İdrar ve Dışkıda Kan Görülmesi, İdrar ve Dışkıda Kan Gelmesinin Sebepleri Belirtileri Tedavi Yöntemleri

İdrarda Kan Gelmesi Ne Demektir, Ne Anlama Gelir Neler Yapmalıyız.?: İdrarın kanlı çıkmasına "hematuri" adı verilir. Bu durum küçük çocukta ve genç erişkinlerde görülebilir. Burada özel bir durum belirtelim; aileler  pancar yedikten sonra görülebilen kırmızı idrarlar karşısında tedirgin olurlar. Bu durumda eğer yakından bakılırsa ne kan koyuluğu, ne kan rengi olan geçici bir renklilik söz konusudur.

Çocuğunuzun idrarında kan bulunması, sizin onu olabildiği kadar çabuk bir doktora göstermenizi gerektirecektir.
- ya bir nefrit (böbrek iltihabı);
-ya idrar yollarında bir anormallik;
-ya da böbreklerde taş olabilir.
Böbrek taşları çocuklarda yetişkinlerde olduğundan çok daha azdır ve yetişkinin klasik böbrek ağrısından daha belirsiz ağrılar gösterirler.
• Not: Böbrek ağrıları çocukta da görülebilir. Genç erişkinlerde, çoğunlukla, soğukta yaptıkları bir spor faaliyetinden sonra, geçici bir kan işeme durumu olduğu görülmüştür.
Laboratuvar bulguları tamamen normaldir. Sonuçta bütün mesane iltihapları, idrar yolları iltihapları, idrarda irinle beraber bir kan işeme durumu yaratabilirler.

Dışkıda Kan Görülmesi: Dışkıyla beraber veya dışında çocuğun makatından bir parça kırmızı kan çıkması seyrek bir durum değildir. Aileler doğal olarak endişeye düşerler; bununla beraber, genellikle zararsız bir olay söz konusudur.

Nedenleri, Sebepleri Nelerdir,
Dışkıdan Neden Kan Gelir:? Dışkıda kan varlığı yaratan ağır olmayan birkaç durum vardır bunları şu şekilde sıralayailiriz. Önemli mide bağırsak iltihaplarının dışında, ishalli bir dışkı kan eşliğinde olabilir. Ya kanlı sümük zarı salgısı ya da bebeğin bezinde veya daha büyük bir çocuğun oturağında görülen çok hafif kan söz konusudur.
. Kabızlık, makat mukozasını tahriş edeceğinden dışkı üzerinde 1-2 damla kan görülebilir. Ayrıca basur memelerinde de kabızlık sonucu kanama görüldüğünü hatırlatalım.
• Makatın dışa çıkması (Prolopsüs) özellikle sert bir dışkılama sırasında görülür.

Özel Bir Tedavi Yöntemi Gerektirir: Çocukta dışkılamanın yanında makattan kan geliyorsa hemen doktora götürmek gerekir. Kanamanın nedenlerinin araştırılması amacıyla şu tahliller istenecektir:
- Kalın bağırsak filmleri
- Rektoskopi
Çok zaman kalın bağırsakta polip denen bir oluşum tespit edilirse cerrahi müdahaleyle tedavi yapılır.

Not: Çocuğunuzun dışkılarını her zaman inceleyemezsiniz, bu yüzden anlayacak yaşa geldiği zaman, dışkılarının nasıl olması gerektiğini ona söyleyiniz; (kıvamı, koyuluğu ve rengi.) Görünümünde bir değişiklik olduğu zaman size haber vermesini söyleyin, böylece ishal olaylarında veya kanama durumlarında çabucak müdahale edebilirsiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski