Hamile Kadınlarda Kızamıkçık, Gebe Kadınlarda Kızamıkçık Hastalığının Sebepleri Belirtileri Sebepleri

Hamile Kadında Kızamıkçık:
Kızamıkçık mikrobik, bulaşıcı ve hamile kadında fetus (dölüt) için çok tehlikeli kabul edilen bir hastalıktır. Bu hastalık doğuştan ağır malformasyonlar (hamileliğin ilk üç ayında meydana gelebilen göz, kalp, kulak, beyin bozuklukları) yanında erken doğuma da neden olabilir.
Kızamıkçık Aşısı; Amerika Birleşik Devletlerinde hazırlanmış olan hafifletilmiş canlı bir aşıdır. Yapılan tek bir enfeksiyon genellikle çok iyi sonuçlar vermektedir. Elde edilen bağışıklık oranı % 95 ve % 100 arasındadır. Önceden bağışıklığı olan kişilerin aşılanmasında hiçbir sakınca yoktur, buda günümüzde kız çocuklarının ergenlik öncesinde sistemli bir şekilde aşılanmasına olanak vermektedir.

Yapılacak Hareketler: Çocuk isteyen genç kadınlarda, kan serumundaki kızamıkçık antikorları dozajlanmalıdır:
Eğer antikor oranı 1/80'e eşit veya fazla ise, o zaman yeni veya önceden kazanılmış bağışıklık var demektir ve aşı yapılmaz.
. Eğer antikor oranı 1/80'den düşükse, yani payda 80'in altındaysa, aşı yapılmalıdır.
Üç aylık hamile olup kızamıkçığa yakalanmış kadında: Çocuğun aldırılması kesinlikle tavsiye edilmektedir. (kadının kişisel nedenlerle karşı çıkması hariç). Yine de onu ikna etmeye çalışmak yararlı olur.
Kadının Hamileliği Üç Ayı Geçmişse: Burada doktorun vicdanı en nazik problemlerden biriyle karşı karşıyadır.
Neler Tavsiye Etmelidir?: Kendi karısı aynı durumda kalsa ne yapacaktır? Bu karar hem doktorun kendisine, hem de her durumun göstereceği çok değişik özelliklere bağlı olduğundan, genel bir yol
gösterilemez. Her durumda eğer hamileliğin devamına karar verilmişse, kadına antikoru bol kandan alınmış bağışıklık yapıcı globulinler verilmelidir. Üç aylığa kadar hamile olup kızamıkçık taşıyan bir kimse ile temasta bulunmuş kadında: Eğer bu temasın üzerinden 15gün geçmemişse (kuluçka süresi), kandaki antikor oranı ölçülmelidir. Eğer bu miktar yüksekse, artma önceden bağışıklıktan ileri geliyor demektir. Bulaşmadan dolayı kanda antikor artışı 16. günden önce görülmez, bu süre için de de kadın güvenlikte sayılabilir. Bu durumda önleyici tedbire başvurulmalıdır.

Eğer antikor oranı 1/80'den düşükse, kadın tehlikede demektir ve immunoglobin (bağışıklık yapıcı madde) verilmeye başlanabilir. Bu oran 15 gün sonra yeniden ölçülerek hastalığın kadına gerçekten bulaşıp bulaşmadığı anlaşılacak ve hamileliğin durdurulması konusunda bir kez daha karara varılması gerekecektir.
Önemli Bir Nokta: Doğru olmayan bilgiler çok sayıda hamile kadınlara korkulu anlar yaşatmaktadır. Bunlar farkında olmaksızın kızamıkçık kaptıklarını ve sadece 20 gündür kızamıkçık taşıyan biriyle görüşmekle anormal bir doğum yapabileceklerini zannederler. Bu korkular genellikle iki nedenden dolayı yersizdir.. Avrupalı kadınların çoğunluğunda antikor oranı yüksektir (% 85) Tehlikenin dölüt üzerinde görülebilmesi için, hamile kadının kızamıkçığa yakalanmış olması gerekir. Oysa bu hastalığın gözden kaçması mümkün değildir ve bariz klinik belirtiler göstermeyen kızamıkçık durumları istisnaya girer. Anne ve baba adaylarının dileği, çocuklarının sağlıklı olmasıdır. Bundan dolayı hamileler, çeşitli tibbi araştırmalardan geçmeli, kızamıkçıklı kimselerle temas etmemeli ve karnında taşıdığı bebeğin sorumluluğunu yüklenmelidir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski