Zona Hastalığının Sebepleri Belirtileri Tedavisi

Zona Tanımı: Hastalığın başlamasından 2-3 gün önce kırgınlık, baş ağrıları, çok büyük bir yorgunluk hissedilir. Ateş 38° yeryükselir. Göğüs zonasında ağrılar, kaburgalar arasında görülür. Bu ağrılarla birlikte, deride aşırı duyarlılık ve yüzeysel yanmalar olur. Döküntü, ağrılı bölgede birkaç saat içinde görülür. Deri üstünde, elle silinebilen, kırmızı, yuvarlak ve belirgin lekeler oluşur. Bu lekelerin üstünde, toplu iğne başı ile mercimeğe benzeyen, içi şeffaf bir sıvı dolu kesecikler görülür. Bu kesecikler çok çabuk ürer ve genişlerler. Yavaş yavaş iltihaplanma geçer, kesecikler düzleşerek, içlerindeki sıvı donuk, bulanık bir hal alır. Hastalığın 8 ila 10. gününe doğru döküntüler biter ve kesecikler söner. Üstlerinde, sarımsı ve yapışkan bir kabuk oluşur. Daha sonra bu kabuk beyaz bir iz bırakır, ve ağrı hafifler. Hastalığın başlangıcında beze şişmeleri görülür. Buna adenopati denir. Bazı durumlarda, içi su dolu kesecikler, lekelerden uzakta oluşurlar. Zona 15 günde geçer. Geriye sadece kabukların izleri kalır.

Klinik Durumlar: Genellikle, keseciklerin kurumasından sonra ağrılar geçer. Fakat ihtiyarlarda ve çocuklarda durum daha değişiktir.
Göğüs Zonası: Halk arasında kuşakça hastalığıda denir. Kaburgalar arasındaki döküntüler tipiktir, ilk iki kaburga
arasında görülür. İçi su dolu kesecikler aynı zamanda kolun iç yüzünde de oluşur. Göğüs zonası karın bölgesine taşarsa, bel zonası, apış arası ve üreme zonası yaparak, belsoğukluğuna neden olabilir. Saça ve enseye geçen boyun zonası korkunç bir baş ağrısı yapar.
Trigemunus Zonası: Bu hastalıkta, beyinden çıkan alt ve üst çeneleri, göz ve kafa derisine yayılan, hissi bir sinir olan trigemunus siniri zonaya yakalanmıştır. Ağrıları çok güçlüdür. Diş ağrısı (eğer tipik zona döküntüleri yoksa),
doktoru da hastayıda yanıltır.

Olabilecek Teşhis Hataları: Zonanın sulanma devresinde zona uçukla karıştırılabilir. Zona aynı zamanda deri kızartıları veya su çiçeği ile de karıştırılabilir. Omuriliğin neden olduğu döküntülerle (omur kanseri ve omur enfeksiyonu...) zona enfeksiyonu karıştırılmamalıdır. Zona enfeksiyonu belkemiği bezelerindeki doku yıpranmasından ötürü görülür.
Tedavi Yöntemleri: Zona döküntülerini ellememek lazımdır. Sürenfeksiyonlarını önlemek için "mercurochrome" la tampon yapılabilir. Zonanın üstü mümkün olduğu kadar açık bırakılmalıdır. B6 vitamini ve adaleden enjekte edilen "lysozylme" iyi sonuçlar verir. Zonada mühim olan ağrı kesilmesidir. Bu da ağrı kesicilerle ve çok gerekirse morfinle başarılabilir..

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski