Çocuk Bakımı, Bebek Çocuk Bakımı Nasıl Olmalıdır

      Çocuk büyütülürken dikkat edilecek noktaların başında temizlik gelir.Çocuğun temizliği kadar ona bakan ve ilgilenen kişilerin temizliğide önemlidir.

     Yeni doğan bebeklere eller sabunlanmadan dokunulmamalı, bebekler kirli elbiseler ile kucağa alınmamalıdır.Bebek mümkünse her gün yıkanmalıdır.Tuvaletini yaptığında bezi değiştirilmeli, altı ılık su ile yıkanmalı ya da silinmelidir. Pudra,krem ve benzeri şeyler sürülmemelidir.Bebeklerin her gün yıkanmaları gelişimleri açısından yararlıdır.Daha huzurlu ve sağlıklı olurlar, rahat uyurlar.


      Bebeğin sağlıklı büyümesinde giysilerinde önemi büyüktür.Bebeğe pamuklu, penye kumaştan rahat tulumlar, elbiseler giydirimelidir.Giysiler hareketlerini kısıtlamamalıdır. Bebeği  kundaklama yanlış bir uygulamadır. Bazı çocuklarda doğuştan kalça çıkığı vardır. Kalça çıkığının ilk ve en etkili tedavisi; kalın arabezi koyarak  kalça ekleminin dışarıya doğru açık durmasını sağlamaktır. Eğer bebek kundaklanırsa bu tedavi engellenmiş olur.Bu bebekler ileride sakat kalabilir.
       Bebekler günün uygun zamanlarında açık havada gezdirilmeli,güneş ışınlarını tenine direkt gelecek şekilde kol ve bacakları çıplak,başında şapka ile güneşlenmesi sağlanmalıdır. Çünkü kemiklerin güçlenmesini sağlayan D vitamininin ön maddesi  güneş ışınlarının etkisi ile vucutta kullanılır.D vitamini eksikliği Raşitizim hastalığına neden olur.En çok yaşamın ilk iki yılı içinde görülür.Bu hastalıkta kemikler yumuşar ve şekil  bozuklukları ortaya çıkar.Çocuklarda çarpık bacak ve bitişik dizler dikkati çeker.

       Çocukların doğumdan itibaren düzenli sağlık kotrollerine götürülmeside çocuk  bakımında önemli unsurdur.Bu kontrollerde çocuk bakımı ile ilgili geniş bilgiler sağlık personelinden alınabilir. Çocukların gelişimleri izlenir, hastalıklardan korunmalarına ,hastalıkların erken tanı ve tedeavisine yardımcı olur. Bu amaçla baş çevresi ,boyu ve kilosu ölçülür. Belli aralıklarla yapılan bu ölçümler çocuğun 6 yaşına kadar sürer. 2, 4,6,9 ve 12.aylarda birer kez olmak üzere, ilk yaşta 5 kez, ikinci yaşta 6 ay ara ile iki kez , 3-4 yaşlarında bir kez ölçümler yapılır. 6 yaşa kadar toplam 10 kez yapılan izlemelerde bulgular çocuk izlem kartlarına işlenir ve kütle grafikleriyle yorumlanır. Böylece çocuğun gelişiminde herhangi bir sorun olup olmadığı saptanır .

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski