Hamilelik bir kadının hayatındaki en heyacan verici ve güzel bir olay olmakla birlikte, aynı zamanda da onun vücudu üzerinde fiziksel bir yüktür. Bebek yükü ve hareketsizlik kaslarda, iskelet yapısında, eklemlerde deri yapısında bozulmalarla birlikte akabinde idrar kaçırma, doğum zorlukları,bel ağrıları, bağırsak şikayetleri, kilo alma gibi birçok rahatsızlık ve fiziksel değişime neden olur.
Birçok Kadın Doğum Uzmanı sağlıklı gebe kadınlar için günlük düşük etkili egzersiz önermektedir. Egzersizler sayesinde de kendine güven ve daha rahat bir doğum görülmüştür.Fakat başlamayı düşündüğünüz bir egzersiz proğramı için önceden mutlaka doktor görüşü almanız gerekmektedir.
Düzenli egzersiz , hamile olsun veya olmasın , sağlığı korumak için gereklidir. Düzenli egzersiz , sağlıklı bir kiloyu korumaya yardımcı olabilir. Güçlü kaslar ve kemiklerde; hamilelik sırasında sağlıklı kalmak ve doğum sırasında komplikasyon riskini azaltır .
Hamileliğin ilk günlerinden itibaren günlük 30 dakika tempolu yürüyüş yapmak en ideal olarak görünmektedir.Düşme veya karın travması açısından risk taşıyan hareketlerden kaçınmak gerekir.
Gebeliğin 20.haftasından sonra sırt üstü herhangi bir egzersiz hareketinden kaçınılmalıdır.Yapılan egzersiz harekerleri esnasında kalp atımlarının 140 ın dışına çıkmadığından emin olun.Yani kendinizi zorlamayın .Eğer nefes darlığı,baş dönmesi,kasılma,kanama göğüs ağrısı gibi rahatsızlıklar hissederseniz derhal egzersizi ,yürümeyi durdurun Sıcak ve nemli havalarda daha dikkatli olun,duruma göre rahat ayakkabı ve kıyafetler giyin,Göğüs bedeninize iyi uyan destek veren sütyen kullanın.Bol bol sıvı tüketin.Doğum öncesi egzersizin diğer faydalarıda iyi bir kan dolaşımı,daha iyi bir uyku ve artan enerjidir.
Kategori:
Gebelik