İştahsızlık, Bebek ve Çocuklarda İştahsızlık Nasıl Başlar Sebepleri Tedavisi Belirtileri

İştahsızlık, Psikolojik İştah Bozuklukları: Psikolojik iştah bozukluklarının nedenleri çok değişik olabilir. Küçük çocuklarda görülen bu tür bozuklukların başlıca nedenleri şunlardır:
Çocuğun sütten kesilmesi,  Çocuğun anne vücudundan kesin olarak ayrılması olan sütten kesilmeye karşı şiddetli bir tepki gösterdiği görülmüştür. O halde çocuğun biberona karşı hoşnutsuzluk göstermesini
doğal karşılamak gerekir. Böyle bir durumda telaşa kapılmamanız ve çocuğu biberona yavaş yavaş alıştırmanız gerekir. Değişik bir yiyeceğe uyum göstermenin güçlüğü, Çocuğun değişik bir yiyeceği kabul etmesi zor gerçekleşebilir. Bunun için yiyecek değiştirirken yavaş yavaş ona benimseterek değiştirmelisiniz.
• Ilk önce değişik türde unlu mamalar, daha sonra azar azar yeni yiyecekler vermeye başlayınız: Örneğin mama arasında birkaç kaşık yeni yiyeceklerden koyarak tattırabilirsiniz.
. Çocuğun yiyeceği kabul etmeyişinin devamlı olacağını zannetmeyin. Çünkü gösterdikleri tepki tatlarına alışkın olmamalarından kaynaklanmaktadır. Onunla konuşunuz, ikna etmeye çalışınız. Sizinle sağlıklı bir ilişki içindeyse yeni bir yiyeceği daha çabuk kabul edecektir. 8. ya da 10. aya doğru çocuk yemek yemeyi istemeyebilir. Çünkü bu dönemde çocuk kendi başına yemek ister, oysa buna izin verilmez. Bu sorunu çözmek istiyorsanız bırakın çocuğunuz kendi başına yemeğini yesin, siz de üzülmek yerine biraz fazla yorulmakla kalın.

Hareket Yetersizliği: Çocuk büyüdükçe değişik şeylerle uğraşma gereksinimi duyar, yerde sürünmek, emeklemek, yüksek iskemleye çıkmak, parkta oynamak gibi.. Ancak tüm bu uğraşları sırasında sizin sürekli olarak yanında bulunmanızı ister. Çünkü varlığınız ona güven ve rahatlık verecektir. Sizinle dışarı çıkmak, yürümek oynamak isteyecektir. Çocuğa temizlik eğitimini çok erken vermenin zararları Zamanından önce başlatılan temizlik eğitiminin çocukta ters tepkilere yol açtığı gözlenmiştir. Çocuğa üstüne kaka yapmasının çok kötü bir şey olduğu anlatılmaya çalışılır, oysa yaşı daha bunu anlayacak kadar büyük değildir. Bu konuda sürekli uyarılan çocuk yemek yemenin de kötü olduğunu düşünür ve yemeği reddeder.

Kreşe Alışmanın Zorlukları: Çocuğun kreşe verilmesiyle birlikte o zamana kadar hiç görülmemiş olan iştah bozuklukları olabilir. Eğer çocuğunuzun bakıcısı onun bütün gün hiç uyumadığını, ya da hep uyuduğunu söylerse ve siz de onun diğer zamanlarda daha az neşeli ya da sevinçli olduğunu görürseniz çocuğun genel durumundaki bu değişikliğin kreşe uyum sağlayamamasından olması kuvvetli bir olasılıktır. Gerçekten kreşe verilene kadar evinde yaşamış, sizin bakımınızı görmüş, beslenmiş ve şımartılmış bir çocuk aynı sıcaklığın olmadığı bir yerde doğal olarak tepki gösterir. Bu durumda yeni bir çözüm aramanız ya da çocuğunuzu bu durumun gerekliliğine inandırmanız gerekecektir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski