İlaç Zehirlenmeleri, İlaç Zehirlenmesinin Belirtileri Sebepleri Tedavisi

İlaç Zehirlenmeleri: Kontrolsüz ve dozajın üstünde alınan ilaçlar, vücutta zehirlenme yaparlar. Bu tür zehirlenmeler, solunum yollarında, kalp damarlarında, böbreklerde, mide ve sinirlerde çeşitli yan etkilere ve bozukluklara neden olurlar. Bu zehirlenmeler, kaza sonucu ya da kasıtlı (iradeye bağlı) olabilirler.
Bilinmesi gerekenler: • Nedeni bilinmeyen anormal rahatsızlıklarda, hemen zehirlenmeyi aklınıza getiriniz. (Özellikle çocuklarda)
• Zehirlenmenin ağırlık derecesi ayrı etkenlere bağlıdır:
Alınan ilaca (cinsi, yanında ne yendiği, miktarı, ne şekilde alındığı, şurup, kromprime ya da fitil.)
İlacın alınması ile zehirlenmenin ortaya çıkması arasında geçen süreye
- Zehirlenen kimsenin durumuna (çocuklar, yaşlılar ve kronik bir hastalığı olan kişiler en dirençsiz olanlardır)
Yapılması gerekenler:
İstemeniz gereken yardım gelene kadar yapacağınız hareketler şunlardır: Solunum yollarında ve kalpte herhangi bir aksaklık olup olmadığını araştırmanız gereklidir.
. Doktor gelene kadar, ona yardımcı olacak bilgileri toplamaya çalışınız (alınan ilacın cins ve miktarı, alındığı saat, daha öncesine ait hastalıklar vs.)
. Eğer kişinin bilinci yerindeyse, gırtlağına parmağınızı sokarak kusmasını sağlayınız. Duruma göre, telefondan talimat alınarak kişiye panzehirde verilebilir.

Hastanede, burun yoluyla mideye bir tüp uzatılır ve çoğunlukla basınçlı yıkama uygulanır. Hastanın devamlı bakımı yanında çeşitli laboratuvar tahlilleri sonucunda yutulan ilaçların cinsi, teşhis edilerek gereken tedavi yapılır. Eger kişi bilincini kaybetmişse, yardım gelene kadar, özellikle koma haline bağlı komplikasyonları önlemeye çalışmalıdır.
- Kişi güvenlik bakımından düz bir şekilde yatırılmalı;
- Solunuma yardımcı olunmalı;
- Olası bir solunum yetersizliğine karşı tetikte olunmalı ve gerekirse kalp masajı ile yapay solunum uygulanmalıdır. 50-100 mg, bikarbonat içirilebilir. Aspirin ve benzeri ilaç zehirlenmeleri İlacın çeşitli şekillerine ve yoğun kullanımına bağlı olarak oldukça sık görülen bir zehirlenmedir. Genel olarak, bütün ağrı kesici ve ateş düşürücüler tehlikeli olup (bileşimlerinde asetilsalisilik vardır) fazla dozda alınırlarsa ölüme bile neden olabilirler.

Bu tür zehirlenmelerin ilk belirtileri şunlardır:
- Bulantı ve kusmalar,
- Soluk almanın sıklaşması,
- Ateşin giderek yükselmesi,
- Nabız yükselmesinden ileri gelen
Çarpıntı, Hızla komaya dönüşen ağır bir uyku hali.
O halde önemli olan, sık kullanılan bu ilacın posolojisini titizlikle incelemek ve olur olmaz yerde kullanmayı alışkanlık haline getirmemek gerekir. ilaçlardan dolayı hastalanan kişilerin sayısı, her yıl artmaktadır. Tıp otoritelerini büyük ölçüde ilgilendiren bu sorun, çözülmeye çalışılmaktadır. Doktor kontrolü olmadan ilaç kullanılmamalıdır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski