Meme Kanseri Belirtileri-Tanı

Meme kanseri kadınlarda yanlızca en sık görülen kanser türü değil, aynı zamanda bir çok ülkede kadınlarda kanserden ölümlerin başlıca nedenidir.Meme kanserinden ölüm, akçiğer kanserinden sonra ikinci sıradadır.Hatta diğer bir ifade ile her on kadından biri meme kanseri olacaktır.Bu nedenle erken tanı hayat kurtarır.Kendi kendini periyodik olarak muayene etmenin önemli olduğu konusunda görüş birliği vardır. Meme kanserinde aile öyküsü önemlidir. Meme kanserli, kadınların birinci dereceden kadın akrabaları (anne, kız kardeş, kız çocuk vb.) genel nüfusa göre daha büyük risk altındadır Annesinde menopoz öncesi çift taraflı meme kanseri saptanan kadınlarda risk en yüksektir. Bu kadınlarda risk 9 kat artmıştır ve ortalama %50.sinde kanser gelişecektir.Gebeliğini 35 yaşından sonrasına kadar geciktiren kadınlarda da risk artmaktadır. Doğum sayısı da önemli bir risk faktörüdür. Hiç doğum yapmamış kadınlar, çocuklu kadınlardan daha büyük risk altındadır.. Gebelik sayısı arttıkça hastalık riski azalır. .Bekar kadınlarda meme kanseri riski, evli kadınlarınkinin iki katıdır.

Meme Kanserinde Erken Tanı: Yılda bir kez genel fiziki muayenenin uzmanı tarafından yapılmasının yanında, kendi kendini muayene etmesini öğrenerek ilk birkaç ayda haftada bir, daha sonra her adetten sonra ayda bir,menopozdan sonra yaşamı boyunca ayda bir meme muayenesi yapmalıdır.Mamografi 40-49 yaş grubunda risk varsa, 50 yaş ve üzerinde riske bakılmaksızın her yıl yapılmalıdır.
Meme Kanserinin Uyarıcı Belirtileri Nelerdir?
  • meme cildinde sarkıklık
  • meme ucunda çukurlaşma
  • meme ucundan kanlı akıntı
  • Meme ucu renginde değişiklik
  • Koltuk altı lenf bezlerinde şişme
  • üst kolda(omuz-dirsek arası) anormal şişlik
  • Memede elle hissedilen kitle,
  • memelerden birinde anormal büyüme,
  • bir memenin anormal şekilde diğerinden sarkık olması,

Memelerin Elle tarafınızdan Kontrolü: Genel kontrol için görerek gözlem yapmamız gerekmektedir Uygun pozisyon şekilleri; Kollar her iki yana sarkık ve gevşek durumda iken, Eller belde iken, kollar her iki yanda başın üzerine kaldırılmış iken, kollar her iki yanda gövde öne  eğik iken kendinizi izleyip anormal görüntüleri tespit edebilirsiniz  elle muayene yaparken göğüs üzerinde dairesel hareketler ya da dikey yukarıdan aşağıya doğru hareketler veya meme uclarına doğru göğüs kenarlardan gelerek kontrol yapılabilir. Göğüs bölgesinde elle ve gözle kontrol yapılırken anormal gelen bir durum sözkonusu ise gecikmeden bir uzmana muayene olmanız şarttır.

Lohusalık sırasında diğer bir patolojik olayda memelerde kendini gösterir.Emzirme sırasında sütün fazla birikerek memeleri gergin ve ağrılı bir duruma getirdiği çok görülmüştür.Biriken süt zamanında boşaltılmayacak olursa süt kanalları içerisinde ve meme bezi dokularında iltihaplar oluşmaya başlar.Annenin ateşi artar ve özellikle çoğu zaman memenin dış ve alt bölgesi ağrıları çok artar.Meme temizliğine özellile dikkat edilmelidir.

   Memelerde önce çatlaklar  meydana gelir.Bu çatlaklardan giren mikroorganizmalar derhal lenf dokularıı bularak meme  dokularına ulaşırlar.Böylece önce lenf bezlkeri iltihabı oluşmaya başlar.Koltuk altlarındaki lenf bezleri şişmiştir.Ateş;  titreme ile beraber 39 a kadar yükselmiştir.Meme iltihabının bütün karakteri belirmiştir.Memenin belirli bir yeri kızarmış,şişmiş,bu alandaki deri ısısı yüksekmiştir.

     Korunmak için; emzirme süresince memeleri çatlaklardan korumak, temiz tutmak ve her emzirmeden sonra karbonatlı su ile silmek ve temizlemek gerekir..Sütün memelerde birikmesini engellemek için de vaktinde boşaltmak lazımdır. Anne meme vermeden önce ellerini mutlaka yıkamalıdır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski