Toksoplazmoz Hastalığı Nedir Sebepleri Belirtileri Tedavisi

Toksoplazmoz insan ve hayvanlara özgü bir hastalıktır. Bu hastalığı yayan parazit içinde bulunduğumuz yüzyılın başından beri tanınmaktadır. Fakat bunun beraberinde getirdiği bozukluklar ve ana karnındaki bebekte yaptığı doku bozuklukları, ruhsal ve devinsel hareket geriliği, çırpınma krizleri, göz dokularındaki bozukluklar ancak 30 yıldan beri bilinmektedir. Bu doku bozuklukları tek tek veya birlikte oluşabilirler.


Toksoplazmoz Hastalığına Sebep Olan Etkenler Nelerdir:? İyi pişmemiş bir etin, özellikle koyun etinin, yenilmesiyle geçen mikroskopik bir parazit söz konusudur. Dışkılarının mikroplu olduğu ve ilişki halinde olduğu giyecekleri kirletebilen evcil hayvanların özellikle kedinin aracılığıyla da bulaşır. Toksoplazmoz çok yaygın bir hastalıktır ve olayların büyük çoğunluğunda, pek farkedilemeyen birkaç belirti dışında hiçbir etkisi yoktur. Bununla beraber, özel kan değişikliklerine neden olabilirler ki bu sayede bir kişinin veya gebe bir kadının bu hastalığa daha önce yakalandığı anlaşılabilir. Böylece bu hastalığın son derece yaygın olduğu görülür. Bu hastalık genellikle çocuk yaşlarda bulaşır. Bununla birlikte geçici bir yorgunluk dönemi ve boyun boğumlarında hafif şişmelerle belirir.

Toksoplazmoz Hastalığının Belirtileri:
-hafif ateş
- solgunluk, şiddetli yorgunluk
- ensedeki boğumlarda çok aşırı şişme.
Böyle bir durumda, doktor kandaki değişikliklere dayanarak, toksoplazmozun varlığını düşünecek ve bu hastalık
gözün dip kısımlarında doku bozukluklarına neden olabileceği için bir göz muayenesini gerekli bulacaktır.
Tedavi Yöntemleri: Ciddi durumlarda antibiyotik tedavisi yapılır. Tedavi süresi 1 yıldır.
Önemli Nokta: Şimdilik bu hastalığı önlemek için aşı yoktur. Fakat bu hastalığın cenin üzerinde yapacağı hasarlar gözönüne alınacak olursa, kız çocuklarının bağışıklık kazanmaları için bu hastalığa yakalanmaları iyidir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski