Yanık Nedir, Bebek ve Çocuklarda Yanıkların Tedavisi Nasıl Yapılır.?Yanıklarda İlk Yardım

Yanık Nedir, Yanıkların Tedavisi Nasıl Yapılır.?: Yanıklara uygulanan tedavi şekli son yıllarda çok gelişmiştir. Çabuk davranılması gereken bir durum da, en uygun önlemleri uygulamak için doktora olay hakkında danışmaktır.
  Eğer yanık yaygınsa anında doktoru çağırınız ve onu beklerken siz ilk tedaviye başlayınız.
• Yara çok önemliyse çocuğu gecikmeden hastaneye götürmek gerekir.
İlk Anda Yapılan Tedavi: İyi sonuç veren bir metot vazelin sürmektir. Bunun yanı sıra içinde pantotenik asit bulunan başka bir yağlı ilaç yanığın üzerine sürülür ve pansuman yapılarak yara temiz bir band ile sarılır; ancak bandı sıkmamak gerekir.
. Eğer vazelin evinizde o sırada yoksa yağlı, ancak temiz bir madde kullanabilirsiniz (margarin veya sofra yağı)
• Başka bir metot yaraya bikrabonatlı su ile nemlendirilen gazlı bez tatbik etmektir. (Bir fincan suya 1 kaşık bikarbonat ilavesiyle hazırlanabilir.) Pansuman nemli hale gelene kadar beklenir ve uygun zaman ölçüsünde verilen çözelti yardımıyla pansuman değiştirilir. Yanık tedavisinde ilk esas, yarayı doktor gelinceye kadar temiz tutmaktır. Yanık yerlerinde su dolu kabarcıklar Kabarcıklardan oluşan bir yanık veya yaygın kızarıklar için doktora başvurmak gerekir. Bazen yaranın açıldığı ve daha kolayca mikrop almasına yol açtığı görülür. Eğer çocuğunuzda iki veya üç kabarcık varsa doktora danışmadan onları delmemek gerekir. Onları delmeden bıraktığınızda mikrop kapma tehlikesini de önlemiş olursunuz.

Küçük yaraların bazen kendi kendilerine ve delmeye gerek kalmadan açılabileceğini bilmek gerekir. Eğer kendi kendilerine açılırlarsa yaranın altından tamamen dayanıklı, temiz bir derinin çıktığını görürsünüz.
Alınacak Önlemler: Eğer bir kabarcık delinmişse; ölü deriyi küçük bir tırnak makasıyla ve tüm kısımları 10 dakika boyunca kaynatılarak mikropları arındırılmış bir cımbızla kesmek gerekir. Daha sonra vazelin veya asit borikli merhem sürülmüş temiz bir band ile yarayı sarmak gerekir.  Yara mikrop kaptığı zaman etrafının kızardığı ve içinden irin aktığı görülür. Bu durumda doktoru çağırmak gereklidir. Eğer doktor bulunamazsa kabarcığı genişçe delin ve nemli bir pansuman yapın. Bu pansumanı yapmak için bir fincan suya, bir çorba kaşığı İngiliz tuzu veya sofra tuzu konulabilir. Her iki saat içinde kurumaya başlayan pansumanı tekrarlayın.

Dikkat!: Hiçbir zaman bu tür yanıklara antiseptik veya tentürdiyot kullanmayınız. Çocuklar çok hareketli olurlar ve sık sık çay bardaklarını dökerek yanarlar.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski