Sağlıklı bireylerden oluşan topluma sahip olmak için çocukları sağlıklı yetiştirmek gerekir. Ülkemizde çocukların önemli sağlık sorunları vardır. Yaşamın ilk bir ayı bebeklerin hayatta kalması için çok önemlidir.Bu dönemlerde bebeğin iyi bakım ve nitelikli sağlık hizmeti alması gerekir. Genetik bozuklukların dışında doğum esnasında boynuna kordon dolanmasına bağlı olarak bebeğin oksijensiz kalması çocuğun sağlığının bozulmasına neden olabilir.Genetik bozuklukların çocuklarda ruhsal ve bedensel hastalıklara yol açabileceği de unutulmamalıdır. Yaşamın ilk yılında ise ölümlerin çoğu, korunulması mümkün olan ve iyileşebilen zatürre, ishal, kızamık gibi hastalıklar nedeniyledir.Zamanında tedavi ise ölümleri engeller.
Halen ülkemizde tedavi edilmeyen hastalıklardan dolayı ölen çocuk sayısı , gelişmiş ve az gelişmiş ülkelerdeki sayılardan fazladır.
Bu sorunların çözümünde başta ana babaların çocuk sağlığı konusunda daha iyi eğitilmeleri gerekmektedir.Annenin gebelik dönemini etkileyen faktörlerin dünyaya gelecek çocuğun sağlığını da doğrudan etkileyeceği unutulmamalı anne adayı kendi sağlığı kadar çocuğunun da sağlığını düşünerek hareket etmelidir.
Çocuklarda görülen çeşitli sağlık sorunlarında bazıları şöyledir.
1. Yüksek ateş; Ateş yapan bir hastalıktır.aşırı hareket, su kaybı ve güneş çarpması gibi nedenlerle çocukların normalde 36,5-37 C olan vücut ısısının artmasına yüksek ateş denir.Devamı>>>>
2. İshal 0-5 yaş arası çocuk ölümlerinde etkili olan bir hastalıktır.Su ve tuz kaybı sonucu ortaya çıkan bir sağlık sorunudur.Ölümcüldür.devamı için....açılan sayfa 2.başlık
3. Zatürre(pnömoni) 0-5 yaş arası çocuk ölümlerinde en sık rastlanan hastalıktır.Erken tanı ve tedavi ile kolayca iyileşir.zamanında tedavi edilmediğinde kalp yetmezliği ve yüksek ateş sonucu hücrelerde proteinlerin yapısının bozulmasıyla hücresel işlevlerin durması gibi sebeplerden ölüme yol açar.Bulaşma üst solunum yolu ve mikroorganizmalı, özellikle kış aylarında kapalı, kalabalık havasız ortamlarda bulunmaktan kaçınılmalıdır.Soğuk da zatürreye yakalanma riskini arttırır Bulunulan ortamların sıcaklığına dikkat edilmelidir.Hastalık; ateş, öksürük, solunum güçlüğü, burun kanatlarının solunuma katılması , kaburgalar arası kaslarda çekilme ve iştahsızlık belirtileri ile kendini gösterir. Bebeklerde emmeme hastalığın önemli belirtisidir.Belirtilerden biri hissedildiğinde hekime başvurulmalıdır.
4. Pamukçuk: Dilde, yanaklarda, damakta ufak beyaz renkte noktacıklar şeklinde görülen bu hastalığı bir çeşit mantar meydana getirir.Süt kalıntısına benzer.Ama süt kolaylıkla temizlenirken pamukçuk yerinden zor ayrılır. Pamukçuk ağrılı olduğu için bebekler emme güçlüğü çeker. Pamukçuk olan bebeğin ağzı, 1 çay bardağı kaynatılmış ve ılıtılmış su içine 1 çay kaşığı karbonat konularak hazırlanan suya batırılmış temiz tülbentle günde 3-4 kez temizlenir.Bu işlemle iyileşmeyen bebek hekime götürülmelidir.
5. Doğuştan sahip olunan hastalıklar; Yarık damak-dudak, el ve ayaklarda şekil bozuklukları, doğuştan kalça çıkıklığı, iç organlarda görülen anormal yapılar bu grup hastalıklar içinde sayılabilir.Bu sorunlar ya kalıtım ya da doğumdan önce bebeği etkileyen faktörler sebebiyle ortaya çıkar
6. Akraba evliliği; Yakın akraba evliliklerinde hastalık genleri anne ve babanın ikisinde de olabileceğinden çocuklarda hastalık ve sakatlık görülme oranı artar.Çünkü kalıtım ile hastalığın geçmesi için ana-babadan birinde ya da ikisinde hastalığı taşıyan genin bulunması gerekir.Genellikle anne ve babanın birinde ya da ikisinde hastalık geni olduğunda çocuklarda kalıtımsal hastalıklar görülebilir.
Sarılık: Yeni doğan çocuklarda görülen sarılıklar normal ve normal olmayan diye ikiye ayrılır ;
· Normal sarılık; (fizyolojik sarılık) Doğumdan sonraki ikinci ya da üçüncü günde kendini gösteren durumdur.Zamanında doğmuş bebeklerin çoğunda görülür.Nedeni; bebeğin kanındaki görevini tamamlayan alyuvarların yıkılıp yerlerine yeni alyuvarların almasıdır.Parçalanan alyuvarların içinden bilirubin adı verilen bir madde açığa çıkar .Bebeğe hiçbir zarar vermez.
· Anormal(fizyolojik olmayan) sarılık; Doğumdan sonraki ilk gün içinde çıkar ,15 günden uzun sürebilir.Hatalıkta cilt koyu sarı, portakal rengindedir.Tedavi edilmezse kanda yükselen bilirubin zihinsel ve bedensel bozukluklara neden olabilir.Anormal sarılık anne ile bebek arasındaki kan uyuşmazlıkları ve doğuştan olan diğer hastalıklarla ilgilidir.Unutulmaması gereken nokta; normal ve anormal sarılığın ayrımının aile tarafından yapılamayacağıdır. Sarılık gözlenen çocuklar hekime götürülmelidir. Çocuk gerekiyorsa tedavi altına alınır.
Kategori:
Bebek Çocuk Hastalıkları