Duruş ve Oturuş Bozuklukları (Kifoz), Sırt Kamburlukları, Eğrilikler, Büküklükler Sebepleri Belirtileri Tedavisi

Duruş ve Oturuş Bozuklukları, Sırt Kamburlukları: Sırt kamburluklarının bazıları omur kemiğinin bozukluğuna (asteokontdeit) diğerleri ise tamamen tavır ve duruş hatalarına (arka kamburları) bağlıdır. Bütün canlılarda omurga tamamiyle düz değildir ve onların bükülgenliğini, yumuşaklıkla hareket etmelerini sağlayacak bazı fizyolojik eğiklikler vardır. Böylelikle boyun biraz ileriye çıkık, sırt hafif yuvarlak görünüşlü ve böbrekler çok az şekilde büküktür. Bu fizyolojik eğiklikler bir parçacık belirgin hale geldiği zaman, kürek kemikleri ayrık gibi, sırt normalden daha yuvarlak ve böbreklerin büyüklüğü daha belirgin görünürler, bütün bunlar patolojinin konusu içine girerler. Bütün yamuklar ve eğriliklerden ayrı bir sırt, yetişkinlik yaşlarında bel ağrılarına ve eklemlerin had safhada iltihabına neden olabilirler.

Sırt kamburu (Kifoz): Kifoz, kimi çocuklarda omurgalarında hiçbir anormalliğin olmadığı durumlarda da kendini gösterir. Okulda kazanılmış bir alışkanlık olarak, bu başı öne eğme ve arkayı kamburlaştırma eğilimi, çoğunlukla kişinin kendisine olan güven duygusu eksikliğinin sonucudur. Kifoz daha çok yeterince gelişmemiş karın kasları nedeniyle yerleşir. Böylece ellerini havaya kaldırmasını ve karnını içeri çekmesini söyleyerek kifozlu bir çocuğa profilden bakarsanız, sırtının doğrulduğunu ve tamamen normal bir pozisyon durumu aldığını görürsünüz. Şurası açıktır ki, eğer bu çocuğun bel ve karın kasları kuvvetlendirilir ve sağlamlaştırılırsa, bozukluk da düzeltilmiş olur.

Alınacak Önlemler: Ders çalışma koşulları rahat özelliklerde olmalıdır; ders çalışacağı masa ve oturacağı yer, vücudun şekil ve yapısına ve boyuna uygun olmalıdır. Işık doğru yönden gelmelidir. Gerçekten, ışığın kötü yönden gelmesi masanın çok alçak olması ve eğer çocuğun bilinmeyen bir göz bozukluğu da varsa; çocuk kusurlu bir durumda ders çalışır ki bu da kifoza neden olur. Özellikle uygun bir jimnastik yapılmalıdır.

Eğrilikler, Büküklükler: Bazı ailelerin kızlarının bel bölgelerin de fazla eğrilik veya büküklükten endişe duydukları görülebilir. Az da olsa bu eğrilik ve büküklükler omurganın şeklinde kaynaklanabilir. Omurgadaki eğrilik ya da büküklüğün çok daha ilerlemiş bir görünüm aldığı özel durumlarda doktor, kalça ekleminde veya bel omurlarında kemiğe ait bir bozukluk olup olmadığını anlamak için röntgen filmi çektirecektir.

Ayrık Kürek Kemikleri: Birçok ailenin, çocuklarında kürek kemiklerinin ayrık olduğunu görmesi sık rastlanan bir olaydır. Oysa ki 6-7 yaş arasındaki çocuklarda özellikle erkek çocuklarında, bu durum tamamen normaldir ve endişe edecek hiçbir şey yoktur. Bununla beraber eğer, sırt çok yuvarlak, omuzlar da çok ileri çıkıksa, elverişli bir jimnastik uygun beden hareketleri bu duruma yararlı olabilir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski