Deniz Tutması,  Deniz Tutmasının Sebepleri Belirtileri Tedavisi

Deniz Tutması: Deniz tutması sindirim bozukluğuna bağlı hiç hoş olmayan bir rahatsızlık olup, bazı denizcilerde ve deniz yolcularında görülür. Hayvanlar da deniz tutmasına yakalanabilirler. Balıklar bile buna dahildir. Uzun süre karada akvaryum içinde yaşamış balıkların gemiyle denize cıkınca deniz tutmasına uğradıkları deneylerle kanıtlanmıştır.
Belirtileri: Başlıca görülen üç çeşit belirti rengin sararması, soğuk terler ve bulantının ardından gelen kusmalardır. Bulantı ve kusmalar iç kulaktan gelen uyarmalarla, sararma ve terleme gibi bazı diğer
belirtiler ise sempatik sistemin aşırı çalışmasından kaynaklanır. Bu belirtiler bilinen sırada gider.
• İlk etapta gelen bir keyifsizlikten sonra anlatılmaz bir rahatsızlık hissiyle birlikte, esneme, terleme ve baş ağrıları görülür.
• Ondan sonra yalpalama ve baş dönmesiyle birlikte bulantı, spazmodik ve sancılı safra kusmaları geçici bir yatışma ile devam eder.
.Az sonra bulantı durumu devamlı bir hal alır, kusma çabaları fayda vermez ve insan bitkin, tamamen kayıtsız bir duruma düşer.
. Bazı değişiklikler de görülebilir. Zararsız geçici halsizlik veya aksine baygınlık durumu ile korunma içgüdüsünün kaybolması. Bu belirtiler yolculuk uzadıkça yokolmaya yüz tutar; karaya ayak basıldığı an, herşey bir mucize gibi
düzelir.

Nedenleri: Nedenlerin başında gemi koşulları gelir: soğuk ve nem (giysiler yetersiz veya ıslaksa) veya aksine sıcak, "mide kaldıran" kokular, yorgunluk, uyku azlığı, vibrasyonlar, gürültüler, geminin konforsuz durumu ve heyecan yaratabilecek olan herşey. Buna karşılık gemideki etkinlik ve sorumluluklar çok iyi bir panzehir teşkil ederler.
Koruyucu önlemler: Mutlaka alınması gereken birkaç önlem sayalım:
-Duyu organlarının duyarlığını azaltan her türlü alkollü içkiyi bırakınız.
- Kapalı ortamda kalmayınız ve ortada koku bırakmayınız (normal zamanda hoş gelenleri bile parfüm ve yemek kokuları)
- Ne çok çeşitli, ağır ve sindirimi zor yemek yiyiniz, ne de aç kalınız. Dinlenmeye ve yeterince uyumaya
önem veriniz. Üşümekten kaçınınız, örtününüz, nemli elbise giymeyiniz.
- Denize açılırken geminin ortalarında durmaya bakınız.
Geminin dışında sabit bir çizgiye bakmaya çalışınız (ufuk)
Yapılacak hareket ve fiziksel işlerde nefesinizi ayarlayınız.
- Az ve tercihen gazozlu maden suyu içiniz.
Bulantı durumunda, sırtınızı iyice geriye yaslayarak, başınızı hafif arkaya atınız
- Deniz tutmasına karşı ilaç alınız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski