Ayak ve Bacak Kusurları: Bütün ailelerin çocuklarının bacak ve ayaklarından dolayı endişeye düştükleri
olur. Onlar çocukta, yay biçiminde bacaklar, çok dışarıya doğru veya çok içeriye doğru, çok düz veya çok tombul ayaklar bulurlar. Olayların büyük
çoğunluğunda endişe yersizdir. Gerçekten de küçük çocukların yürüyüşünü
yetişkinlerinkiyle karşılaştırmamak gerekir, çünkü duruma göre çocuklar hemen
hemen yetişkinlerle aynı şekilde
yürümeğe ancak 6 ila 8 yaşları arasında başlarlar.
Yay Biçiminde Bacaklar: Yürümenin ilk safhalarında yay biçiminde bacaklar en sık görülen durumdur. Bu durumda oyluk normal şeklini korurken dizden bileğe kadar olan bacak etkilenmiş
olur. Ayaklara gelince; onların dış taraflara doğru basmaya eğilimleri vardır.
Bir film çektirildiğinde normal bulunur. Baldır kemiğinin bu yay biçimi kendi kendine iyileşir ve bütün olaylarda herhangi bir kemik
hastalığı ile hiçbir ilişki göstermez. Yalnız bir önlem olarak çocuğa ortopetik
ayakkabılar giydirmek yerinde olur. Eğer bu yay biçiminde bacaklar dönemi yaza rastlıyorsa, çocuğu çıplak ayakla
güneşte uzun süre yürüyebileceği, ince kumlu bir plaja getirmek çok yararlı
olur.
Son olarak, uyluk kemiklerinin boyunlarının arkaya doğru yönlenmiş olduğu olaylar vardır (koksa varo). Bu durumda ördek gibi bir yürüyüş görülür.
İzlenecek Yol Nelerdir.?: Eğer iki yaşındaki bebeğinizin iyi yürümeye başladığı zamanlarda ayaklarını kötü bastığı ve kötü bir yürüyüşe sahip olduğunu görüyorsanız, bir doktora gitmenizde yarar vardır.
• Eğer çok az bir anormallik varsa bu her zaman kendiliğinden geçer. Eğer çok belirgin bir anormallik varsa çocuk ciddi bir ortopedik gözetimine alınmalıdır. Olayların büyük bir çoğunluğunda ortopedik bir müdahale gerekmez. Yetişkin yaşlarda kalça rahatsızlıkları yaratabilecek olaylar tedavi gerektirir.
Taban Basıklığı: Bütün bebeklerde taban basıklığı vardır. Ayak tabanı ancak 18 - 24 aylarda oluşmaya başlar. Aynı şekilde; şişman bebeklerin ayakları tombul ve yuvarlak olduğundan ayakkabı giydirmek çok sık rastlanılan problemlerdir. Yine bebeklerin dizleri büyük gibi görünür, bu normaldir, ilerde düzelecektir.
Sonuç Olarak: Çocuklarda ayak bacak şekilleri erişkinlere göre değişiklik gösterir. Bu durum aileyi tedirgin etmemelidir. Çocuk normal gelişme süreci içinde büyüdükçe herşey normale dönecektir.
Düz Tabanlık: Ayaklar bütün vücudun ağırlığını çekerler, eğer pozisyonları iyi değilse, ağırlık eşit ve uyumlu olarak bölünmemişse; eklem yerlerinin (bilekler, dizler, bacaklar, omurga) bütünü tüm ağırlığı çekmek zorunda kalır. Vücudun statik dengesi için ayakların sağlamca yere basması gerekir.
• Düz tabanlık ailelerin ortopedi uzmanına başvurmalarına neden olan ve çok sık rastlanan bir durumdur.
Çoğu zaman bu durum asıl düz tabanlık değilde; taban basıklığı denen durumdur. Ayak yere ağzı tarafından oturtulan çukur bir yarım tabaka şeklindedir. Adale ve kirişler ayak tabanı kemerine bağlıdırlar; bunlardan bazıları bacak; bazıları ayağa aittirler. Ayakların iyi bir durumu yalnızca kemiklere değil aynı zamanda onları tutan adale ve kirişlerin niteliğine de bağlı olduğu açıktır. Oysa 4-5 yaşına kadar çocukların kaslarının devamlı kasılması hâlâ zayıftır ve bu zayıflık tamamen normaldir. Bu yaşa kadar ayak tabanlarının herhangi bir patolojik nedene bağlı olmaksızın baskı olması da normaldir. Böylece otropedik konsültasyona götürülen çocukların çoğu düz tabanlık değil, ama "taban basıklığı" denilen yassı ayaklara sahiptirler. Yassı ayak içeri doğru düzleşen ve taban kısmıyla yere çok temas eden yumuşak bir ayaktır. Ayak kemerinin varolduğunu ve iyi şekil aldığını belirtmek için çocuğu yatarken incelemek yeterlidir. Genellikle basık tabanlı çocuklar hiçbir şeyden yakınmazlar. İçlerinde bazıları yürümeyi reddettikleri, acıdan sızlandıkları ve kucak istedikleri olur.
Ortopedik ayakkabı tabanı gerektiren yalnızca sonuncu durumdur. Gerçekten de, eğer bunlar ayağı iyi bir duruma koyarak acıları yok eder ve bacakların normal durumda hareket etmesine yardımcı olursa da, tedavi etkileri yoktur ve hatta çocuk genellikle X şeklinde bacaklar denilen "genu valgum" bacaklara sahiptir. (Çocuk ayakta dururken ayaklarda doğruluk eksikliği).
Alınacak Önlemler:
•Zorunlu olmadıkça çocuğunuza ortopedik tabanlı ayakkabılar giydirmekten kaçının.
• Çocuğunuzun kilosuna dikkat edin. Şişmanlık ayak kusurlarını artırır.
• Bir fizik tedavi uzmanının size göstereceği örnek hareketleri yaparak kasların kuvvetlenmesini sağlayın.
Not: Gerçek düz tabanlık iyi bir gözetimi ve uzman ortopedist cerrahın bakımını gerektirecek bir sakatlıktır. Küçük bir çocukta düz ayaklık çok nadirdir. Genellikle ayaklara yassı denilir; ayağı iyi bir pozisyona koymak için özenli bir jimnastikle ayak kaslarını güçlendirmek yeterlidir.