Yeni Doğan

                   Yeni doğan bebeğimiz yeni dünya ile uyum sağlama aşamasında zorlanacak ve bunları  davranışlarıyla size belli edecektir.Ağlama,kusma,irkilme,huysuzlaşma,gaz çıkarma sorunları, çene titremesi,alt dudağın içine dönmesi, hıçkırık, sarılık, düzensiz solunum,esneme,sesli uyuma,ağlarken el ve kollarının titremesi,ağlarken morarma gibi davranışları uyum sağlamaya yönelik davranışlar olduğu gibi sağlık sorunlarınında habercisi olabileceği anlamına gelmektedir.


SARILIK :

       Yenidoğanların doğumun ikinci veya üçüncü gününde gözle rehatlıkla fark edilecek derecede sarılaşmaya başlar. Kafadan ayak parmaklarına kadar hatta gözlerin beyaz kısımlarında bile izlenir Bunun nedeneni olgunlaşmamış karaciğerlerinin kaldıracağından fazla miktarda biluribin üretimesidir. Sonuç olarak biluribin kanda birikir ve normal veya fizyolojik dediğimiz sarılığı oluşturur. (Bilirubin alyuvarlara rengini veren ve oksijen taşınmasında görevli hemoglobinin parçalanması sonucu ortaya çıkan bir maddedir) Tüm yeni doğanlarda bilirubin düzeyleri erişkinlerden daha yüksektir ve yeni doğanların % 50’si hayatın ilk beş gününde klinik olarak sarılıklıdır. Bu nedenle yenidoğanlarda ‘fizyolojik sarılık’ denilen, üçüncü günden sonra görülen, belli bir düzeyi geçmeyen sarılık görülmesi normaldir. Fizyolojik sarılık yaşamın 3. gününde en yüksek düzeye ulaşır ve 1 hafta içinde kalıcı bir etki bırakmadan geçer.İlk 3 gün içinde sarılık gelişen veya sarılığı hızla artan bebekler, huzursuz, emmeyen, titremeleri olan bebekler hemen doktora götürülmelidir.. Yenidoğanlarda fizyolojik sarılığın dışında Patolojik sarılık yani ciddi bir hastalığı ifade eden sarılıkta nadiren görülür. Fizyolojik sarılık durumunun patolojik sarılık olma olasılığı düşünüldüğünde Her iki ihtimale karşı mutlaka doktor muayenesi şarttır.


         Daha büyük çocuklarda İise sarılık kansızlık, karaciğer enfeksiyonu veya karaciğerin yeterli çalışmadığını gösterir ve mümkün olduğu kadar çabuk doktora başvurmalıdır

GAZ ÇIKARMA

Bebeğin emerken yuttuğu havayı çıkarması, onu rahatlatacaktır.  Çünkü yuttuğu hava bebeği rahatsız ederek daha fazla emmesine engel olabilir. Emzirmenin ortasında ve sonunda bebeğin gazı çıkarılmalıdır.Gazını çıkarmak için, bebeği omzunuzun üstüne veya kucağınıza yatırın veya kucağınızda oturtun, usulca sırtına vurun veya sırtını sıvazlayın. Çoğu bebek, gaz çıkarırken emdiğinin bir kısmını da çıkarabilir. Bu gerçek bir kusma değildir, endişe etmeye gerek yoktur. Sadece kendi giysinizi bir mendille korumanız yeterli olacaktır



GÖBEK BAKIMI

Bebek; yaşama annesinden kendisine uzanan göbek kordonuyla bağlıdır. Rahim içerisinde 9 ay boyunca bebek gıdasını bu kordon içindeki kan damarlarından alır.  Doğum sonrasında, bebeğin anne ile bağlantısını sağlayan göbek kordonu, yaklaşık 5 cm mesafeden göbek klembi ile bağlanarak kesilir, geride kalan küçük bir parçada uygun bakım ile bir hafta gibi bir sürede  kurur ve düşer. Bakımı için birçok doktor tavsiyesi vardır.Siz öncelikle doktorunuzun tavsiyesine uyunuz.Genel olarak her bez değişiminde, alkol veya doktorunuzun önerdiği başka bir antiseptik solüsyona batırılmış bir kulak temizleme çubuğuyla kordonun özellikle tabanını silmelisiniz.

ALT BAKIMI

Bebeklerin alt temizliği önemlidir. Bebek cildi hassas olduğundan, kolaylıkla pişik olabilir. Bebeğiniz ve sizin için en kolayı alt bezi, hazır çocuk bezleridir. Biraz zahmetlidir ama mümkünse her kakadan sonra  eğer evinizde sürekli ılık su temin edebiliyorsanız altını yıkayın, kurulayın ve  bir süre havalandırın Diğer zamanlarda da ıslak mendil veya pamukla altı silinebilir. Kendi el hijyeninize de mutlaka dikkat etmelisiniz.Bebeğin hijyeni ve sağlığı açısından alt temizliği esnasında bebeğin el hareketlerini kontrol altında tutmanız çok önemlidir .

KORUMA ÖNLEMLERİ

Bebeklerin çok hareketli oldukları göz önünde bulundurulduğunda ;düşmelere karşı kanepe, alt değiştirme masası gibi bir yerde yalnız bırakmayın.  bırakacaksanızda  ya yatağına yatırın ya da bebeği de yanınızda götürün. Bebeğin yannda kesinlikle sigara içmeyin, içilmesine izin vermeyin . Bebeğin çok yakınında iseniz sıcak içeceklerden uzak durun. .Yatırırken yüzüstü yatırmayın. Boğulmanın önüne geçmek için bebek yatağında yastık, büyük oyuncak, plastik poşet türü şeyler bulundurmayın. ağzına götürebileceği küçük eşyalarında  olmamasına önem gösterin.Bebeğinizi tutarken belini desteklemeyi unutmayın, küçük çocuklara veya başkalarına mümkün oldukça vermeyin verirsenizde kontrolünüz altında olasına dikkat edin.Bebeğinizin öpülmesi ve yüzyüze temaslarda cildi  ve sağlığı için var olan sakıncaları unutmayın.Dışarıya çıkarttığınızda sıcaktan ve soğuktan koruyun.Kardeş kıskançlığına özellikle dikkat edin
      Anne; gece emzirmelerini oturur pozisyonda  yapmalı, sonra bebeği tekrar yatağına yatırmalıdır. Anne tarafından uykulu ve yatarak yapılan emzirmelerin annenin uykuya dalmasıyla istenmeyen sonuçlar  doğurabileceği (yatak ölümleri) kesinlikle  unutulmamalıdır.



Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski