Yeni Doğan Bebeklerde Sağlık Sorunları Nelerdir Tedavi Yöntemleri

Bebeğinizin hasta olması bebek ve sizin için gerçekten zor bir durumdur.Bebeklerin ortak sağlık sorunları;soğuk algınlığı,öksürük,ateş ve kusmadır.Bu listeye pişik ve cilt sorunlarınıda ekleyebiliriz.Bahsi geçen rahatsızlıklar genel olarak ciddi sorunlar değildir. Sizin bebeğinizin  hastalığı ile ilgili belirtileri bilmeniz önemlidir. Eğer bebeğinizle ilgili endişeleriniz varsa hemen doktora götürmeniz doğru olanıdır.

Yeni Doğanlarda Ortak Koşullar; Doğumdan sonraki ilk haftalarda eğer bebeğinizde aşağıdaki durumlardan herhangi birini fark ederseniz çocuk doktoruna başvurunuz.
  • Karın Şişliği; Bebeklerin beslenme özelliklerine karnı normalden büyükmüş gibi görünebilir.Fakat karın bölgesinin yumuşak olduğunu hissetmeniz gerekir.Bebeğinizin karnı şiş ve sert ise bağırsak hareketlerinden kaynaklandığı söylenebilir kusma varsa doktora müracaatınız uygun olacaktır.Büyük olasılıkla şişlik ve sertlik, gaz veya kabızlık nedenidir ama ciddi bir bağırsak problemininde sinyali olabilir.
  • Doğum Yaralanmaları ; Bebeğin doğum süresi uzmışsa ve zor bir doğumsa birde bebek büyükse doğum esnasında yaralanmalarda mümkündür.Bebeklerin bu yaralanmaları çabuk iyileşir . Çok görünen yaralanmalardan köprücük kemiği kırıklarında o yöndeki kol nispeten hareketsiz tutularak çabuk iyileşmesine yadımcı olunmalıdır.Bu arada bir kaç hafta sonra o bölgede küçük bir yumru meydana gelebilir endişe etmeyin iyileşme sürecinin belirtisidir. Kas güçsüzlüğü; basınç ya da kaslara bağlı sinirlerin gerilmesi ile doğum sırasında oluşan başka bir doğum yaralanmasıdır.Zayıf  kaslar genellikle yüzün bir tarafında veya omuz ya da kollarda izlenebilir,genellikle birkaç hafta sonra bu durum normale döner .
  • Doğum esnasında kullanılan aletleden kaynaklanan kırmızı izler veya yüzeysel sıyrılar olabilir.Genellikle birkaç gün içinde kaybolur
  • Öksürük;  Bebek hızlı besleniyorsa ya da ilk defa su içme esnalarında öksürük olursa olabilir deriz.Ama her defasında aynı şeyler oluyorsa normal beslenmeler dahil o zaman akçiğer veya sindirim  sisteminde temel bir soruna işaret ediyor olabilir.
  • Aşırı Ağlama; Hiçbir belirgin nedeni olmadan bebekler ağlayabilir.Bebeklerin iletişim aracı gibidir.(karnının açıkması,altının kirlenmesi vaya bir yerinin ağrıması). Herhangi bir nedeninin olmadığını düşünüyorsanız anaormal bir ağlama değilse ona sarılın, onunla konuşun , şarkı söyleyin, hafif hafif sallayın, sırtını sıvazlayın bu onu sakinleştirecektir. Ancak bu ağlama feryatlar şeklinde alışılmadık bir uzunlukta devam ederse tıbbi bir sorun gibi algılayın  doktora müracaat edin.
  • Uyuşukluk ve Uykulu Hal ;     Bebeklerin, zamanlarının büyük bölümü uykuda geçer.Uyku bebek çok rahatsa, iyi beslenmişse, ortam ısısı normalse beslenmek için uyanıp birkaç saat içinde tekrar uyuyorsa normal olduğundan sözedebiliriz.Ama beslenme için kendi başına uyanmıyorsa yorgun ya da ilgisiz görünüyorsa her zamanki gibi bebeğinizde olağanın dışında bir şeyler hissederseniz doktora müracat ediniz.
  • Solunum Sıkıntısı; bebeklerde genel olarak burun tıkanıklığına bağlı olarak  görünen solunum sıkıntıları tuzlu burun damlaları ile giderilsede bazı sorunlar hemen doktor kontrolü gerektirir.Bunlar; hırıltılı solunum, yetişkinlere göre daha hızlı  solunum yapan bebek daha da hızlı solunum yapıyorsa, solunum sırasında kaburgalarda bariz bir şekil  değişikliği oluyorsa, sıkıştığını hissediyorsanız gibi belirtilerdir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski