Cilt ve Deri Sorunları, Çocuklarda Lyell Sendromu Hastalığı Belirtileri Sebepleri Tedavisi, Prurigo Hastalığı

Deri İle İlgili Sorunlar, Lyell Hastalığı: Deri alerjilerinin en ağır şekillerinden biridir. Çocuğun yüz ve vücudunda içi su dolu kabarcıklar görülür. Deri bir yanık görünümündedir. Deride içi su dolu kabarcıkların patlamasından sonra bu yara bereler, daha sonra gitgide kaybolacak, kabuk bağlayacaktır. Sülfamid ve fenolftalein gibi ilaçlar bu hastalıkta kullanılan ilaçlardır. Bu enfeksiyon yeterince ciddidir ve büyük yanıklarda olduğu gibi steril odalarda bir bakım gerektirir. Bununla birlikte bu tip alerjiler seyrektirler. Prurigo Bütün yaşlarda ve özellikle 3 ilâ 6 yaş arasında meydana gelen bir deri hastalığıdır.

Bozuklukların Tanımı: Prurigonun ilk iki belirtisi kaşıntı ve döküntüdür. Bu sonuncusu az veya şiddetli olabilir, bütün durumlarda bu belirtiler su çiçeği hastalığına benzerler. Gerçekten çoğunlukla sert ve yarı saydam içi su dolu deri kabarcıkları vardır, bunların arasında deri, kurdeşen olaylarında olduğu gibi az çok kırmızı ve şişkindir. Bu döküntü çok kaşıntılıdır ve çocuk içi su dolu kabarcıkları yırtıp delebilir, bunların iltihaplanması da
empetigo denilen deri hastalığını oluşturur. Su çiçeği hastalığında olduğu gibi başın saçlı kısmında hiçbir doku bozukluğu yoktur: buna karşılık el ayasının üstünde ve ayak tabanında çok görülür.

Nedenleri: Halk arasında çok yaygın bir fikre karşıt olarak, bu enfeksiyon hiçbir zaman bir alerjiye, bir yiyecek alerjisine veya bir karaciğer hastalığına dayanmaz. Aslında hiçbir zaman genel bir nedenden ileri gelmez. Çocuğun ateşi hiç yükselmez, her zaman keyifliliğini ve iştahını korur sadece kaşıntılar onu rahatsız edecek bir sıkıntı oluşturabilirler. Günümüzde, kaşıntılı deri hastalığının, ya görülebilen parazitlerden (tahta kurusu, sivrisinek, pire vs.) ya da çoğunlukla, uyuz parazitlerine benzer parazitler tarafından oluştuğu saptanmıştır. Böylece prurigonun hava veya yiyeceklerle ilgisi yoktur, ama çoğunlukla evcil bir hayyan veya kum ile ilişki halinde ufak parazitlerin oluşması sonucunda meydana gelir.

Alınacak Önlemler:
• Çocuğu çok büyük bir özenle yıkamak. Kaşıntılarını dindirmek için, ona antihistaminik şurup içirmek.
• Döküntülerin üzerine dindirici rahatlatıcı maddeler uygulamak (sirkeli suyun her zaman çok iyi sonuç verdiğini belirtelim).
. Son olarak, bütün bu küçük yara berelerin iltihaplanmasından kaçınmak ve bunun için de mikrop öldürücü antiseptik sabunlara ve mikrop giderici eriyiklere başvurmak gereklidir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski