Bebek ve Çocuklarda Ağız Hastalıkları Neden Olur Sebepleri Tedavisi

Bebek ve Çocuklarda Ağız Hastalıkları, Diş çıkartmadaki zorluklar: İlk diş çıkmaları genellikle bazı sıkıntılara yol açar (kaba et kızarıklığı, ishal, yanakların kızarması gibi). Büyük süt dişleri, özellikle süt azıları çıktığı zaman diş etleri kızarır, iltihaplanır. Bu durumda hafif bir ateş yükselmesi görülebilir. Fakat yüksek ateş, her zaman bebeğin diş çıkarması olarak yorumlanmamalıdır. Çünkü her ikisi arasında bir bağlantı varsa da bu bağlantı ancak dolaylı yoldan olur. Çucuğun dayanıklılığı azalarak, burun boğaz enfeksiyonlarına ortam hazırlanır. Ağız mukozası bronzlaşmıştır ve mikroplar için bir giriş kapısı haline gelmiştir. Diş çıkması genellikle ağrılıdır, çocuk huzursuzlaşır, gece uykusu bozulur. Bu durumda yapılacak fazla birşey yoktur. Diş eti ağrısını dindiren ilaçlar uzun süre etkili değillerdir. Gece ağrılar için sakinleştirici bir aspirin preparatı vermek yararlı olur. Eğer bu süre içinde çocuğunuz iştahsızsa ve özellikle katı yiyecekleri kabul etmiyorsa, ona besinleri bulamaç şeklinde vermeyi deneyin. Dişler çıktıktan sonra herşey düzene girecektir.

Pamukçuk Hastalığı: Yeni doğmuş bebeklerde görülen basit ve zararsız bir ağız iltihaplanmasıdır. Dilin ucuna ve yanakların iç kısmına yerleşmiş beyazımsı lekelerden oluşan lezyonlar vardır. Bu lekeler, memeden sonra bebeğin ağzında kalan süt pıhtıları sanılabilir. Eğer bu yanılgıya düşüp onları almayı denerseniz, hafif kanamaya yol açarsınız ve diş eti de canlı kırmızı bir renk alır. Pamukçuk hastalığı emme sırasında bebeği sıkıntıya koyar ve ağzının içinde belli belirsiz bazı acılar duymasına yol açar. Öyle ki çocuk bazen süt içmeyi bile reddeder. Bu hastalığın etkeni, aynı zamanda bağırsak iltihaplanmasına ve deri döküntülerine yol açan ve Candida albicans adı verilen bir çeşit maya mantarıdır. Uygun ve doğru tedavilere geçilmezse, pamukçuk hastalığı bütün organizmaya yayılır ve daha önemli boyutlara ulaşabilir. Biberon emziklerini her zaman özenle yıkamak bu hastalığa karşı alınabilecek bir önlemdir. Çünkü pamukçuk hastalığı sağlık bilgi ve kurallarının iyi uygulanmadığı çocuklarda daha çok görülür. Tedavisi, hastalığa özgü antibiyotikler verilmesi ve ağız dezenfeksiyonu ile yapılabilir.

Dikkat: Pamukçuk hastalığı ile azı dişlerinin çıktığı diş etinin üzerindeki ufak beyazımsı noktaları karıştırmamak gerekir.
Aft ve Ağız İçi İltihapları (stomatit): Burada söz konusu olan, ağzın içinde beliren az çok acı veren beyaz, grimsi, yuvarlak veya küçük nokta ya da lekelerdir. Eğer bu aftlar çok sayıda ise, bir "ağız iltihabı" (stomatit) oluştururlar, yani az veya çok önemli oraya buraya serpişmiş deri lezyonları ile ağız mukozasının iltihabı söz konusudur.
Ağız iltihaplarının Nedenleri: Genellikle virüslerdir. Küçük bir çocukta bundan sorumlu olan çoğunlukla herpes virüsüdür (bu virüs aynı zamanda ateşli durumlarda görülen uçuklara da neden olur). Ağız iltihaplarında ateş yükselir, ağrılıdırlar. Yiyecek maddelerine büyük bir özen gösterip önlem almakta yarar vardır (yiyeceklerin mikserden geçirilmesi veya yalnızca sıvı yiyecekler verilmesi). Bu şekilde de çocuk az beslendiği için içecek maddelerinin içine şeker katılarak verilmesine dikkat edilmelidir. Tedavisi, lokal ağrı kesiciler ve antiseptik ilaçların uygulanmasıyla yapılabilir. Gümüş bir kaşıkla ağrıyan diş etine hafifçe bastırın, bu hareket dişlerin çıkmasını kolaylaştıracaktır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski