İshal

İshal: beş yaş ve altındaki çocuklarda ölümün ikinci önde gelen nedenidir.Her yıl dünyada 1,5 milyon çocuk bu hastalık nedeni ile hayatını kaybetmektedir.İki yaşından küçük çocuklar ishalden daha çok etkilenmektedir. Genel olarak yetesiz beslenme ve bağışıklık sistemi bozuk olan çocuklarda yaşamı tehtit eder.

   İshal günde üç veya daha fazla gevşek veya sıvı dışkı geçişi olarak tanımlanır.İshale genellikle bakteri,virüs ve parazit organizmalar neden olur..Sağlıksız,hijyeni olmayan yiyecek ve içecekler bu hastalığın tetikleyicisi ve ana unsurudur.İshalli hastalıklar,çinko tabletleri temiz su,şeker ve tuz çözeltisi ile tedavi edilebilir.Mutlaka ishal belirtisi olan çocuğunuzu bir sağlık kuruluşuna götürünüz.

 İshalin 3 klinik tipi vardır
  1. Ani sulu ishal ;birkaç saat veya 1 gün sürer ve kolera içerir
  2. Ani kanlı ishal; dizanteri olarak tanınır;ishalle birlikte görülen bulaşıcı ve salgın bir kalın bağırsak hastalığıdır. Dizanteri Belirtileri: Başlıca belirti sık ve kanlı ishaldir. İştahsızlık, şiddetli karın ağrısı ve ateş de görülebilir. Kimi durumlarda ishale bulantı ve kusma da eşlik edebilir.
    Dizanterinin başlıca nedenleri kirli su ve iyi yıkanmamış yiyeceklerdir. Bu nedenle su, el ve gıda temizliğine özen göstermek gerekir.
  3. Kronik İshal; 14 gün veya daha uzun süreli ishaldir.
 İshal ; hijyen yeteresizliği ve öncelikli olarak kirli su kullanımından ve ishal öncesinde,sırasında ve tedavisi aşamasında yine yetersiz ve olumsuz beslenme şartlarından dolayı aktifleşir ve özellikle bebeklerde tehlikeli boyutlara gelir.

  İshalde, karın ağrısı,şişkinlik,bulantı gibi belirtilerinin yanıda ateş veya kanlı dışkılamada görülebilir.TEDAVİ için kulaktan dolma bilgiler yerine lütfen bir hekime müracaat ediniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski