Verem Mikrobunu İlk Alış: Organizmanın ilk defa verem mikrobuyla yani Koch basiliyle karşılaşması sonucu
meydana gelen hastalık durumudur. Bu devrede tedavi edilirse hiçbir iz kalmadan
iyileşme şansı çok yüksektir. İhmal edildiği durumlarda ciddi akciğer problemleri meydana gelir.
Hastalığa Nasıl Yakalanılır?: Solunum yoluyla Koch basilini alan bir çocuk hastalığa yakalanabilir. Örneğin
kalabalık bir yerde yanında öksürerek verem mikrobu saçan bir kimseden çocuk, hastalığı kapabilir. Bulaşmanın
çocuktan çocuğa olma şansı çok azdır. Genellikle bu hastalık bir erişkinden geçer. Çünkü bulaşmanın olabilmesi için açık tüberküloz dediğimiz yani akciğerdeki hastalığın yaygın olmasını
gerektiren bu durum ancak uzun zaman sonucunda meydana gelir. Yine çok ender olarak çocuk verem mikrobunu ineğin çiğ sütünden alarak
hastalığa yakalanabilir.
Daha önce tüberkülünde alerji göstermeyen bir çocukta test sonrası, deride belli bir kızarıklık oluşur, bu da mikrobun vücutta bulunduğunu gösterir. Verem mikrobunun ilk vücuda girişi sırasında hastalığın şiddeti, mikrobun hastalık yapma etkisi, çocuğun yaşı ve vücudun karşı koyabilme mekanizmalarına bağlıdır. Ufak çocuklarda hastalık daha ağırdır.
Nasıl Teşhis Edilir?: Daha önce BCG aşısı yapılmamış bir çocukta tüberkülin olumsuz reaksiyon gösterirse hastalıktan şüphelen ilir. Bu durumda hemen akciğer filmleri, kan tahlilleri istenir. Kanın sedimantasyon hızı (yani alyuvarların çökme hızı) dolaylı olarak hastalığın aktivitesini gösterir. Fakat bütün bunlara rağmen verem teşhisi koymak kolay değildir. Örneğin daha önce BCG aşısı yapılıp yapılmadığı bilinmeyen bir çocukta tüberkülin testini değerlendirmek bazen zorluk yaratır. Yine BCG aşısı yapılıp tam bir koruma meydana gelse bile, çocuğun yüksek hastalık yapma etkisi olan mikropla temasında tekrar hastalık oluşabilir. Bu da ciddi bir tedaviyi gerektirir.
Komplikasyonlar: Verem mikrobunu ilk alış tüberkülozun önce belirtisi gibi sayılabilir. Eğer iyileştirilmezse bütün vücutta (ciğerler, böbrekler, kemikler) veremle ilgili doku bozukluklarına neden olur.
Komplikasyonlar kendilerini şöyle gösterirler: Bronşlarda meydana gelen komplikasyonlar (ciğer atalektazi'si: bronşun üzerindeki tıkacın, akciğer bölgesinde bir büzülme meydana getirmesi)
Alınacak Önlemler: Koruyucu, önleyici önlemler, Çocuklara yapılması zorunlu olan verem aşısından başka hamile kadınlara, gelecek bebeği korumak için, bir ciğer radyografisi çektirmek uygun olur.
Tedavi Edici Önlemler: Eğer bir çocuk verem mikrobuna yakalanmışsa, bütün çevresindeki kişilerin radyolojik incelemeden geçirilerek, mikrop taşıyıcının belirlenmesi gerekir. Çocuk ne kadar küçükse o kadar az kişiyle ilişki halinde olacağından bu tanımlama da o derece kolay olacaktır. Mikrobu bulaştıran yetişkin belirlenirse yapılacak iş çocuğu ondan uzaklaştırmak ve özenle tedavi etmek olacaktır. Bununla beraber, kendini diğer çocuklardan farklı hissetmemesi için çok üstüne düşmemek, her an korunması gerekliymiş gibi davranmamak uygun olacaktır.
Hastalığın Tedavisi: Bütün "verem mikrobunu ilk alış" durumları, uygun ilaçlar sayesinde (streptomisin) büyük bir ciddiyetlilikle, sistemli bir şekilde 9 ilâ 12 ay süresince tedavi edilmelidir. Erken teşhis edilmiş veremin tedavisi evde yapılabilir ve çocuk okuldan az bir süre için uzakta kalır veya okul hayatı hiç aksamayabilir. Sedimantasyon hızlılığı filmleri düzenli bir şekilde kontrol edilmelidir, öyle ki normale dönüşleri, iyileşmeyi bildirir. Çocukların verem mikrobun kendi aralarında bulaştırdıkları az görülmüştür, genellikle Koch basiliyle ilişkileri, kalabalık yerlerde öksürerek mikrop saçan veremlilerin olduğu toplumsal yerlerden kaynaklanır. Eğer çocuk tedaviden sonra yorgun düşmüşse, havanın yararlı olacağı ve dinlenebileceği bir yere gönderilebilir.