Enfeksiyöz Mononukleoz Öpücük Hastalığının, Sebepleri Belirtileri Tedavisi

İnfeksioz Mononukleoz: Halk tarafından gittikçe daha çok tanınmaya başlayan bir hastalıktır. Seyrek görülen bir hastalık değildir. Doktorlar sık sık yüksek ateş nedenini araştırırken bu hastalığı da düşünür ve inceleme yapılmasını isterler. Hastalığa, henüz saptanamamış bir virüsün etken olduğu düşünülmektedir. Bu virüs, hastalığı belli eden anjin ve kan değişikliklerinin kaynağını meydana getirir. Virüs vücutta uzun süre kalır ve sık sık nöbetlere neden olur. Nöbetler yetişkinlerde daha sık görülür.
Hastalığın Tanımı:
İnfeksioz Mononukleoz hastalığı bir anjin olarak başlar.
• Bademcikler üzerinde beyazımsı bir zar meydana gelir. Boğazda ağrı vardır. Boyunda basit bir anjinden daha fazla beze şişlikleri görülür. Çok zaman koltuk altı ve kasık bezleri de ele gelir. Anjin antibiyotiklere cevap vermez.

Tamamlayıcı İncelemeler: Kan sayımı yardımcı olur. Beyaz hücrelerin özel bir şeklinin artmış olduğu görülür. Dahası birkaç gün sonunda olumlu (pozitif) hale dönüşecek, kana ait bir reaksiyon Paul - Bunner reaksiyonu teşhisi onaylayacaktır.

Hastalığın Evrimi Gelişimi: Hastalık 8 15 gün arası devam eder ve yorgunluk yaratır. Çocukta bazı önlemler almak gerekir. Çocuk okula 2-3 hafta gidemez. Hastalık geçtikten sonra da bir süre yorucu işlerden kaçınmak gerekir.
•Yeteri kadar dinlenmeli
• Havuz banyolarından ve spordan kaçınmalıdır.

Tedavi Yöntemleri: Antibiyotikler olumlu sonuç vermez. Bazı özel durumlarda kortizon tedavisi uygulanır. Kortizon temelindeki tedavi 10 - 12 gün sürer, antibiyotiklerin alındığı gibi uygulanır.
Hastalık Nasıl Bulaşır: Tükürük damlacıkları şeklinde bulaşır ve küçük salgınlara neden olur.
Not: Çocuğun gıdasında bir değişiklik yapmak gerekmez. Mononukleoz, çocuklar birbirleriyle konuştuğu veya kucaklaştığı zaman, çok daha çabuk geçer.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski