Kurtlar, Tenya Hastalığının Sebepleri Belirtileri Tedavisi

KURTLAR,TENYA: Tenya dendiği zaman, genellikle sözkonusu olan sığır tenyası ya da domuz tenyasıdır. Yassı vücutlu, erselik olan bu kurtlar tutunma organları taşırlar (vantuz veya çengel) ve vücutları
halkalara bölünmüştür.
Sığır Tenyası: Fransa'da en sık rastlananıdır. Yetişkin olanları 4 ila 5 m. uzunluğundadır. Başları armut şeklinde olup 1 ila 2 mm. çapındadır. Çengelli değildirler, fakat 4 tane yuvarlak vantuzları vardır. Vücutları 2000'e yakın halkadan oluşmuştur. Sondaki yaşlı halkların enleri daha az boyları daha uzundur. Bunlar kendi kendilerine koparak halka zincirinden ayrılır, bağırsaklardan anüse geçip, dışkı yoluyla vücuttan atılırlar. Tenyası olan bir kişi, bu halkaları elbise veya çarşaflarında bulduğu zaman tenya taşıdığını bilmelidir.

Tenyanın İnsana Geçmesi: Tenya yalnız bir parazittir, çünkü vücuda ilk giren özel bir bağışıklık ortamı yaratarak ikincisinin gelişmesine engel olur. Dışarda ise halkalar açılarak binlerce yumurtayı serbest bırakırlar. Bu yumurtalar özellikle otların içinde dağılırlar. Sığırlar tarafından yutulan bu mikroskopik yumurtalar (30 u kadar) altı çengelli bir embriyon (dölüt) çıkarırlar. Bu dölütler bağırsak duvarını aşar, kana karışarak sıra ile kalbe, ciğerlere ve adeleleri çevreleyen yağlı dokulara geçer ve oralarda sistiserk denen küçük keseciklere dönüşürler. Üç dört ay sonra, sistiserk olgunlaşır ve kötü bir koku yayar. Tenya çiğ ya da iyi pişmemiş sığır etinden insan vücuduna geçer. Larva mide içinde serbest kalır. Başı dışarı çıkarak ince bağırsağın mukozasına yapışır. Halkaları bir bir gelişir ve kurt 2 - 3 ayda büyür.
Zararları: En sık görülenleri mide ve bağırsak bozukluklarıdır. İştah artması veya aksine iştahsızlık, mide içinde veya bağırsakta ağrılar, bulantı, kusma, ishal veya kabızlık yapabilir. Çocuklarda sinir rahatsızlıkları ve hatta sara krizlerine benzer durumlar görülebilir.

Teşhis: Tenyalar vücuttan attıkları halkalar ve anüs hizasına bir parça selofon tutarak elde edilen yumurtaların mikroskopta incelenmesiyle teşhis edilirler. Ancak bu araştırma zor ve güvenilir olmayıp asıl teşhis vücuttan atılan halkalara dayanır.
Tedavisi: Eskiden, tenya düşürmek için eterli eğrelti otu özü verilirdi. Günümüzde ise, tenyayı eriten maddeler tercih edilmemektedir. Eskiden tek iyileşme belirtisi sayılan kurtbaşı araştırması, bugün gereksiz olmuştur. Diğer taraftan bu maddeler çok yararlı bulunmaktadır. Hap halinde verilen kalaylı bileşikler çok geçerli bir tenya tedavisi oluşturur.
Domuz Tenyası: İnsanda sığır tenyasından çok daha ender olarak görülür. Ondan daha kısa olan boyu yetişkinlerinde 2-3 m. yi geçmez, fakat başın dört vantuzla birlikte 25 - 50 tane de küçük çengeli vardır. Halkaları sığır tenyasından daha kısa ve daha geniştir. O da insana çiğ et yemekten geçer. Batı Avrupa'da çok az rastlanan bu tenya türü tropikal bölgelerle özellikle Hindistan'da çok yaygındır. Tedavisi sığır tenyasının tedavisine benzer. İyi pişmemiş etlerden tenya geçer.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski