Apandisit, Apandis Nedir: Apandis bir solucan boyunda (6-8 cm.)körelmiş ufacık bir bağırsak parçasıdır. Bu parça lenf dokularıyla doludur ve kalın bağırsağın en uç kısmıdır. Karnın sağ tarafının ortasını kapsayacak kadar büyük olmasa da dörtte birini kapsar. Kolayca iltihaplanabilir ve bu iltihap ya had apandis krizine ya da müzmin apandise yol açar. Apandisin vücut için hiçbir görevi yoktur. Had safhada apandisit krizi Belirtiler genellikle birdenbire başlar. Çocuk karın bölgesinde değişik şiddetdeki ağrılardan şikayet eder ve bu ağrılar genellikle apandisin bulunduğu bölgededir. Ancak apandis boyunun kişiden kişiye değişiklik gösterdiği ve yerleşiminin farklı pozisyonlarda olabileceği gözönüne alınırsa ağrıların karnın her tarafına yayılabileceği anlaşılabilir. Genellikle karnın sağ alt köşesi ağrılara karşı daha duyarlıdır. Bu durum teşhise yardımcı olur. Çocuğun ateşi çok yüksek değildir. (38° 38,5°) Ama bulantı, kusma ve genel sağlık durumunda bozulma vardır. Kabızlık ve ender olarak da ishal görülür.
• Eğer çocuğunuzda apandisitten şüphelenirseniz vakit kaybetmeden doktorunuza başvurun.
• Doktor, kontrolleri sırasında karnın sağ alt tarafında duyarlılık belirlerse ve apandisitten şüphelenirse size bir cerrah önerecektir. Eğer cerrahi muayenede apandisitin lehineyse müdahalenin ne zaman yapılacağı konusunda bilgi verecektir. Cerrahi müdahaleyi beklerken çocuğun karnına buz torbası koymanız yararlı olacaktır. Ancak ne olursa olsun çocuğunuzu hastaneye götürmekte gecikmeyin.
Apandisitin Alınması: Apandisitin alınması çok basit bir cerrahi müdahaledir. Ameliyatın ertesi günü çocuk ayağa kalkarak yürüyebilir. Bazı durumlarda yaranın çevresinde ortaya çıkan bir apseyi iyileştirmek için bir hafta kadar hastanede kalması gerekebilir. Çocuk 15-20 gün sonra okula gidebilir. Altı hafta sonra da normal yaşamını sürdürmeye ve eğer yapıyorsa spor faaliyetlerine katılmaya başlayabilir.
Peritonit: Apandis iltihabının en tehlikeli durumudur. Apandisitin patlayarak içindeki iltihabın periton zarına yayılmasıdır. (Periton bağırsakları saran bir zardır.) Şiddetli ağrıyla başlayan bir apandisit 24 saat içinde müdahale edilmezse peritonit şekline dönüşüp çocuğun hayatını tehlikeye sokabilir.
Kronik Apandisit: Karnın sağ tarafında süregelen ağrılarla kendini gösterir. "Kronik apandisit" terimi doktorlar arasında bir tartışma konusudur. Eskiden karın ağrısından şikayet eden her çocuğun apandisitinin alınması önerilirdi. Son zamanlarda bu müdahalenin çoğu kez gereksiz yere yapıldığı anlaşılmıştır. Kronik apandisitin teşhisi çok zordur. Çünkü çocuktaki karın ağrılarının çok değişik nedenleri olabilir. Eğer çocuk sizin gözetiminizde ise ve şüpheli bir apandisit teşhisi konulursa cerrahi müdahaleyi biraz geciktirmekten. zarar göremezsiniz. Çünkü şiddetli ağrıyla kendini gösteren bir apandisit kronik apandisitle aynı tutulamaz.