Gebelikte Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Gebelik normal bir olay olmakla beraber bedensel ve ruhsal değişikliklerin olduğu hassas bir dönemdir.Gebenin yakın çevresinin bu dönemde ona anlayışlı ve destekleyici olması çok önemlidir. Gebelik dönemindeki izleme ve muayeneler, doğum öncesi bakım, gebelik kadar doğum ve lohusalık dönemini de etkiler. Gebelik izlemelerinde ; anne sağlığını değerlendirmek annenin, ağırlık artışı ve kan basıncı ölçülür.Genel muayenesi idrar ve kan tetkikleri yapılır, önemli bir hastalığı olup, olmadığı araştırılır.Tespit edilen hastalık varsa tedavisine başlanır.Gebelikte ortaya çıkan şeker hastalığı ve yüksek tansiyona  karşı önlem alınır. Sonuçta tüm bunlar değerlendirilerek gebeliğin devamına ya da sonlandırılmasına karar verilir. Bebeğin gelişmesini değerlendirmek için, bebeğin gelişmesinin göstergesi olan annenin ağırlık artışı takip edilir.Bebeğin rahim içindeki duruşu belirlenir, kalp atımları dinlenir.Kalp atımlarını sayısı ve düzeni bebeğin sağlığının takibinde çok önemlidir .Anne ve baba arasında kan uyuşmazlığı varsa gerekli önlemler alınır.Anneye gebelik sırasında tetanos aşısı yapılarak doğumdan sonra annede görülebilecek iltihaplanmalar ve çocukta görülecek tetanos hastalığı önlenir.Çünkü aşı ile annede oluşturulan antikorlar plesenta (eş) yolu ile bebeğe geçer.
 
Gebelik ve Sigara: Gebelikte sigara içilirse bebekler zihinsel ve bedensel yönden anormal, erken ve normalden düşük kilolu doğabilir. Zamanında  doğan ve normal kilolu bebeklere göre hastalıklara daha çabuk yakalanabilirler.Bu olumsuzluktan annenin sağlığı da etkilenir.
Gebelikte alkol ve uyuşturucu: Gebelikte alkol ve uyuşturucu madde kullanımı doğacak  çocuklarda hastalık ve sakatlıklara yo açabilir.Anne adayı her türlü alkollü içkilerden ve uyuşturucudan uzak durmalıdır.
Gebelikte röntgen ve  ilaç kullanımı: Özellikle gebeliğin ilk üç ayında röntgen ışınlarına maruz kalmak, gebelik boyunca hekim tavsiyesi olmadan ilaç kullanmak bebekte sakatlıklara yol açabilir.
Gebelikte geçirilen hastalıklar: Sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren gebelerin de erken doğum riski artar.Kızamıkçık, toksoplazmosiz ve bazı virütik hastalıkların gebelikte özellikle ilk  üç ayda geçirilmesi, bebeğin normalden daha küçük kafa (mikrosefali), kalp ve kan damarlarında bozukluklar  ve zeka geriliği gibi  anormalliklerle doğmasına veya ölmesine yol açabilir.Bu hastalıkları geçirenlerde hekimlerce verilen karardan sonra yapılan ve tıbbi düşük adı verilen ameliyatla gebeliğin sonlandırılması gerekmektedir.
Gebelikte  giyim: Gebelikte kan dolaşımını engellemeyen bol ve rahat giysiler giyilmelidir.Böylece hem anne raht edecek hem de bebeğin hareketleri kısıtlanmayacaktır. Alçak topuklu rahat ayakkabıların ve boğaz bölgesi sıkmayan çorapların giyilmesi gebenin bacaklarındaki dolaşımı rahatlatacak ve şişmeleri önleyecektir.
Gebelik ve yolculuk: Gebelikte erken doğum  ya da düşüklere yol açabileceğinde elden geldiğince uzun yolculuklardan sakınılmalıdır.Sarsıcı araçlarla yolculuk yapılmamalıdır
Gebelikte hareket: Gebelikte günlük işlerini sürdürmekle birlikte aşırı yorgunluktan, ani hareketlerden, ağır kaldırmaktan kaçınılmalıdır.Eğer bunlara dikkat edilmezse anneye ve bebeğe zarar  veren sonuçlar doğabilir. Gebe uykusuna dikkat etmeli, hekimin dediği egzersizleri yapmalıdır.
Gebelik ve beslenme:  Gebelerin yeterli ve dengeli beslenmeleri çok önemlidir.Gebeler vitamin ve minerallerle desteklenmiş, protein, karbonhidrat ve yağ oranı dengelenmiş gıdalar almalıdır. Yani et, süt, meyve, sebze , tahıllar yeterli ve dengeli alınmalıdır.Beslenmeye dikkat edildiğinde anne ve karnındaki bebeği daha sağlıklı ve iyi olacaktır. Gebelerin yetersiz beslenmeleri kadar aşırı beslenmeleri de zararlıdır.Gebenin, gebelik süresince kilo artışının 8-12 kg olması gerekmektedir.Bundan fazla artış, anne sağlığını tehdit eder ve doğumu güçleştirir.
        Gebelik süresince düzenli sağlık kontrolleri  yapılmalıdır. Bunun dışında anormal bir durum ortaya çıktığında en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.Erken tanı ve tedavi için önemlidir.
Aşerme: Gebenin bazı yiyeceklere aşırı istek duymasına aşerme denir.Bu durum normal kabul edilmektedir  fakat gebenin sabun, toprak  yeme isteğinin olması normal olmayıp, genelde kansızlık (anemi) belirtisidir

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski