade, söylediğini düşünmeden ve eksik cümleler kurarak konuşur, 3 yaşından başlayarak düşüncesini açıkca anlatmayı ister ve 3-4 kere aynı cümleyi tekrarlamaya başlar. Bu yaşlarda kekeleyen çocukların % 90'1 az veya çok uzun zaman süresi sonunda kendiliklerinden bundan vazgeçerler.
Yapılması Gerekenler: Bu bozukluğu çocuğa belli etmekten ve ona cümleleri doğru olarak tekrarlatmaktan kaçınmak gerekir, o, durumların büyük çoğunluğunda, farketmediği söyleme ve anlatma biçiminin kusurlu olduğunun bilincine varacaktır.
• Özellikle kendi dil ve anlatımınıza dikkat edin, bilgiç ve karışık kelimeler kullanmaktan sakının.
• Eğer çocuğunuz solaksa, onun sağ elini kullanması için hiçbir tepki göstermeyin, çünkü bu tavrınız onda kekemelik yaratabilir.

Vurgulu (Tonik) Kekemelik: Çok daha seyrektir: Çocuk, konuşmak istediği zaman bocalar, yeniden susar. Yüz ve boyun kaslarını kasar, büzer ve ne yapacağını, ne diyeceğini bilemez. Bu tip kekemelik, her zaman bazı duygulandırıcı, dokunaklı problemleri açığa çıkarır. Bu durumda, bu bozukluğu tahrik eden uyuşmazlık nedenlerini araştırmak gerekir ve eğer ısrarla devam ederse, çocuğu, bu tip bozukluklar için yararlanılan özel merkezleri önerebilecek bir doktora götürmekten çekinilmemelidir.

Kekemeliğin Nedenleri: • Sol elini kullanan bir çocuğun sağ elini kullanmasında ısrar edilirse, konuşma bozukluğunun görülmesi riski de artar. Gerçekten, beynin konuşma merkezi alışkanlıkla kullandığı ele komuta eden çocukla çok sıkı bir ilişki içindedir. Eğer çocuk öbür elini kullanmaya zorunlu bırakılırsa, konuşmayı
düzenleyen sinir mekanizmaları, düzen bozuklukları yaratabilirler.. Çocuğun heyecanlılığı, telâşı, anlatış ve ifade biçimine şekilde etki eder. Çok kuvvetli psikolojik bir ruhi baskı altına giren çocukların buna kekemelikle
karşılık verdiği görülmüştür: anne bir kızkardeş dünyaya getirdiği küçük oğlanın kekelemeye başladığı bir zaman
olay örnek olarak gösterilebilir.

• Diğer taraftan, çocuğunu durmadan uyarmaya çalışan, sertlikle bildiğinden şaşmayarak davranan ve iyi bir anlatım için onu hırpalayan aileler de kekemelik doğurucu psikolojik gerginliğin kaynağını oluşturabilirler.
Son olarak, birçok anne, çocuklarının kekemeliği, kendileri sinirli oldukları zaman daha belirgin daha vurgulu olduğunu farketmiştir.

Değişik Tedavi Çeşitleri: Kekemeliğin gelişiminde görülen faktörlerin çokluğu yüzünden, tek bir tedavi uygulamak olası değildir. Tedavinin çeşitli şekillerinin uygulanması ve elverişliliği sadece kekemeliğin türüne göre değil, aynı zamanda söz konusu olan varlığın yaşına, sosyal hayata uygunluğuna ve kişiliğine göre de değişir. Şu konuda israr etmek gerekir ki, çok küçük çocuklarda uygulanan tedaviler düzenli olarak etkilidirler ve bu tedavinin geç başlaması sonuç bakımından uzun süre ister.

Hecelerin Normal Söylenişi İçin Yeniden Başlatılan Eğitim: (Ortofonik eğitim) Kekemelik tedavisinde önemli bir yer tutar. En iyi, uygun tedavi, söz söyleme ve anlatış gecikmesi gösteren, vurgulu klonik kekemeliği olan 3 ila 5 yaş arası çocukların hece veya hece gruplarının normal ya da doğru kabul edilen söyleniş için yeniden eğitilmesidir. Bu tedaviye 3 veya 4 yaşında başlamak olasıdır. Anlatış ve anlatma yolunun iyileştirilmesi ilk amaçtır, kusurlu ses bilimi ve fonetizm ancak ikinci planda kalmaktadır. Vurgulu - klonik kekemelik üstüne olan ortofonik eğitim cesaret verici niteliktedir. Başarısızlık oranı düşüktür, konuşmanın iyileştirilmesi alışılmış bir durum, tamamen düzeltilmesi ise sık rastlanan olaylardır. Çocuğu aile ortamından ayrı tutmaktan ve kopukluktan sakınarak aslında seyrek görülen, hastalığın yenilenmesi gibi bir durumun önüne geçilmelidir. Ortofonik eğitimin elverişliliği çocukların okul yaşında çok tartışılır bir olaydır, özellikle çocuk yıllardan beri kekeliyorsa, veya kekemelik bir gizlilik safhasından sonra belirmişse gerçekten çocuk, bu yaşta büyüklerin kendisine zorla kabul ettirmeye çalıştıkları yeniden eğitim metoduna katlanmak zorunda kalır ve bu eğitime her zaman uyum gösteremez.

Buna karşılık, elverişsiz durumu nedeniyle sosyal hayatında sıkıntı çeken bir yetişkinin kendi arzusu ile uygulanırsa ortofonik eğitim değer kazanır. Başlangıçta seanslar, sık olacaktır (haftada 3 gün) daha sonraları hasta söyleyiş biçimini isteği doğrultusunda kontrol edebilecek duruma gelince daha seyrekleşecektir. Yeniden eğitim metodu, bozukluğun tamamen kaybolmasını değil ama, en azından, kekemeliğin başlangıçta şiddetli olduğu durumdan çok daha belirgin bir iyileşmeyi içerir. Yeniden eğitim, kekemeyi önceki söz söyleme metoduyla şarta bağlamamayı öngörür. Daha az vurgulu, daha az açık söylenmiş "şaşırtıcı" bir sözün yayınını içeren alıştırmalar sayesinde buna ulaşılır. Basit kolay anlaşılır bir seviyeyle başlanacak, alıştırmalar gittikçe daha zorlaşan nitelikte olacaktır. Hastanın kendi evinde yapılan günlük alıştırmalar bir zaman sonra, seansların seyrekleşmesini sağlayacaktır. Hatta eğitim bitmiş gibi kabul edildiği zaman bunun yıllar boyunca bir dayanak olduğu öne sürülür ve kabul edilir. Sonuçta iyi yönetilmiş, tibbi konsültasyonlar tarafından desteklenmiş bir ortofonik eğitim çok küçük çocuklarda çok başarılı ve elverişli, okul çağındaki çocuklarda tartışılır, yetişkinde ise çoğunlukla yararlı sonuçlar verir. Fakat, hastanın yaşı ne olursa olsun, eğer kişiliği güçlü ve düzenini bozacak gibi değilse kekemelik başladığı zamandan itibaren ortofonik eğitim devreye girebilir.

İlaçlarla Tedavi Yöntemleri: Kekemelikle ilgili belirtilerin görüldüğü durumlarda, eğer bu belirtiler hastalık konusundaki kaygıları doğrular nitelikteyse, davranış ve etkilerin değişkenliği, geçiçiliği söz konusuysa Anksiolitikler kısa bir süre için kekemeliğin düzelmesine yardım edebilirler.

Özel Tedavi Yolları: Kekemelik için birçok tedavi yolları öne sürülmüştür. Yüzden fazla tedavi şekli sayılabilir. Bunların arasında, hastanın durumunu değişikliğe uğratan gevşeme metodu, kekemelik üzerinde yararlı bir etkiye sahip olabilir. Özellikle yardım tedavisinde geçerlidir. Kuzey Amerika'da zihinsel davranışlar tedavisi çok kullanılır. Birlikte söz söyleme metodunda olduğu gibi, birlikte, tedavi teknikleri de çoğunlukla uygulanır.
Kekeme kişide gerçekleştirilmesi bazen zor olan ruh hastalıklarının tedavisi, kişilik ve şahsiyet bozukluklarının ağır bastığı durumlarda dikkate alınıp düşünülebilir. Kekemelik tedavisinde varılan en iyi sonuçlarının öğeleri arasında şunlar sayılabilir: kekemeliğin 5 yaşından önce görülmesi, ilk konsültasyon tarihinin 7 yaşından önce olması, bu iki belirtilerin arasındaki zamanın üç yılı geçmemesi, kişilikte önemli sorunlar olmaması, kekeme ile ailesi arasında bir uyum ve birlik olması. Annenin ve diğer çocukların davranışı kekemeliğin iyileşmesinde büyük önem taşır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski