Ürografi Nedir

 Ürografi:  Ürografi, üriner organların radyografisidir böbrekler, uretra, mesane ve idrar yolu gibi Ne zaman gereklidir? Urografi üriner organların büyük bir titizlikle vapilan global incelemesidir. Bu inceleme sonucunda çok önemli bulgular elde edilebilmektedir. Anormal bir semptomla dikkatin fiziksel açıdan idrar yollarına çekildiği zaman yapılmaktadır. Bu damar içinin ürografisi gereklidir. Fakat bu inceleme başlangıçta önemsiz gibi görünen birçok önemli ipucu sağlar, damarsal hipertansiyon, genel durumun bozulması, açıklanamayan ateş, doğuştan bazı bozuk yapılanmalar ortaya çıkar. Bir ürografinin kalitesi, özellikle fotografik kalitesine bağlıdır. Yani filmin flu olmaması ve konturların iyice belirlenmesine bağlıdır. Aynı zamanda bağırsakların görüntüsünün bile film üzerinde çıkması gereklidir. Ürografi çekilmeden önce, hastanın bağırsaklarının iyice temizlenmesi, daha önceki günlerden kalan kesif maddelerin ılık suyla yıkanılarak boşaltılması zorunludur. İncelemeden önceki günlerde olanak varsa kuşkonmaz ve salata gibi proteinik artık bırakan ve nişastalı yiyecekler gibi fermantasyona neden olan besinlerin yenmemesi gerekir. Hydrik kısıtlamalara gelince bunlar önemini yitirmiş kısıtlamalardır. Bu tür kısıtlamaları uygulamayan hastalarda ürografi iyi görüntüler vermiştir. Diabet ve böbrek yetersizliğinden şikayetçi olanlarda olduğu gibi bazı durumlarda su vb. içmelerinin engellenmesi kontrendikasyona neden olur. Bu düşüncenin tam tersi olarak, inceleme sırasında (iyotlu Sivi verilmeden önce) kusma ve bulantıyı engellemek için, hastaya 5 saat kadar hiçbir şey yememesi öğütlenir, yani incelemeye aç karnına gelmesi istenir. Yine de, eğer hasta su içmişse inceleme ertelenmez. Kompresyon, nephrotomografi gibi bu tekniğin gelişmiş yöntemleri, her zaman sistematik bir biçimde uygulanamaz. Teknik, hastanın özel durumuna uyarlanmalıdır.

Tehlikeleri: Röntgenden önce doktorla konuşup, vücudun ivota karşı bir duyarlılığı olup olmadığı araştırılmalıdır. Eğer vücudun ivota karşı herhangi bir alerjisi varsa bu giderilmeye çalışılır. Böbrek röntgeni çekmeden önce, bazı araştırmalar yapılmalıdır. Çünkü bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Böbrek röntgeni çekiminde ortaya çıkabilecek en
önemli sorun, kalp hastalarında meydana gelebilecek ani tansiyon düşüklüğü tehlikesidir. Fakat bu duruma çok sık rastlanmaz. Yani 1500 röntgende bir görülen bir durumdur. Röntgen çekiminde böyle bir duruma rastlanırsa,
hastanın iyota karşı herhangi bir alerjisi olmasa bile, röntgen çekimi derhal durdurulmalıdır. idrar yolları röntgenini çeken doktorlar hastaların durumlarını gözönünde bulundurarak her an tedbirli ve hazırlıklı olmalıdırlar.
Günümüzde idrar yolları röntgeni çekmek için kana enjekte edilen iyot miktarının azaltılması ile ilgili çalışmalar sürmektedir. Böbrek röntgeni dikkatli ve titiz bir çalışma gerektiren bir işlemdir. Röntgen çekilmeden önce, hastanın durumu ve iyota karşı duyarlı olup olmadığı araştırılmalıdır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski