Sağlıklı Olmak için Sağlıkla İlgili Uyulması Gereken Bazı Kurallar

Dünya Sağlık Örgütü-DSÖ (World Health Organization-WHO) nun tanımına göre sağlık; sadece hastalık ve sakatlık halinin olmayışı değil bedensel , ruhsal ve sosyal yönden tam iyilik halidir.Kişilerin bedence hasta ya da olmamasının yanı sıra ruhsal açıdan dengeli,çevresiyle uyumlu ve zorluklara karşı dirençli olmasıdır.Bedensel ve ruhsal iyilik halinin  birde sosyal yönü vardır.Sosyal ve kültürel çevresinden olumlu yönde etkilenmiş kişiler için sosyal iyilikten söz edilebilir.Hastalıkların temelinde yanlık fiziksel ve biyolojik nedenler değil sosyal ve kültürel  etkenler rol oynar.Yoksul ve eğitimsiz toplumlarda beslenme bozukluklarına bağlı hastalıklar daha sık görülür.Kişilerin inançları, yaşam koşulları ve ekonomik güçleri sağlıklarını doğrudan etkiler :örneğin, ishal olan bebeklere su verilmemesi gibi yanlış inanışlar her yıl binlerce bebeğin ölümüne yol açmaktadır. Sonuçta bedensel, ruhsal  ve sosyal iyilik hali, kişinin beslenmesi, uykusu ve hareketleri ile  ilgili olduğu gibi ailesi ve içinde bulunduğu toplumlada ilgilidir. Ekonomik,sosyal  ve kültürel faktörlerin olumlu yönde değişmesi sağlık düzeyinin yükselmesine yol açar.


Sağlıkla İlgili Uyulması Gereken Bazı Kurallar

  1. Kitap ve gazete okurken, yazı yazarken ışık sol arka ve üst  kısımdan gelmelidir.Böylece elin gölgesi yazını üzerine düşmez
  2. Hareketli araçlarda ve yüzüstü yatarken kitap okunmamalıdır.Göz ile kitap arasında bulunması gereken 40 cm’lik mesafe bu durumlarda korunamadığı için gözün uyum yeteneği bozulur.
  3. Yorulan gözleri dinlendirmek için ara sıra uzağa bakılmalı ya da gözler kapatılmalıdır.
  4. Kaliteli güneş gözlükleri kullanılmalıdır.
  5. Çok parlak veya az ışıklı odalarda tv seyredilmemelidir.
  6. Kulaklara yabancı cisimler sokulmamalı, kulağı darbelerden korumalıdır.
  7. Özellikle kulak sorunu olan kişiler suya dalarken mutlaka kulaklarını korumalıdır.
  8. Burun karıştırılmamalı, kılları koparılmamalıdır.Deri altı enfeksiyonlarından koruma sağlar.
  9. Burun içerisindeki kıllar ve sümük salgısı solunan havadaki toz ve mikroorganizmaları süzer.Sümük salgısı solunan havanın nemlendirilmesini sağlar.Bu nedenle  burundan soluk alıp vermeye özen gösterilmelidir.
  10. Öksürme ve hapşırma esnasında ağız ve burun mendille kapatılmalıdır.
  11. Yüksek seste ve sürekli kulaklıkla müzik dinlemek ileride işitme kaybına neden olur, etrafla duyma temasınızı keser.Bu durum tehlikeli kazalarla sonuçlana bilir.
  12. Sivilceleri sıkmak iltihabın yayılmasına ve derin izler bırakmasına neden olur.
  13. Yerlere tükürülmemeli ve bunu yapanlar uyarılmalıdır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski