Çeşitli Kazalar, Diş Üzerine Gelen Darbeler: Bir darbe veya bir düşüşten sonra, çocukların dişlerinin özellikle üst ortadaki
kesici dişlerin çizildiği, incindiği hatta kırıldığı sık sık görülmüştür. Eğer ufak bir diş parçası kopmuşsa veya
çok hafif de olsa bir darbeden sonra diş çürümüşse bir diş doktorunun fikrini almak
gerekir. Gerçekten, dişteki bu siyahlama, yani çürüme dişin canlılığını
kaybettiğini belirtir ve bu cansızlık dişi veya diş etini rahatça
iltihaplanmaya sürükler. O halde, bu dişi iyileştirmeye daha çok gayret
göstermeli ve iltihaplanma tehlikesinin önüne geçilmelidir.
Şişlikler: Bir darbe ya da düşme sonucu deri altında kan toplanarak deride bir şişlik
meydana getirir. Yeni yürüyen bebekler ve çok hareketli küçük çocuklar darbelere alışıktırlar ve şikayet etmeye bile gerek görmezler. Böyle olmakla
tarafında birlikte, kafatasının bir bulunan ve gittikçe büyüyen her önemli şiş
veya kabarıklık mutlaka bir doktora gösterilmelidir.
Tedavisi: Her zaman görülebilen cinsten, derinin ne soyulmasının ne de yarılmasının söz
konusu olmadığı bu şişlerin bakımı için izlenecek özel bir yol yoktur. Şiş olan yerin üzerine bir buz parçası
koymak ve şişliği birkaç dakika bastırmak yeterli olacaktır. Sonuçta bu işlem üst deriyi soğutacak, damarları yeniden sıkıştıracak ve kan toplanmasını
engelleyecektir.
Alınacak Önlemler: uzvun El, kol, ayak ve bacaklarda bulunan yaraları, çocuğun bir yere uzanmasını ve kanayan altına minder koyarak yükseltilmesini sağlayarak bu tip kanamaları çabucak durdurmak olasıdır. Eğer yara kanamaya devam ederse kanama duruncaya kadar bir gazlı bezle tampon yapmak gerekir. Eğer yarayı yıkamaya ve pansuman yapmaya niyetliyseniz, bu işi, yaralı uzvu yüksekçe bir yere dayayarak yapınız.
• Eğer çakı bıçak gibi aletlerin meydana getirdiği yaranın yeri belliyse ve kan durmadan akıyorsa yarayı sadece sabun ve oksijen ile yıkamak yeterli olmayabilir yaranın çevresini de yıkayınız.
. Eğer yara mikrop kapmışsa onu yıkamak ve sonra da antibiyotik içeren merhem sürmek gerekir.
Pratik Öğütler: • Kanamış olan veya hâlâ kanayan bıçak yarasının üzerine bir pansuman yaptığınız zaman, yaranın üzerine kare şeklinde hazırlanmış gazlı bezlerden birkaç tanesini üst üste koyarak takviye ediniz.
. Sonra pansumanı yaranın üzerine bastırarak sabitleştirin. Böylece yarayı sıkarak, kanamanın tekrarlamasına
engel olursunuz.
Başüstü Düşmeler: Çocuğun beş-altı aylıkken dönmek için bir güç harcadığı zaman başının üzerine düşmesi sık görülen bir kazadır, çünkü çocuk, düşerken kollarını öne doğru uzatma alışkanlığını daha kazanamamıştır. Basit baş üstü düşüşlerde bile radyografi çekildiği zaman çocuğun kafatası kemiklerinde hafif de olsa bir çatlak görülür. Bu gibi çatlaklar sık sık görülür ve büyük bir kısmı zararsızdır: Çocuğun başında meydana gelen şiş ve kabarıklık birkaç gün sonra iner ve kemik çabucak eski haline döner. Eğer çocuğunuz başının üzerine düşmüşse (çocuk biraz daha büyükse, bu merdivenden veya çocuk kızağından düşme de olabilir) bir doktora danışmak yerinde olur.
Düşüşten Sonra:
- Çocuk gittikçe sararıyorsa
- Uykusu geliyorsa
- Kusuyorsa
- Ateş yükselmesi varsa, geciktirmeden doktoru çağırınız.
Ne olursa olsun, düşüşü izleyen diğer günlerde şu belirtilere dikkat etmek gerekir:
Kusmalar, ateş, kasılmalar, belirgin sürekli uyku düzensizliği (yani devamlı uyku uyuma isteği, uyuşukluk ya da uykusuzluk).
Yürüme Çağındaki Zararsız Kazalar: Çocuğunuz başını mobilyaya çarptığı zaman hiç şüphesiz kafasında ufak bir şişlik meydana gelecektir. Bir mendil alın ve derinin altında bulunan küçük damarların kanayarak fazla kan kaybına neden olmamaları için çarpılan kısmın üzerine dayayın. Eğer ufak bir yara varsa, onu önce su ve sabunla yıkayın, sonra civa-krom gibi bir maddeyle pansuman yapın. Çocuğunuz yürümeye başladığı zaman düşmelere karşı önlem alın:
- Yatağın parmaklıklarının yüksek olmasına özen gösterin ki, çocuğunuz ayağa kalkana kadar üzerinden düşüp yuvarlanmasın.
- Ayrıca yatağın parmaklıklarının birbirine çok yakın olmasına ve çocuğun başını parmaklık arasına kıstırmamasına dikkat edin. Eğer çocuğunuzun yatakta dönme huyu varsa parmaklıklardan sakınınız, bacağı burkup incinebilir, çünkü bacağını yatak parmaklığından dışarı çıkarır ve eğer yaşı çok küçükse çekmesini beceremez. Çocuğunuzu parka çıkardığınız zaman, onun tehlikeli bir yere gitmesini önlemek için kaydırağın ayağına veya duvarda uygun bir yere bağlayınız. Eğer onu tek başına oynamaya bırakacaksanız odasının kapısına tahta perde veya parmaklık, penceresine de tel kafes koymanızı öneririz.
Sert Bir Cisim Üzerine Düşme: Bütün bu önlemlere karşı çocuğun sivri bir cisim üzerine düştüğü de olur.
- Sivri cismin saplandığı yer kol ya da bacaktır. Bu durumda ufak bir kanama olabilir ve siz kolaylıkla bu kanamayı durdurabilirsiniz.
- Eğer saplandığı yer baş, karın veya sırt ise hemen doktora haber verin. Eğer cisim çocuğun karnını yaralamışsa onu idrar yapmaya zorlayın. Yapamaz veya pembe renkte idrar çıkarırsa hemen doktora haber verin, cisim barsakları veya böbrekleri yaralamış olabilir. Çocuğunuz temiz olmayan bir cisim üzerine düşmüşse
sivri (toprak, paslı çivi) gerçekten kuşkulanmanız çok yerindedir. Yaranın mikrobunu giderdikten sonra doktoru çağırınız, çünkü bir tetanoz iğnesi yapmak gerekebilir.