Aile Planlaması Nedir, Aile Planlamasının Amaçları Nelerdir.?

Aile Planlaması Nedir Nasıl Yapılır.? Toplumun nitelikli bireylerden oluşmasında en önemli etkenlerden biri aile planlaması çalışmalarıdır. Aile planlaması uygulamaları; kadın, anne ve çocukların sağlığının korunması için alınan önlemleri içerir. Ailelerin kendi istek ve iradesi esas alınarak verilen aile planlaması hizmetleri  ile çiftlerin istedikleri zaman  istedikleri sayıda, bakabilecekleri kadar çocuk sahibi olmalarına yardımcı olunur.Aile planlaması hizmetlerinin sunulduğu merkezlerde eşlerin istenmeyen gebeliklerden sakınmalarına, iki doğum arasındaki süreyi düzenlemelerine, yaşlarına ve sosyoekonomik  durumlarına göre en uygun zamanda  ve sayıda çocuk sahibi olmaları konusunda yardım ve tavsiyede bulunulur.Çocuğu olmayan ailelerin çocuk sahibi olma isteklerini gerçekleştirebilmelerine yardımcı olunur.Bu ifadelerden de anlaşılacağı gibi aile planlaması, nüfus planlaması demek değildir.
     Nüfus planlaması ,çeşitli önlemler alınarak bir toplumun nüfus artışının kontrol altına alınmasıdır.Aile Planlaması, bir yaşam biçimi ve akılcı düşünce yoludur.Ailelerin tamamen  bağımsız olarak kendi irade ve istekleri ile bakabilecekleri sayıda çocuğa sahip olmalarını amaçlar.Ailelerin sosyal ve ruhsal yönden tam bir iyilik durumunda olabilmesi,onların yaşam biçimleri,aile düzenlerini kendi olanaklarına göre kurabilmelerine ve sürdürebilmelerine bağlıdır.Bakamayacakları sayıda çocuklara sahip olma, onların getireceği sosyoekonomik yüklerin endişesi, aile bireylerinin sağlığını olumsuz yönde etkiler.İstenmeyen gebelik korkusu yüzünden eşler arasındaki karşılıklı ilişki, ilgi ve sevgi zayıflar.Ayrıca bakabilecekleri sayıdan fazla çocuk sahibi olan ailelerde, yeterince ilgi, sevgi ve bakımdan mahrum kalan çocukların bedensel ve ruhsal sağlıkları bozulur.

       Tüm bu olumsuz etkileri gidermeye yönelik olarak sürdürülen aile planlaması hizmetleri, zorlayıcı ve yıpratıcı önlemler içermez.Gönüllü katılımı ilke edinerek yürütülen bir hizmet grubudur.
 
 Aile planlamasında topluma götürülen hizmetin  o toplum tarafından kabul edilmesi o kişilerin eğitim ve kültür yapılarına bağlıdır.

Aile planlaması ; ailelerin istedikleri sayıda,istedikleri zaman ve bakabilecekleri sayıda çocuğa sahip olmalarıdır.

Bu hizmet hiçbir zaman ailedeki kişi sayısının sınırlandırılması anlamını taşımaz.Çocuk yapmada aileler,tamamen serbest olup,kendi iradeleri ile istedikleri sayıda çocuk sahibi olabilirler.

Aile planlaması hizmeti; sık doğum yaparak sağlığı bozulan annelerin sağlığa kavuşmalarına ve kuvvetlerini kazanmalarına yardım eder.Ayrıca istenmeyen gebeliklerin tehlikeli yollarla giderilmesini önler.Annelere gebelikten korunmanın modern ve tıbbi yollarını da öğretir.
Aile Planlamasının Amaçları ? Anne sağlığını korumak ,sık ve çok çocuk sahibi olan annenin sağlığını kazanmasına yardım etmek Sağlıklı çocuk yetiştirmek Doğurganlık çağındaki kadınlara sağlıklı gebelik ve doğum konusunda bilgi vermek Anne ve babalara Aile Planlamasının ana esaslarını kavratmak,yöntemelr hakkında bilgi vermek Hızlı nüfus artışını azaltarak,toplumumuzun sağlıklı,mutlu,iyi eğitilmiş ve ekonomik olanakları yeterli kişilerden oluşmasını sağlamaktır. Çocuğu olmayan ailelerin, çocuk sahibi olmaları için yol göstermektir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski