Ağız Kokusu, Ağız Kokusunun Sebepleri Tedavisi

Ağız Kokusu: Verilen soluktaki bu değişme nasıl açıklanır?
• Halk arasında ağız kokusunu yalnız dişlerin yaptığı söylenir. Eğer ağzımız "kötü kokuyorsa her yemekten sonra ümitsizce dişlerinizi fırçalar, size sıkıntı veren duruma bir son vermeye çalışırsınız. Sık sık dişçiye giderek
dişlerinize baktırır ve genel bir kontrolden geçirirsiniz. Bunların hepsi sağlığınız için yararlı şeyledir, ancak ağız kokusunun nedeni her zaman dişler değildir...
. Bazen doktor kusurlu bademcikleri sorumlu tutarak işi bir bademcik ameliyatı ile bitirirse de bu dişcinin ele aldığı tedaviden fazla bir sonuç vermez.
. Sizde öyle bir durum varsa, genellikle ya günboyu çiklet çiğner ya da kokulu pastil emersiniz.

• Eğer ağız kokusu sürüyorsa, tekrar gideceksiniz doktor, bu duruma karaciğerinizin neden olduğunu söyleyecek ve size kesin bir etkisi olmayan karaciğer hulasaları yazacaktır. Bu tedaviden sonra bile çok kez, ağız kokusu hastanın çevresini uzak tutmaya devam edecek ve hasta hangi çareye başvuracağını şaşıracaktır.
• Eğer kabızlığınız varsa, size müshiller yazılacak ve böylece çözüme çok daha yaklaşılmış olacaktır. Çünkü sorunun büyük kısmı bağırsaklardan, özellikle de kalın bağırsaktan kaynaklanmaktadır.

Ağız Kokusunun Başlıca Nedenleri: Bağırsak sindirimi sırasında midede mayalanma ve çürümeden dolayı gazlar oluşur. Bunlar idrar veya dışkı yoluyla atılır. Bu gazlar çok pis kokulu olup (özellikle çürümeden oluşanlar) büyük ölçüde endol ve skatoldan oluşurlar. Bazı koşullarda (özellikle kolit) önemli miktarda üretilen bu gazlar bağırsak duvarının dışına çıkabilirler. Kana karışıp ayrışarak önce toplar damarla kalbin sağ tarafina, oradan da akciğer atardamarına geçerek akciğer petekleri düzeyine çıkar ve takrar gaz durumuna döndükten sonra ağızdan karbon gazıyla beraber çıkarlar. Ağızdan verilen bu gazın artık kokusuz olamayacağı anlaşılmaktadır. Aynı zamanda ortaya çıkan terapötik çözüm kolik tedavisine yakından benzemektedir.

Ağız Kokusunu Gidermek İçin Neler Yapılmalıdır?: • Önce sağlıklı beslenmeye önem verilmelidir. Yani bağırsakta gazın oluşmasını artıracak herşeyden kaçınılmalıdır. O halde süt, yoğurt ve beyaz peynirle birlikte, konsantre şekerlemeleri (bal, reçel, şeker ve meyve jöleleri) de sofranızdan kaldırınız. İçkilere gelince, her türlü gazlı içecekleri (bira, gazlı maden suları, şampanya) ve elma şarabını bırakınız. Aynı zamanda soslu ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmak ağır ve iyi çiğneyerek yemek yemenin yararı vardır. Tedavi olarak, bağırsakların temizlenmesi ve kabızlık durumunda müshil ilaçların alınması önerilmektedir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski