Kulağa Yabancı Madde Cisim Kaçması

Kulaktaki Yabancı Maddeler: Kulak üç kısma ayrılır. Dış kulakta, kulak kepçesi ile kulak yolu bulunur. Dış kulak borusu, kulağın iç kısmında kulak zarı ile kapatılmıştır. Dış kulağın görevi sesi alarak kulak zarına kadar götürmektir. Zar, ses dalgalarının etkisiyle titreşim yapar, bu titreşim kulağın ikinci kısmı olan orta kulaga gider. Orta kulak gerçek bir yankı duvarı olarak sesi havada dağıtır, bu arada sesin şiddetini değişikliğe uğratır. Titreşimler orta kulağı aştıktan sonra üçüncü kısım olan iç kulaga varır. Bundan da anlaşıldığı gibi kulak, vücudun diğer doğal girişlerinde olduğu gibi yabancı cisimlerin kaçmasına müsait olan bir organdır. Çoğu zaman bu durum, başta hiçbir hassas organ taşımayan dış kulak yolunu ilgilendirir. Tek tehlike, zarın delinmesidir. Yabancı cisim en azından kulak yolunu tahriş edecek ve iltihaplanmaya neden olarak, ateşli bir hastalık doğuracaktır. Bu iltihap orta kulağa, hatta bazen kulak kemiği ile iç kulağa kadar uzanarak iyileşmesi mümkün olmayan zedelenmeler yaratacaktır. Aynı şekilde her türlü acemice çıkarma girişimi de, zedelenmenin üzerine yeni iltihaplanmalar getirecektir. Bu tür tehlikeleri göze almamak için yapılacak en doğru hareket, uzman bir doktora başvurmaktır.

Yabancı cismin niteliği: Çoğu zaman, çocuğun kulağına giren yabancı bir cisim olduğundan annenin haberi vardır. Olay ya kaza ile ya da çocuğun "oyun," annenin "temizlik" iradesi altında olmuştur. Yapılacak ilk iş, telaşa kapılmadan yabancı cismin niteliğini anlamaya çalışmaktır.
•Bu küçük bir böcek olabilir, hayvanın uçarken ve kulak duvarına çarparken çıkardığı sesler çoğu zaman kısa sürede çekilmez olur. Bazı böcek türlerinin sokması ise şiddetli ağrı vererek kulak yolunu şişirir.
• Cansız bir cisim de olabilir.
Burada ayırt edilmesi gerekenler:
-Homojen olup, küçük parçalara ayrılması sözkonusu olmayan, çıkarılması kulağın girinti ve çıkıntılarına bağlı olan cisimler,
-Emici olup, çıkarılmaya çalışıldığında dağılabilen cisimler (pamuk gibi). Bu durumda kulağa hiç su kaçırılmamalıdır, çünkü yabancı cisim şişerek yayılır ve çıkarılması zorlaşır.
-Eğer kulağa kaçan madde tahriş edici bir sıvı ise, orta hatta iç kulaktaki dokuları zedeleyebilir. Bunun için vakit geçirmeden doktora başvurulmalıdır.

Yapılacak ve yapılmayacak hareketler: Anne kulaga kaçan yabancı cismin niteliğini belirledikten sonra yapacağı veya yapamayacagi hareketleri bilmelidir.
-Kulağı hiçbir zaman su ile yıkamamalı,
-El hareketleri veya sivri aletlerle kulagı kurcalayarak, yabancı cismi dışarıya çıkarmaya çalışmamalıdır. Çünkü bu hareketler zarı delebilir ve kulakta kanama yapabilir.

Kısaca söylemek gerekirse bu türde yardımcı olmaya çalışmak yararlı olmaktan çok zararlıdır
Buna karşılık bazı davranışların yapılmasında yarar vardır:
-Eğer kulaga böcek kaçmışsa, kulağa alkol ya da yağ damlatılır veya kulak eterli bir pamukla (pamuk içeri kaçmayacak şekilde) kapatılır. Böylece birkaç dakika içinde böcek ölür ve çocuğun başını yana eğmesiyle dışarı çıkar. Eğer çıkmazsa daha fazla zorlanmamalıdır. Her nasılsa, hem cismi çıkarmak, hem de zedelenme derecesi hakkında bilgi edinmek için, bir uzmana başvurmak gerekecektir.
• Eger kulağa bir bitki tohumu kaçmışsa, kulak yolunu kurutmak için 90° de alkol konmalıdır. Her durumda kesin teşhisi uzman koyacak, cismi:
-Ya basit bir kulak yıkamasıyla (kulak kirleri için olduğu gibi)
-Ya yumuşak spatulalarla,
-Gerekirse mikroskop kullanarak genel anestezi altında çekecektir.
Olanaklar elverdiği ölçüde travmatik olmayan bu ciddi tedavi, ateşli komplikasyonları önlemede yardımcı olacaktır. Eğer çocuğunuzun kulağına bir böcek kaçarsa, eterli bir pamukla böceği uyutabilirsiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski